Реклама / Ads
10| 6605 |29.01.2009 АКТУАЛНО

Най-добрите филми от проекта „Цветята на Корана” гостуват в Пловдив

.
Осем непоказвани досега в България шедьоври на режисьори от Турция, Алжир, Иран и Израел на режисьорите Мохсен Махмалбаф, Еран Риклис, Юмит Юнал и Самира Махмалбаф ще види родната публика.
 

Най –добрите филми от Близкия Изток , ще бъдат показани в рамките на една седмица в кино "Лъки Синема" в Пловдив. Прожекциите ще започнат на 6- ти февруари с турския филм „Девет” , който е един от най-силните дебюти в турското кино, режисиран блестящо от сценариста Юмит Юнал и озвучен от пънк иконите "ZeN". „Плачът на мравките” на Мохсен Махмалбаф ще бъде акцент в програмата.

tyr_iran_kino_3.jpg

Историята е за иранска двойка, която пътешества из Индия и опознава отблизо традициите и ритуалите на местното население. А сестрата на Мохсен - Самира Махмалбаф ще бъде представена със спечелилия наградата на журито от фестивала в Кан „В пет следобед". На 12-февруари филмовата програма ще бъде закрита с филма „Булката от Сирия” на режисьора Еран Риклис, познат на българската публика от „Киномания2008”, на която беше специален гост и представи филма си „Лимонова градина”. „Булката от Сирия” е историята за момиче от Израел, което трябва да се омъжи за сириец, когото е виждала само по телевизията. Филмът печели Наградата на публиката на МФФ в Локарно. Актрисата Хиам Аббас е номинирана от Европейската филмова академия за най-добра женска роля, а филмът е фаворит на публиката в Израел, където е номиниран в цели 7 категории за наградите на Израелската филмова академия. Лентата е абсолютният фаворит на фестивала в Монреал, където взима наградата на ФИПРЕССИ, наградата на публиката и още две от специалните награди на фестивала. Музиката към филма е записана от оркестъра на Българското национално радио, а композиторът Сирил Морин е номиниран от Европейската филмова академия за най-добра музика, написана специално за филма.  Режисьорът Кюршат Къзбаз кани зрителите на мистично пътешествие из тайнствения свят на дервишите в биографичния филм за великия персийски поет Руми - "Джеляледин Руми - Танцът на любовта".

tyr_iran_kino_2.jpg

Сред заглавията в програмата са „Костенурките могат да летят” на режисьора Бахман Гобади. Филмът е носител на Наградата за мир МФФ Берлин и наградата „Кристална мечка”, изключително провокативният „Таква”, който имаше една единствена прожекция в София също ще бъде показан. На тези и други любопитни рожби на Седмото изкуство може да се насладите от 6-ти до 12-ти февруари в Града на тепетата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5785 |29.01.2009 Swissinfo: България може да си възвърне доверието в очите на Европа . 33| 11877 |27.01.2009 Кои са виновниците за световната финансова криза . 12| 5975 |26.01.2009 Ето как стачкуват френските студенти . 15| 11838 |26.01.2009 Мара "Отварачката" си навлякла проблеми заради риалити

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads