Реклама / Ads
11| 14486 |24.04.2018 АКТУАЛНО

Изцепка на Гешев за ареста на Иванчева стигна до Световния еврейски конгрес

.
Информация за обидното изказване на шефа на Специализираната прокуратура Иван Гешев, който намеси Световния еврейски конгрес в ареста на кметицата Десислава Иванчева, вече е стигнала до влиятелната международна организация.
 
Това научи Фрог нюз от свои източници в Ню Йорк, близки до централата на организацията там и представителството й в Брюксел.  Преди дни Организацията на евреите в България "Шалом", която представлява българската еврейска общност в рамките на Световния еврейски конгрес, изрази своето недоумение от абсолютно неуместния намек, направен от Иван Гешев по време на пресконференцията по повод ареста на кмета на столичния район “Младост”.

Организацията на евреите в България "Шалом" винаги е подкрепяла правомерните действия на българските власти в рамките на закона. Непонятно е обаче как и защо Световният еврейски конгрес беше даден като пример за световна сила, която ще се намеси във вътрешните дела на страната, ако органите на реда не спазват дословно наказателно-процесуалния кодекс, пише в обръщението на „Шалом“.

 

"Подобно сравнение уронва престижа и накърнява доброто име на една от най-авторитетните еврейски организации в света, която има специално приятелско отношение към България и винаги е оценявала високо усилията на държавата да се бори с антисемитизма и езика на омразата. За съжаление, конкретният пример показва точно обратното и създава чувство на тревога".

 

Ето какво каза Гешев по повод зрелищния арест на Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова: "Ако бяхме я преместили някъде, тя пак ще твърди, че някой й ги е сложил тези пари. В колата има кашон на задната седалка. Ако бяхме я отстранили да не присъства - каквато възможност имахме, пак щяхте да ни обвините в пиар акция, а ние се борим за правата на хората! Пак щяха да кажат, че те са много добри, че има конспирация и щеше да се намеси Световният еврейски конгрес..."

 

Според нашите източници със скандалните думи на спецпрокурора бил запознат вече и президентът на СЕК Роналд Лаудер. Лаудер често е изразявал своето уважение към България, която спаси своите евреи по време на Втората световна война. Но той е и непримирим борец срещу всяка изява на антисеметизъм.

 

Припомняме, че Световният еврейски конгрес (World Jewish Congress, WJC) е създаден през 1936 г. в Женева, Швейцария. Основната цел на организацията е да се бори срещу изявите на антисеметизъм по света. На последния конгрес на WJC бе отбелязано, че въпреки всички усилия на държавни и обществени организации, антисеметизмът е пуснал корени в немалко държави, някои от които демократични и членуващи в демократични алианси и съюзи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 10061 |21.04.2018 Адвокат: Иванчева и заместникът й са били в досег с парите чак след ареста . 16| 18184 |04.02.2018 Следователят Бойко Атанасов: Загатнах за пазарлък на прокурор Гешев с организирани престъпни групи . 13| 12544 |09.09.2017 Поредната изцепка в стил ”Борисов” по казуса ”Калин Митрев” . 9| 13249 |25.07.2017 Адвокат Симеонов: Цветан Василев не си идва, за да не го убият в ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads