Реклама / Ads
0| 9495 |25.06.2015 АКТУАЛНО

Коритаров пред Фрог: Русия може да покаже мускули, но това не бива да ни безпокои

.
Георги Коритаров
В правото на всяка суверенна държава, член на НАТО, е да приеме на своя територия американска техника. Това особено важи за ситуация, когато Европа е под непосредствената заплаха от руска агресия, каза пред Фрог нюз журналистът Георги Коритаров по повод присъствието на US-техника у нас.
 
Русия демонстрира намерението си да не се отказва от окупацията на полуостров Крим, което означава да не се отказва от агресивната си и окупаторска политика по отношение на една държава, стремяща се към членство в ЕС, каквато е Украйна. Руската пропаганда става все по-силна. Петата колона на Русия практически е активирана навсякъде, където Москва е преценила за необходимо и то по начин, по който вече реално се опитва да дестабилизира обстановката в съответните страни. България не прави изключение. Дори Русия да реагира по някакъв начин, това ще бъде символична реакция, смята Коритаров.

Той не изключи вероятността Русия да покаже и мускули. Това не бива да буди безпокойства, които да накарат правителството да се разколебае. Техниката на САЩ е подкрепа на ключов за България съюзник и допълнителна гаранция за нашата сигурност. Не мисля, че САЩ или която и да е страна член на НАТО и по специално на ЕС като цяло, имат каквито и да е агресивни намерения срещу Русия. Както вече отбелязах, независима страна, стремяща се да бъде член на ЕС, каквато е Украйна, стана обект на руска агресия. Европа трябва да се защити от тази гледна точка. Смятам, че действията на българското правителство и решението му да приеме американска техника, са повече от логични, категоричен е журналистът.

На въпрос, дали не трябва да се сключи сделка със САЩ за присъствието на бойна техника у нас, той се учуди: Каква сделка да сключим, България е член на НАТО, има чл. 5-и от Северноатлантическия договор, който предвижда механизъм за задействане на системата за колективна отбрана. В случая дори не говорим за такава екстремна фаза на прилагане на договор, защото няма пряка въоръжена агресия от страна на Русия. Просто група натовски страни се стремят да укрепят своята сигурност, заключи Георги Коритаров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 20514 |23.06.2015 Само във Фрог: Вижте колко и кои са като Величко Адамов . 0| 6211 |19.06.2015 Осман Октай пред Фрог: Борисов отхвърли проекта ни за ромите, Европа го прие . 0| 5445 |18.06.2015 Капон за Фрог: Световната банка не ще стресне властта, рекетът продължава . 7| 5878 |17.06.2015 Омбудсманът за Фрог: Банковото лоби оказва натиск върху институциите?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads