Реклама / Ads

11| 9175 |31.10.2019

Съдия Нели Куцкова: Всичко буди притеснение при г-н Гешев

.
Нели Куцкова
И двамата-президент и премиер сякаш се опасяват да не бъдат свързани с избора на г-н Гешев. Всъщност президентът е длъжен да се държи дистанцирано - поне докато не подпише или откаже да издаде указ за назначаването му. А не съм сигурна, че премиерът ”има” 11 души във ВСС. Да, парламентарната квота е от 11 души, но дали г-н Борисов има влияние върху всички тях?

Това каза съдия Нели Куцкова по повод избора на Иван Гешев за главен прокурор в интервю за вестник „Сега“. Ето какво още сподели тя пред тази медия:

 

 Или има един невидим сговор между политическите партии, които са излъчили парламентарната квота? Можем само да гадаем. Не съм следила цялото 10-часово представяне на Иван Гешев, защото си имах друга работа. За мен лично още от първите му публични изяви - много преди номинирането му, ми правеха потискащо впечатление начинът му на изразяване, агресивността му към конкретни хора.

 

Не съм почитателка на Сотир Цацаров, но винаги съм се възхищавала на логичната му, стегната мисъл, на правно издържаните, сдържани и интелигентни изказвания - дори когато са саркастични. Такова нещо при Гешев не се вижда и чува. Всичко, за което ме питате, буди притеснение при г-н Гешев. Освен това той демонстрира и склонност към отмъщение, което е изключително опасно за човек с такава огромна власт.

 

Няма да скрия, че бях притеснена и от типа хора, които образуваха "подкрепящата" го група пред ВСС и които бяха грижливо охранявани от горките полицаи. Аз бих умряла от срам от такава "подкрепа".

 

Не мисля, че проблемът е в процедурата по избора му . А как зад процедурата се скриват неясни влияния и интереси. Процедурата е инструмент, както е инструмент и ножът. С ножа можеш да отрежеш хляб за детето си, а можеш и човек да убиеш. Много е важно в какви ръце е инструментът и каква глава управлява ръцете.

 

От години е публична тайна, че на ръководни места в системата се назначават хора, които предварително трябва да получат "благословия" от някого извън системата. Между другото, по повод на подобно признание на съдията Методи Лалов и няколко други случая в предходни години, през месец май тази година Управителният съвет на Съюза на съдиите се обърна към Съдийската колегия на ВСС и към Комисията по професионална етика. Случаите бяха подробно описани, бяха напомнени и предходни такива писма до ВСС с цитати от медиите.

 

Предложи се тези тревожни данни за неформалното влияние на "корпулентен политик" да се проверят, Съдийската колегия на ВСС "да оцени установените факти през призмата на задължението на съдиите да не допускат поведение, което уронва престижа на съдебната власт, както и през нормите за етично поведение на българските магистрати". На мен не ми е известно да има реакция на това писмо.

 

Най-стряскащото в цялата процедура по така наречения избор на г-н Гешев беше именно това признание на г-н Цацаров. А най-отчайващото е, че реакция няма!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Съдия Калин Калпакчиев: Управляващите и кръговете около Гешев имат интерес от комфортна медийна среда 8| 11690 |20.09.2019 . Съдия Методи Лалов: Длъжността на главния прокурор е всевластна и безконтролна 5| 5363 |10.07.2019 . Проф. Нели Огнянова: БНТ няма да е независима и безпристрастна при Кошлуков 21| 6840 |07.07.2019 . Пламен Георгиев чадъроса Нели Кордовска за парите й от КТБ 13| 9375 |23.10.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ