Реклама / Ads
1| 6492 |12.12.2013 АКТУАЛНО

Мюсюлманска проповед: Демокрацията е религия на неверничеството

.
Окръжния съд в Пазарджик гледа поредно заседание по делото за разпространение на радикален ислям. Пазарджишкият окръжен съд изслуша един свидетел и заключение на експертиза, направена от доктор Сафер Хасанов.
 

Свидетелят Юлиян Михайлов каза, че познава един от обвиняемите - Ахед Муса Ахмед, но той не е водил проповеди против демокрацията и против участието в избори. Проповедите са били на различни теми и са ползвани предимно мюсюлмански книги за тях.

Свидетелят каза, че е приел исляма преди около 8 години, а жена му е решила да се забули преди 5 месеца. Поведението ѝ било плод на нейно лично решение. Той допълни, че пътувал с Ахмед в различни градове, разходите се поделяли между тях, понякога се ползвали пари от дарения, които се дават в джамията в Пазарджик.

Вещото лице - д-р Сафер Хасанов, е извършил преводи на 9 текстове от турски език. Тези текстове вече са превеждани от Юлия Кирилова. Тъй като в част от тях има само анотация, сега е извършен пълен превод.

Деветте текста съдържат различни статии и коментари, свързани с религията. Някои от тях са с подзаглавия: „Демокрацията е невернически обществен строй", „Неверничеството на съвременните идоли, върховната власт принадлежи на Аллах."
Според д-р Хасанов, разминаването между предишния и сегашния превод е основно в терминологията, но това не променя неговото заключение, направено по време на предишно съдебно заседание.

Според него, част то текстовете обясняват чрез религията поведението на мюсюлманите. В текста „Демокрацията е религия на неверничеството" се твърди, че не може да се делегират права на други хора да управляват вместо Аллах." Това е тълкуване отново според религиозните закони.

Съдът приобщи към делото отговор от главното мюфтийство, поискано от прокуратурата, в който се казва, че не са получавани дарения от Саудитска Арабия и от организацията „Ал Уакф ал Ислями" през периода 2005 - 2010 година.

Мюфтийството не разполага и с документи за финансовото състояние на различните домове, тъй като те били изчезнали пред 2010 година, когато мюфтийството не било изведено от сградата. Не са правени проповеди, няма и наети квартири и в Благоевград и в София, затова няма и финансови отчети, е записано в отговора на Главното мюфтийство.

Съдебното заседание ще продължи с приемане на нови писмени доказателства по делото.

По искане на прокуратурата се очаква да бъдат представени и финансовите документи, които показват размера на даренията от Саудитска Арабия от фондацията Ал Уакф ал Ислями за периода 2005-2010 г. Очаква се и справка от Районната прокуратура в Пазарджик за образувани производства, описани в обвинителния акт, касаещи процеса.

Полицейското присъствие в района е засилено. Насроченият протест обаче, който беше организиран в социалните мрежи, не се състоя. Очакваше пред сградата на съда да се съберат поне 100-ина души.

Предварително организаторите заявиха, че протестът ще премине под надслов „Да започнем от Пазарджик” и бяха категорични, че проявата ще бъде уникална за страната и няма да бъде единствената. Те призоваха всички, които мислят за България, независимо от етнос и политическа принадлежност, да се включат в шествието, като основната идея е изразяване на ясна гражданска позиция, която да се противопостави на процесите на разделение и противопоставяне в страната.

„Нека от 12 декември да започне нещо ново в България, а именно обединението на всички поданици в една нация”, приканиха инициаторите. Мирното гражданско шествие трябваше да започне в 9.00 ч. от сградата на Община Пазарджик и да достигне до Съдебната палата. Инициативата обаче не се състоя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6470 |12.12.2013 Отцепникът Г. Марков-номер 398 в тефтера на Красьо Черния . 16| 5781 |11.12.2013 ЧЕЗ изтегли първия печеливш в играта „Академия Енергия“ . 12| 7713 |11.12.2013 Лидерът на "България без цензура" гостува на Шоуто на Слави . 11| 11107 |10.12.2013 Такса палатка и извън къмпингите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads