Реклама / Ads
0| 5163 |14.03.2008 АКТУАЛНО

Крайградски паркинги да облекчат трафика в центъра предложиха еколози

.
Да бъдат изградени „бизнес паркове” в периферията на града, да се обособят паркинги, където на се оставят колите на изходите на столицата и да бъдат поставени ограждения около по-големите зелени площи в София.
 

Това са само част от структурните промени в столицата, свързани със зелените площи, трафика и междублоковите пространства, които ще предложи ПП „Зелена България”- Българските зелени на кметът на столицата Бойко Борисов. Предложенията възникнаха вчера по време на среща между членовете на партията, експерти-еколози, журналисти и симпатизанти. На нея се стигна до извода, че за намаляването на огромния трафик в столицата, е най-целесъобразно да се обособят паркинги в началото и в края на града. Те ще поемат наплива на коли в София. За тази цел обаче цената за ползването им трябва да се намали на 2 лева на ден, а не както е до сега – 2, 3 лева на час. Със събраните средства могат да се осигуряват заплати на охранителите, работещи там. Също така от партията предлагат да бъдат обособени автобусни ленти и пуснати допълнителни линии за извозването на гражданите от паркингите до различните точки на града. По този начин ще се облекчи трафикът и ще бъде решен въпросът с масовите задръствания. Гражданите коментираха, че е добре да се поставят камери, които ще следят, за да не се допускат нарушители, които ще заемат платната.

parking.jpg

Друго предложение, което ще отправят от ПП „Зелена България”- Българските зелени към Бойко Борисов, е създаването на „бизнес паркове” в периферията на града. Става дума за изместването от центъра към околовръстното на всички бизнес офиси, които не само са регистрирани, но и наистина осъществяват дейност. Така потокът от движещи се коли ще бъде намален и изравнен с този в покрайнините, тъй като част от него ще се измести там. За да се осъществи този проект, трябва да се увеличат данъците на всички фирми в центъра, като с получените пари ще бъдат построени нови бизнес сгради.

park.jpg

По време на дискусията засегнат беше и проблемът със зле почистваните и не добре поддържани паркове, градинки и зелени площи. За тази цел зелената партия ще поиска ревизия на парите, които се дават на общинските фирми, и ще настояват да стане ясно защо те не си изпълняват задълженията. Ще засегнат и въпроса за домашните кучета, които замърсяват всички паркове и градинки. Граждани и еколози предложиха да се обособят специални места, предназначени само за тях. Също така трябва да бъдат  поставени и ограждения около по-големите зелени площи в София – Северния и Южен парк и Борисовата градина, които ще спират влизането на уличните кучета. Парковете ще бъдат охранявани от пазачи, които ще следят за престъпления и неспазване на общинските наредби за поддръжка и чистота от столичани. Добре би било се поставят специални врати, които в късните часове на деня да пропускат само излизащите, но не и влизащи граждани.

bokluci.jpg

Междублоковите пространства не са обект на почистване от общиските концесионери, тъй като не са включени в местата, които трябва всекидневно да се почистват, поясниха от ПП „Зелена България”- Българските зелени. Те ще настояват за съставяне на наредба от общината, която да позволява на сдружения от живущи в блоковете да станат собственици на тези пространства. Така те ще имат право да създават и поддържат зелените площи, градинки и детски площадки около блоковете и сами ще носят отговорност за чистотата им. За тази цел обаче трябва да се направят и данъчни облекчения от таксите за смет на хората от сдружението. Трябва да бъдат поставени и камери, които да следят за гражданите, които си хвърлят боклука през прозореца и за такива, които замърсяват въобще.

pumiari.jpg

Йочка Димитрова 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11749 |14.03.2008 Частна детска градина – без забележки, но за 800 лв. месечно . 0| 9498 |14.03.2008 Рок легендата Дуги Уайт ще забива с българската банда BG Rock . 7| 8084 |14.03.2008 Нощен купон в Студентски град? - Мноо яко! . 7| 18453 |13.03.2008 Пътуващи перуанци омайват с индиански напеви

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads