Реклама / Ads
2| 7467 |28.08.2017 АКТУАЛНО

Големите проблеми на българската икономика: Несигурност, беззаконие и липса на работна ръка

.
Едно от обясненията за последното място на България в Европейския съюз по почти всички икономически показатели не подлежи на оспорване, дори от власт имащите. Става дума за статистическите данни, които обаче трябва да се четат не както дяволът чете евангелието.
 
Последните публикувани цифри от Националния статистически институт и действията на правителството са прекрасно и неопровержимо доказателство за големите проблеми на българската икономика, които не ни позволяват вече почти 30 години да тръгнем нагоре.

Бизнес-климата в страната в два от отраслите, които са решаващи за развитието ни-промишленост и строителство- през август дава тревожни сигнали. В промишлеността спада е от 2.2%, в строителството очакванията на бизнеса за следващите шест месеца са откровено негативни. Несигурната икономическа среда е основен фактор за този спад и негативните очаквания на предприемачите в тези два сектора.

Несигурността, която днес бе много точно дефинирана не от някой случаен експерт или наблюдател, а от самия министър на икономиката в кабинета на Бойко Борисов-Емил Караниколов. Той обяви, че след като набързо бе спретнат спектакъл под надслов "отнемане на лиценците на частни военни предприятия" държавата вече е решила да национализира едното от тях-"Дунарит".

Трагичното е, че това чисто политическо решение в полза на определени толерирани от властта бизнес-интереси не е единичен случай, то може да се повтори утре с "Емко", после с някое друго добре развиващо се и печелещо частно предприятие.Това е несигурността, с която българският бизнес се сблъсква всеки ден, освен ако не е част от една "империя на злото", която изсмуква жизнените сокове на родната икономика.

Вторият основен проблем пред бизнеса у нас е също добре познат и известен от години. И също така не се решава от управляващите от години. Заради това състоянието на пазара на труда у нас се влошава с всяка изминала година и вече дори средни и големи компании, разполагащи със значителен заодните представи финансов ресурс не могат да го решат. Става дума за липсата на работна ръка. Дори не квалифицирана, а всякаква.

Казано простичко-няма кой да работи в България. Независимо дали става дума за общи работници, инженери, фаянсаджии или журналисти. Просто няма хора. Тези, които имат качества и образование отдавна са поели на Запад. Огромна маса българи не искат да работят за жълти стотинки и предпочитат да си останат в къщи, въпреки липсата на пари. Образователната система от години бълва никому ненужни висшисти без покритие, само заради държавната субсидия.

На този фон няма как България да дръпне. Не може с молдовци, украинци и македонци да пълним дупките във фирмите. не може една група хора да си взимат ей-така, без много усилия, но с подкрепата на власт, прокуратура и правилни медии което предприятие си харесат. Или може, но това ни обрича на тъжен край. като нация, като икономика и като държава.

Георги Александров
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 12921 |18.07.2017 Пеевски поема Българската банка за развитие чрез патриотите . 3| 6284 |13.02.2017 Sky News :Българската полиция помага на трафиканти на мигранти . 10| 6703 |25.12.2016 Новият президент Радев ще продължи „Българската Коледа“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads