Реклама / Ads
3| 16885 |28.09.2022 АКТУАЛНО

Илиян Василев: Течът на газ от „Северен поток“ се вмества в стратегията на Путин да насажда несигурност

.
Илиян Василев Източник: БГНЕС
Избухванията със значителен теч на газ се вмества в стратегията на Путин да манипулира газовите пазари, да повишава цените и да насажда несигурност преди зимния сезон. Газовата година започва на 1-ви октомври и там е голямата битка, защото Путин беше доста притеснен, че цените започнаха да падат, като че ли той изчерпа възможностите си да манипулира пазара през мерки – като свиване на предлагането на руски газ за Европа, включително през игра на инфраструктурите.
 

Това каза пред общественото радио енергийният експерт Илиян Василев, бивш посланик на България в Москва.

 

„Интерпретациите на Москва са рутинни и винят Украйна за течовете от „Северен поток“. В целия останал свят интерпретациите са, че те са причинени по някакъв начин от Русия. Експертът Михаил Крутихин изказа съждение, че в този участък повредите могат да се дължат на некачествена работа“, коментира той.

 

Василев определи като невъзможно в България да се случат подобни аварии на газопровода „Турски поток“, т.нар. „Балкански поток“, пренасящ руски газ за приятелски на Путин страни, и уточни: „Всяка една друга точка е потенциален обект. Газовата война между Европа и Русия е в пълен разгар и диверсии, саботажи не могат да бъдат изключени спрямо енергийна инфраструктура, която касае интересите на „Газпром“, включително и такава в България. Казвам, че това е възможно, не казвам, че ще се случи“.

 

По думите му аргументите за таван на цените на газа са социални – да се изземе оръжието на Русия да дестабилизира пазара: „Не се обсъжда таван, който да е 50-60 евро, вероятно цената ще бъде поставена високо. Едната обсъждана цена е 150 евро за мегаватчас, другото е на 180 евро, това са  много високи цени. След новината за взрива по „Северен поток“ 1 и 2 цената на газа на нидерландската борса TTF, която е реперна за България, скочи с над 30 евро на мегаватчас. Минаха високия таван, който ЕК беше предложила. ... Таванът лесно ще се сложи, но е съпроводен с много допълнителни мерки, които трябва да се вземат, както от гледна точка на приемането на репар, той може да не е фиксиран, може да е към Хенри хъб, който е най-ликвиден в света и е най-стабилен, или към азиатския пазар“. 

 

Илиян Василев подчерта, че Европа има ограничени възможности и е изключително уязвима заради липса на местен добив на газ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 14497 |07.09.2022 Цветан Василев: Новите в политиката въобще не се заинтересуваха от безобразията в КТБ. Ще осъдим държавата! . 0| 9648 |05.09.2022 Илиян Василев: Търси се клошар, който да поеме отговорност за преговорите с ”Газпром” . 0| 10038 |21.06.2022 Илиян Василев: ГЕРБ и ДПС изпълниха заръката на Москва да разделят България . 0| 13812 |14.06.2022 Радостин Василев: Тошко Йорданов е професионален лъжец, Слави е омаскарен авторитет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads