Реклама / Ads
7| 7740 |30.01.2015 АКТУАЛНО

Д-р С. Георгиев пред Фрог: Ако по-малко лекари избягат от България, реформата е започнала

.
Д-р Стоян Георгиев и екипът му в модерно оборудвания кабинет на урологията в Първа МБАЛ - София
Като се прави медицинска доктрина, тя не се съгласува с голяма част от лекарите. Още не е излязъл целият анонс на това какво се предлага в здравната реформа, кога ще се случи, с какви сили и средства, и каква отговорност ще се носи, ако това не стане, коментира пред Фрог нюз началникът на отделението по урология към в Първа МБАЛ - София д-р Стоян Георгиев.
 
Това, че гражданите трябва да се осигуряват е 100% задължително, че трябва да се платят всички здравни вноски, които не са платени от хората откакто е заработила системата, също е задължително. Че не трябва да се бият лекари – дори не подлежи на коментар, заяви д-р Георгиев.

Ще наблюдаваме стъпките на реформата. Обществото ще разбере, че има реформа, ако броят на лекарите, които напускат България - в момента между 550 и 600 на година, намалее на 200 през 2015 г. Но има една опасност – да напуснат по-малко, не заради успешна реформа, а защото вече не остана кой да бяга от България, останахме само възрастни и пенсионери, каза д-р Георгиев.

5% е увеличението на здравната вноска за хората, които държавата ги осигурява, поясни още д-р Георгиев. Досега държавата поемаше половината от здравните вноски, сега ще има увеличение. Държавата се грижи за децата, учениците, студентите, държавните служители, пенсионерите. Това увеличение няма да се отрази в частност на хората.

Предимно мъже са пациентите на урологичното ни отделение, защото мъжете са по-застрашени от болестите на отделителната система - бъбреци, пикочен мехур и пикочо-полова система и част от оплодителната система на мъжа. Така наречената простата след определена възраст създава също проблеми. Урологичното отделение на Първа МБАЛ - София вече разполага с апарат, който допълва наличния ни апарат за разбиване на камъни в отделителната система чрез лазерна технология.

Отделението е оборудвано с пълен комплект урологична техника. След като вече разполагаме и с последно поколение апарат за извънтелесно разбиване на камъни в отделителната система, ставаме едно от водещите отделения в София и страната.

Апаратът е закупен по европейската програма "Джесика" с подкрепата на Столична община, която е принципал на болницата ни. Апаратът е задължителен за всяка претенциозна урологична клиника. С него се довършва лечението, започнато с този за екстракорпорална литотрипсия на камъни в бъбрека и уретера. Лечението се поема от Здравната каса, разясни началникът на урологичното отделение. С апарата за лазерна литотрипсия успяваме да лекуваме нашите пациенти по добри медицински стандарти. Процедурата е без болка, безкръвна и извънтелесна.

Единият апарат е за безкръвно разбиване на камъните, а другият е като се прониква през нормалния път на урината ретроградно като се достига до камъка и чрез лазерната нишка той се разбива на съставни части. Най-често не се минава през втория апарат, който е по-агресивен. С него се намесваме, когато някои камъни не биват разбити и елиминирани от организма на пациентите.

През отделението на година минават около 1000-1100 пациенти и се извършват около 900 урологични операции с различна степен на сложност. Въпреки натовареността, д-р Георгиев каза, че не се случва да връщат хора. Стига да са здравно осигурени и да е в техния медицински капацитет да им помогнат. Ако не можем, насочваме ги към по-големи клиники без да ни пада перла от короната - признание, което рядко ще чуете, каза д-р Георгиев.

Екипът ни е съставен от мен, д-р Гайдаров, д-р Христов и д-р Колев. Д-р Колев е специализант - нещо рядко за общинските болници поради липсата на желаещи млади хора и липсата на юридически механизми. Това е нещо, на което също трябва да бъде обърнато внимание от министър Москов. Нужно е специализирането на младите хора да стане достъпно. Така да бъде организирано, че те да се стремят да специализират след завършване на медицинското си образование. Сега те бягат в чужбина и не се връщат никога. Продължава изтичането на медицински мозъци.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 7739 |28.01.2015 Кънев за Фрог: Призовки от окръжията? Абсолютен кьорфишек! . 104| 19356 |28.01.2015 Само във Фрог: Плевнелиев зачеркнал ген. Семерджиев и полк. Пенев от държавна награда . 71| 11184 |27.01.2015 Само във Фрог: Тайно подготвяме решение за лекуване на украински войници у нас . 22| 10931 |22.01.2015 В. Иванов за Фрог: С бг манталитет германска медийна среда ли да очакваме?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads