Реклама / Ads
1| 5313 |17.12.2018 АКТУАЛНО

Има ли сделка с обвиненията към квесторите на КТБ?

.
Владислав Горанов и Иван Искров.
Отдавна се говори, че след затварянето на КТБ през лятото на 2014 г. в банката са извършвани чудовищни престъпления. Днес двама квестори, назначени от БНБ, получиха обвинения. Дали не предстоят още? Това, в което ги обвиняват е толкова малка част от стореното в банката, че най-вероятно ще им се размине. И то без много шум.
 

Въпреки многобройните сигнали, подавани в продължение на години до институциите, че квесторите назначени от БНБ в КТБ извършват ред нарушения, реакция има чак сега. Станислав Лютов и Елена Костадинчев са обвинени в безстопанственост, но само заради 9 договора, с промяната на които някой си е прибрал парите неправомерно. Финансовият министър Владислав Горанов преди време обяви съвсем друго обвинение, което трябва да получат двамата квестори. Но за това няма нито дума.

 

Двамата квестори бяха назначени след решение на УС от БНБ, управлявана тогава от Иван Искров, през юни 2014 г., два дни след затварянето на банката. Предишният управителен съвет на БНБ и сегашният почти не се различават. Едни и същи са хората вземали решенията тогава и сега. Много от медиите  упорито отказваха да съобщават, че срещу действията на квесторите се подават жалби и сигнали. По същия начин в момента отказват да споменават сигналите срещу Кристи Маринова и Иван Донов - сега синдици в затворената КТБ, назначени от ФГВБ.

 

Всички, подробно описани и подкрепяни с доказателства, нарушения на квесторите са били предоставени и на „комисията Деси“ в Народното събрание, но тя не е сметнала дори за нужно да отбележи в доклада си, че разполагат с тези материали.

 

Обвинението срещу Лютов и Костадинчев, за което днес всички съобщават е за „разпореждане за осчетоводяване на предсрочно прекратяване на 9 броя договори за индивидуални срочни депозити с привилегирован текущ годишен лихвен процент, вследствие на което депозитите били прехвърлени за изплащане към  ФГВБ“. На кратко с промяна в договорите определени лица вместо в момента още да чакат да си вземат парите като надгарантирани депозанти те са станали гарантирани и са си взели сумите. Интересно е кои ли са депозантите? Разрешение за това дава Нели Кордонска, която няма обвинение към момента.

 

Във връзка с това обвинение ще ви припомним едно изказване на финансовия министър Владислав Горанов, който твърдеше, че обвинението на квесторите ще е за съвсем друго деяние. Ето разговора на Владислав Горанов с водещата на предаването „Лице в лице“ Цветанка Ризова по бТВ, проведен на 21 февруари 2017 г.:

 

Водещ: … Няколко пъти споменахте въпросната банка, Корпоративна банка. Това е цяла сага, по която може би някога ще бъдат писани романи, но кажете според Вас защо ще окаже, че ще се върнат по-малко пари отколкото очаквахте. Къде е грешката? С какво не се справихте, че да се върнат активите на банката.

 

Владислав Горанов: Четохте ли тези дни публикациите на синдиците?

Водещ: Да четох

 

Владислав Горанов: Четохте. Видяхте ли в кой период са освободени обезпечения, там където въобще ги е имало.

 

Водещ: Сега не помня, но четох.

 

Владислав Горанов: Това е в периода между обявяване на специален надзор над банката и времето на назначаване на синдици. През пози период квестурата е извършила редица операции, които, те ще бъдат вероятно предмет на изследване от страна на правораздавателните органи, които са отдалечили имуществото на банката от обезпеченията. Т.е. направили са почти невъзможно събирането им. Спомняте ли си когато се обяви банката в несъстоятелност одитните доклади за каква капиталова дупка говореха тогава – за над 3 милиарда и половина. Т.е. изначално още преди да започне събирането на масата на несъстоятелността и нейното осребряване имахме 3 милиарда и половина по-малко. В резултат на времевия вакум, в който изпадна процеса по несъстоятелност, от началото на 2014 до назначаването на синдици, през това време са се извършили доста, няма да ги наричам незаконни, но със сигурност увреждащи имуществото на банката сделки. От там нататък всичко това е атакувано в съда. Надявам се и обвинението на прокуратурата през 2017 г. да бъде внесено в българския съд. Доста интересни неща очаквам да излязат от там.

 

След като три години ги разследват, а Горанов твърди, че ще ги обвинят и за незаконно освобождаване на обезпечения, защо няма такова обвинение? Промениха закона, но виновни няма. Така излиза? Странно е и че никой никъде на споменава БНБ. Сякаш квесторите сами са се появили в КТБ, без да имат назначение, задачи, пред кого да се отчитат, кой да питат и от кой да получават разпореждания. В "комисията Деси" доста се дебатира точно по кореспонденцията на квесторите с Нели Кордолска и разпорежданията към тях.

 

Още нещо което почти не се коментира е, фактът че нито един от назначените квестори не отговаря на законовите изисквания за тази длъжност. БНБ отказва да разкрие информация за квалификацията им и до днес. Заради това по-късно законовите изисквания бяха променени, като отпаднаха параметрите, по които квесторите нямат нужната квалификация, но така или иначе към момента на назначението им те нямат право да бъдат там, да вземат решения или да подписват документи. Вероятно в съда тези факти ще бъдат представени и БНБ ще има възможност да ги опровергае. Ако може…

 

Станислав Лютов и Елена Костадинчев са били назначени с възнаграждение в размер над 15 хиляди лева месечно. В публикации бяха извадени възнагражденията им, не си го измисляме. Сериозно възнаграждение за страната ни. Дали обаче покрива това, че те получават обвинения персонално, а не институциите БНБ, която ги е назначила там?

 

Благовеста Фармаконова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 14089 |12.03.2018 В Ройтерс: Компанията на Гинка Върбакова против участие на държавата в сделката . 4| 11237 |07.03.2018 „Хосподарски новини” коментира скандална клауза в сделката за ЧЕЗ . 4| 7012 |05.03.2018 Бивш посланик на Чехия: ЧЕЗ лесно може да включи правителството на България в сделката . 25| 20825 |25.02.2018 Овчаров: Ясно е кой стои зад сделката за ЧЕЗ, Теменужка е ”мюре”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads