Реклама / Ads
8| 9809 |10.02.2019 АКТУАЛНО

Калин Калпакчиев: Атаката срещу Лозан Панов е атака срещу Върховния съд

.
Калин Калпакчиев
Убеден съм, че много хора мислят, че начинът, по който функционира нашето правосъдие, не осигурява справедлив процес на всеки гражданин. Процесите са сложни и искам да кажа, че атаката срещу Лозан Панов е атака срещу Върховния съд. Това заявява Калин Калпакчиев, съдия в Апелативния съд в София и председател на Съюза на съдиите в България.
 

Това не е само персонална атака, въпреки че са насложени и лични страсти от гледна точка на това, че изборът на Лозан Панов и последващото му поведение създадоха проблем на част от ВСС и на главния прокурор, казва още той пред Toest.bg.

 

Помните една реплика на Ясен Тодоров от предишния ВСС (а и Сотир Цацаров, мисля, имаше сходна) към Лозан Панов: „Ние очаквахме от вас лоялност.“ Мисля, че беше в такъв контекст. Това е показателно за манталитета на тези хора – те не очакват независимост и безпристрастност от избрания си колега, а лоялност. Той не се оказа лоялен към тези, които го избраха, и затова го атакуват. Но това е само едната страна. Другата, по-важната, е, че атакуват целия Върховен съд, неговата тълкувателна дейност, а оттам и независимото правосъдие като цяло. Като казвам те, имам предвид и ВСС, и изпълнителната власт, и законодателната, посочва Калпакчиев.

 

Той коментира и промените в Закона за отнемане на незаконно придобитото имущество, които позволяват на КПКОНПИ да отнема имущество и след оправдателна присъда: Безспорно промените в този закон са проява на засилващия се репресивен характер на нашето законодателство. Те създават прекомерни и неоправдани ограничения пред икономическата свобода и свободата на гражданите изобщо. Представителите на Комисията, а и на законодателната и изпълнителната власт включително, си позволиха (и това е всъщност нов етап в агресията срещу съда и желанието да се премахнат последните острови на независим съд) изключително грубата и безпардонна атака срещу Върховния съд, и то срещу същината на неговата дейност – тълкувателната. С последните си действия и изказвания Данаил Кирилов и Пламен Георгиев унизиха върховните съдии и поставиха под съмнение смисъла на неговата дейност да уеднаквява съдебната практика и да тълкува законите, когато те са неясни, заявява Калпакчиев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 19348 |12.06.2018 Почернена майка към Калина Крумова: Не те ли е срам за взетите пари, къде ти е експертизата? . 11| 19669 |15.05.2018 Калина Крумова вече с достъп до секретна информация, Фрог пак пита за връзките й със Сумиста . 22| 30982 |03.01.2018 Фрог пита МВР: Контактувала ли е експертът-полицай Калина Крумова с лидер на ОПГ за мокри поръчки? . 13| 12551 |09.09.2017 Поредната изцепка в стил ”Борисов” по казуса ”Калин Митрев”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads