Реклама / Ads
8| 8980 |17.03.2018 АКТУАЛНО

Мълчи и не разсъждавай

.
Източник: capital Цветелина Белутова
Основният свидетел по делото за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ) Бисер Лазов преди време даде показания, че десетки, а може би и стотици ”бенефициенти” са получавали пари на ръка от банката. Неизвестно за какви услуги – договори няма, но пък сред споменатите няма случайни лица – политици, журналисти, социолози, набедени експерти. Информацията гръмна по медиите преди няколко месеца и отшумя – няма документи, договори, разписки. Само твърдения на един вече компрометиран свидетел.
 
Оказва се, обаче, че показанията са послужили за нещо. Прокуратурата започна дела за укриване на данъци, а НАП започва ревизии. Но, видно от данните до момента, това се случва само срещу хора, които са критични към властта, прокуратурата или лицата зад тях.

Журналистът Огнян Стефанов, създател на сайта "Фрог нюз" и опонент на властта, тези дни обяви, че е обект на масирана репресия от страна на НАП и прокуратурата. На база на показанията на Бисер Лазов и сподвижничката му Юлия Илиева по делото КТБ НАП му прави ревизия и установява укрити доходи в удивително кръгла сума от 250 000 лв. за 2013 и 2014 г., а прокуратурата започва разследване срещу него. И една малка подробност – ревизионният акт е изпратен на Стефанов по електронната поща, а от НАП се "подсигуряват" срещу обжалване, като сами активират линка към акта (виж тук). Така жалбата на Стефанов срещу акта се оказва просрочена. И това е поредният абсурд в атаката на държавата срещу него.

И тук идват въпросите.

Първо, ако НАП се специализира в хакерство срещу основно конституционно право на защита на гражданите, къде отиват гаранциите срещу произвол от страна на държавата?

Второ, кога прокуратурата и данъчните ще обявят списъка на "бенефициентите на ръка" от КТБ, за да няма съмнение, че действат избирателно спрямо тях?

Трето, защо тя внася обвинения в съда само срещу хора, които публично критикуват властта?

Тези въпроси заслужават конкретни отговори, но за тях има и едно, по-едро обяснение. Това не е правосъдие, а фарс - зад повдигнатите и липсващите обвинения стои не справедливостта, а желанието да се затвори устата на неудобните за властта.

capital.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7174 |11.07.2017 ВМРО-ДПМНЕ: Заев мълчи за атака на наш евродепутат срещу Македония . 14| 10155 |23.05.2017 Марш за европейско правосъдие- „Няма да мълчим” стартира в София, Пловдив и Варна . 42| 15362 |28.10.2014 И. Добромирова: Има сигнал за Пеевски в прокуратурата, тя мълчи . 33| 7490 |15.07.2011 Гневни граждани: Ужасно е, че МВР мълчи за жестоко убитата Яна!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads