Реклама / Ads
4| 8694 |09.03.2023 АКТУАЛНО

“Лев инс” VS. “Mediapool”: Шамари за 1 млн. срещу българската журналистика

.
Цитат на министър от стенограма на правителствено заседание може да коства на българска медия 1 милион лева. Става дума за рекорден иск, който застрахователната компания “Лев инс” е завела срещу Mediapool. Искът е в пълен размер и заради публикация за проблеми със застраховките ”Гражданска отговорност” и системата ”Зелена карта”, която стъпва върху публична информация - изказване на служебния финансов министър Росица Велкова на заседание на Министерския съвет. Ако се стигне до съд и той реши в полза на застрахователната компания, сумата ще е безпрецедентна.
 

“Ако се стигне до съд и той реши в полза на застрахователната компания, Mediapool ще изчезне”, заяви пред “Дарик радио” главният редактор на изданието Стояна Георгиева. 

 

Малко контекст

 

Статията на Mediapool със заглавие “България пак е заплашена да бъде изключена от системата "Зелена карта" е публикувана в края на септември миналата година. 

"Има сериозен риск националното ни бюро да бъде изключено от системата "Зелена карта" на следващата Генерална асамблея, съответно от следващата година да спре издаването на "Зелена карта" от българските застрахователи", алармира тогава Росица Велкова, която сигнализира за риск от закъснения при изпълнението на един от ангажиментите на България във връзка с членството й в чакалнята на Еврозоната. 

Във връзка с тези твърдения от медията се свързват с изпълнителния директор на “Лев инс” Павел Димитров, който заявява: 

 

"На така представената от Вас информация в статията и зададените тенденциозни въпроси ще Ви бъде даден отговор в съда".

 

Адв. Александър Кашъмов, който ще защитава Mediapool в съда, посочва, цитиран от OFFNews, че искът е най-големият в историята ни от гледна точка на претендираното обезщетение от 1 млн. лева. Кашъмов добавя, че това е пореден случай за т.нар. SLAPP дело у нас - дела за сплашване на медии, които да не си позволяват да информират по сериозни теми.

 

След новината за заведения от “Лев инс” иск срещу Mediapool, в социалните мрежи завяла вълна от съпричастност. Много медии застанаха в подкрепа на редакцията на Mediapool. 

По думите на главния редактор с този иск са били надхвърлени всякакви мислими граници на каквото и да е приличие. Главният редактор на Mediapool е на мнение, че целта е по този начин да бъде смазана цялата журналистика, а не конкретна медия

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 10549 |08.03.2023 Радослав Бимбалов: Мутрите остават едни тлъсти, преяли, незадоволени побойници . 15| 11347 |06.03.2023 Вижте какво остана от Бахмут след 8 месеца война /видео/ . 4| 5910 |06.03.2023 Иван Брегов: Пpeвpъщaнeтo c лeĸa pъĸa нa бългapcĸaтa пpoĸypaтypa в мaгиcтpaлнa жpицa . 6| 10355 |05.03.2023 Тегленето на пари от банкомат става все по-солено

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads