Реклама / Ads
26| 46092 |30.09.2021 АКТУАЛНО

Историята помни скандала с проф. Анастас Герджиков в СУ

.
Проф. Анастас Герджиков Източник: БГНЕС
2019 г. скандал с името на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков разтърси алма матер на българското образование. Съмненията – сключил договор с майка си за 9000 лв. Две години по-късно ни навират в лицето същия този човек. ГЕРБ щели да го издигат за президент. Дали проф. Герджиков не е просто жертвен агнец, който да отърве кожата на Борисов, не е ясно. Вероятно не напразно от ГЕРБ ревностно пазят в тайна името на кандидата си и многократно заявяваха, че ще изчакат до последния момент – страхували се той да не бъде опетнен.
 

Явно има от какво да се страхуват, ако проф. Герджиков е техният избор, защото историята помни:

 

В не чак толкова далечната 2019 година разследване на bTV нищи има ли конфликт на интереси в договора на стойност 9000 лв., който сключва Софийският университет с майката на ректора. Документът попада случайно при преподаватели в СУ. Договорът бил сключен между Алма Матер, представляван от проф. Анастас Герджиков и неговата майка – проф. Мария Герджикова.

 

От него става ясно, че за по-малко от два месеца проф. Герджикова получава 9000 лева възнаграждение. Сумата е платена за периода 3 септември – 30 ноември 2018 г. Парите са за изследване на потребностите от обучение по български език и литература в общностите ни в чужбина, както и за изготвяне на учебна програма и обучителни материали.

 

„Виждам очевидна нередност. В условията на договора и в задачите, които са изпълнени, всъщност са заложени компетентности, за които има много специалисти в Софийския университет, които не са потърсени”, разказва тогава преподавател, пожелал анонимност.

 

Освен това няма процедура по избор на експерти, департаментът директно посочва с кого желае да работи - с проф. Мария Герджикова. В договора е посочено, че парите са от Департамента за информация и усъвършенстване на учителите - звено на Софийския университет, а банковата им сметка е една и съща.

 

От университета не отричат съществуването на договора. Имало ли е други подходящи специалисти и знаел ли е, че договорът е сключен с майка му – проф. Герджиков предпочете да запази мълчание. Майка му - проф. Мария Герджикова също отказва коментар по темата. Същото направиха и останалите участници в договора - директорът на Департамента проф. Росица Пенкова, както и зам.-ректорът Георги Вълчев.

 

От СУ обясниха, че са сключили договор с проф. Герджикова заради професионалните й качества и опит.

 

Адв. Грета Ганева отбеляза, че когато се касае за ректор на държавен университет, трябва да се вземе предвид, че в случаите, когато изразходва публични средства, той попада в обхвата на Закона за противодействие на конфликт на интереси.

 

„Тези хора не могат да сключват договори със свои роднини, включително по права линия, какъвто е този случай”, категорична бе тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 11932 |02.06.2021 Нова фаза на скандала с подслушванията: Прокуратурата нахлу в МВР . 1| 3823 |09.05.2021 Калоян Паргов: Българският народ помни, че 9 май е преди всичко Ден на Победата . 37| 132620 |08.07.2020 Октай пред Фрог: Готвят се да пускат на “Росенец” срещу 10 лв, за да потушат скандала . 35| 27295 |06.04.2020 Д-р Петър Кърджилов за Фрог: Излизането на Великден ще бъде най-големия престъпен гаф в историята на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads