Реклама / Ads
6| 13045 |02.08.2017 АКТУАЛНО

КОЙ пробутва четири кандидатури за шеф на комисията по „Антикорупция”

.
Борисов и Пеевски очи в очи
Политико-олигархичният модел КОЙ готви четири кандидатури за шеф на новата мегакомисия по „Антикорупция”. Това съобщиха източници от парламента. Любопитното е, че те ще бъдът пробутани през различни партийни формации, така че на пръв поглед процедурата по избора на председател да изглежда за пред обществото напълно прозрачна и демократична.
 

В действителност обаче, това ще са хора, свързвани по един или друг начин с модела КОЙ. С най-много шансове засега е шефът на КОНПИ Пламен Георгиев. Слухове в юридическите среди още преди година му отреждаха това апетитно място. Сегашният му пост в КОНПИ ни най-малко не се разклати след шокиращите разкрития на негови подчинени, че статистиката, която вади ведомството за отнети пари и имоти от бандити, са напълно нагласени и няма много вярно в публикуваните годишните отчети. Нещо повече- в т. нар. „Кърваво писмо”, служителите на Комисията за отнемане на незаконно имущество подробно обясниха много шокиращи неща. 

 

Позовавайки се на конктерни данни, те доказаха с прости математически действия как службата харчи безумно много средства на данъкоплатците, като за сметка на това ефективността й е толкова ниска, че вложените баснословни пари изобщо не се оправдават. За свое оправдание Георгиев реши да даде няколко интервюта, като избра да го стори в  медиите на най-видния представител  на модела КОЙ-Делян Пеевски. Прави впечатление, че в тях периодично се пускат пиар материали, възхваляващи работата на Пламен Георгиев. Най-комичното е, че  изнесените от него  факти, впоследствие с лекота се оборват от редовите служители. Управляващите, които  уж се заканват да счупят гръбнака на корупцията с новия  мегаорган, си запушиха ушите за скандалните разкрития, свързани с начина, по който се ръководи КОНПИ. Чиновниците нямат друго обяснение за липсата на реакция, освен, че : „Има дебел гръб”.

 

Другият, за който се твърди, че потрива ръце да оглави Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, каквото е цялото име на новия антикорупционен орган,  е Светлозар Лазаров. Той беше бивш главен секретар на МВР в правителството на Пламен Орешарски. Сочен е за особено приближен  на „библиотекара” Цветлин Йовчев, който като министър на МВР, си го сложи за главен секретар.  Зет е  на соцфункционера и безнесмен Камен Пенков, бил също зам.-министър на вътрешното ведомство по време на тройната коалиция.   Светлозар Лазаров остана в историята на институцията с трагичната акция в Лясковец, при която загина командосът Емил Шарков. Спечели си гнева на обществото и полицаите с последващите му  опити да се изкара напълно невинен от ситуацията. При сегашното управление стана координатор на „Атака”.  Събира снизходителни усмивки, докато върви редом до лидера й Волен Сидеров и повтаря, че „Атака” е национално отговорна парития. Твърди се, че Лазаров упорито кадрува и в момента и то не само в МВР и ДАИ, но и в други ведомства.

 

Настоящият председател на ДАНС Димитър Георгиев е третата кандидатура на модела КОЙ за шефското място на Антикорупционния орган. За него казват, че е много удобен за властта, защото е послушен. Обществена тайна е, че родното ФБР е превърнато в политическа бухалка, с която „бият” неудобните на властта.  В службата се действа само по нареждане „отгоре”. Самосиндикални действия не се толерират, даже напротив. Който си позволи да разрови пчелина, изхвърча от службата, признават потърпевши дансаджии. Както в КОНПИ, така и в ДАНС властва страхът. Хората са парализирани от мисълта, че стъпят ли на криво или си кажат мнението, ще бъдат светкавично смачкани. Георгиев е добре приет от ГЕРБ. Той беше зам.-министър на вътрешните работи, когато Цветан Цветанов властваше в сградата с лъва.

 

„Чрез Георги Колев властта контролира административното правосъдие”. Това са думи на уважавания адвокат Михаил Екимджиев пред Фрог нюз. Именно Колев най-вероятно ще е другото предложение за председател на Комисията.  Медийни публикации многократно са свързвали името на настоящия шеф на ВАС Георги Колев с модела КОЙ и лично с Делян Пеевски. Твърди се, че Колев е ценен на шефовете си по много причини. Екимджиев обобщава за него:  Чрез Георги Колев политическото мнозинство на ГЕРБ осъществява контрол върху административното правосъдие. Заложени са големи интереси като обществени поръчки, концесии, отчуждителни процедури...

 

Последна дума ще имат съдиите, определени от ръководството на ВАС, за грандиозното строителство на магистрали, проучванията за газ, нефт... Освен това всички актове на МС, постановления, наредби подлежат на обжалване пред ВАС. По този начин, в драматично противоречие с принципите на правовата държава за разделение на властите и върховенство на закона, изпълнителната власт налага контрол върху съдебната. Името на Колев, чиито мандат изтича тази година,  се завъртя наскоро и като вероятен вътрешен министър. Това „щастие” обаче му се размина по неясни засега причини. 

 

Екип на Фрог

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6883 |01.08.2017 Кървава драма в московски съд! Четирима са убити (Видео) . 1| 8874 |17.07.2017 Четири присъди от 75 г. затвор за убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов . 0| 5297 |10.07.2017 Непълнолетен помете четирима на пътя и избяга

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads