Реклама / Ads
15| 12245 |04.11.2015 АКТУАЛНО

Явор Гечев за Фрог: Ако Борисов разбере за действията на Грудев, проблемът няма да е мой

.
Явор Гечев
Бившият зам.-министър на земеделието Явор Гечев коментира пред Фрог разкритията на Асоциацията за агроекологичните земеделски производители за действията на сегашния заместник-министър на МЗХ Васил Грудев. Според него, ако премиерът Борисов разбере за какво и за какви пари става дума, Грудев ще има огромни проблеми с правосъдието и земеделските стопани.  
 

Да припомня само, че по времето, когато аз бях зам.-министър, нямахме една стотинка загуба по европейските фондове. Една голяма част от тогава усвоените средства са благодарение на агроекологията и затова, че плащанията са за петгодишен период за поддържане на агроекологичните площи. Тогава имаше противопостявяне между представители на една от големите асоциации, която защитава интересите на зърнопроизводителите и експерти от Министерство на земеделието. Напрежението бе порадено от това, кои от подадените заявления за сеитбооборот подлежат на одобрение. Бяхме подложени на огромен натиск, като по това време Грудев беше част от ръководството на ДФЗ, натиска беше да бъдат одобрени почти всички подадени заявления, включително и тези от въпросната асоциация. Създаде се впечатление, че ДФЗ и асоциацията споделят една и съща позиция,  посочи той.

Основният проблем бе в това дали всички земеделски парцели трябва да се считат за сеотбообортни полета. Заявленията на голяма част от представителите на тази асоциация не отговаряха изцяло на чистата агроекология. Затова тогава оставихме гратисен период от една година, за да си оправят заявленията и сеитбооборотните планове, а и тогава мярката беше в заварено положение и трябваше да усвоим средствата. Сега проблемът е различен и много по-сериозен. С действията си тогава ние предотвратихме загуби от над 200 млн. евро, които бяха усвоени по тази схема. Проблемът сега е, че Грудев, като служебен министър на земеделието, за трета поредна година разреши да се извършват поправки на плановете и реално да се започва отначало. А сега като заместник-министър дава възможност на всички законно да се откажат, независимо дали са изпълнявали или не изискванията, без да търпят наказание и без да връщат пари. Реално всички земеделски стопани се принуждават да се откажат от средствата, които им се полагат за сеитбооборот съгласно написаното в одобрената от ЕК ПРСР 2014-2020. Това би било обосновано, ако на базата на анализ и доказателства парите се даваха за по-полезни дейности, чрез които се постигат заложените цели в програмата за опазване на околната среда. Новите схеми на Грудев с патки, гъски или пчели по никакъв начин не отгооварят на горното.  Казвам го и като агроном. Това не са реални сеитбообороти, казва още бившият зам. министър.

Тук не става въпрос за фирми на БСП или на която и да е друга политическа партия. Правилата се правят за всички. Васил Грудев много добре знае какво е агроекология и не мога да кажа, че става дума за грешка или объркване. Според мен Грудев има изключително лоши съветници и прикрива информация пред висшестоящите в правителството, възползвайки се от това, че това е много сложна материя и малко хора я разбират. Защото е нелогично да не се разграничават тези, които са изпълнявали съвестно задълженията си и тези, на които греховете от миналото се опростиха без одобрението на Европесйката комисия и на риск за бюджета на България. Така няма да се завършат ангажиментите от старата агроекология, а всичките 250 млн. от новата ПРСР ще се разададат за измислени и угодни дейности, които нямат общо със земеделието и агроекологията. На практика спираме една схема, а пускаме друга, за да може 250-те млн. да отидат при когото трябва, а всички други доводи, изтъквани от Грудев, са абсурдни и измислени и мисля, че това го знае много добре. Лошо е когато такива потоци от пари се харчат по този начин. Това изкривява сектора и убива много малки и реални производители и так после се питаме как някой хора се разрастнаха толкова за толкова кратко време, категоричен е Гечев.

Александър Атанасов е прав по отношение на това, че се правят тотални глупости с агроекологията, които ще струват стотици милиони на държавния бюджет. Въпросът, КОЙ ще е облагодетелстван от решенията на Грудев, оставам на вас, журналистите, да прецените. И вместо парите да отидат за същински мерки по агроекология, те отиват за неясно какво.

Рано или късно някой ще се светне и дано това не е ЕК, защото това ще доведе задължително до спиране на програмата за селските райони. Съмнявам се, че премиерът Борисов знае за тези обстоятелства и факти, като се има предвид колко са важни за правителството европейските пари. На министър Танева й липсва експертиза в тази материя и безпрекословно се доверява на нейния заместник и съветниците й. Съответно Борисов не разполага с реалната картина, но го съветвам да се заинтересува малко преди да е станало късно и да получи писма от ЕК и ОЛАФ успоредно със спирането на парите от Европа за земеделие. Този проблем няма как да бъде приписан нито на Гечев, нито на БСП, защото ние вземахме правилните решения за българските земеделски производиели“,  смята Гечев.

"Познавам Александър Атанасов. Работил съм с него по същото време, когато аз бях заместник-министър. Той беше един от малкото хора, които разбираше от агроекология. Но от политика изглежда не разбира чак толкова много, защото в казуса „Грудев“ говорим за злоупотреба с власт, некомпетентност и условия за корупция. Работил съм и със самия Васил Грудев. Мога да кажа, че и двамата са експерти, но спрямо агроекологията Ататасов е добър специалист и според мен е глупост, че са го уволнили". Пък и е много важно как си ползваш експертизата, за развитие на земеделието или за нещо друго - уточни бившият заместник-министър.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 9971 |22.10.2015 Око на Фрог: Ал. Атанасов запознава Брюксел с "Параграф 22" в земеделието . 8| 7517 |19.10.2015 Око на Фрог: Зам.-министър Грудев се скри от протестиращите за гъските и сеитбооборота . 4| 6129 |07.10.2015 Политолог за Фрог: Случаят „Пиже “ е резултат от излизане на повърхността на ретроградната и необразована „пяна“ . 9| 6411 |06.10.2015 Д-р Дечев за Фрог: С пръстовите отпечатъци Москов призна провала си с четците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads