Реклама / Ads
220| 12078 |01.02.2012 АКТУАЛНО

Най-сетне се случи: Президент почете жертвите на комунизма

.
Росен Плевнелиев Източник: Frognews.bg
За пръв в съвременната история български президент почете жертвите на тоталитарния режим. В арктичeския студ, който скова цялата страна, новият държавен глава Росен Плевнелиев се поклони пред паметника на убитите в концлагерите и запали свещ в параклиса на НДК.
 

 

"Въпреки желанието да гледаме напред, а не да ровим в старите рани, истините за комунистическия режим са живи с нашите спомени, спомените на нашите родители, спомените на обществото", посочи в кратката си реч държавният глава. "ХХ век е белязан от идеологическо мотивирано политическо насилие, жертви на които в Европа има милиони. Разликата е, че в Европа жертвите на това насилие се помнят и почитат, докато у нас все още могат да се чуят призиви да забравим миналото. Свободата и демокрацията не просто трябва да се ползват, но и да се защитават, включително и в тежки времена", подчерта Плевнелиев.

 

На традиционната церемония присъстваха представители от СДС, дисиденти и жертви на възродителния процес, дошли от Кърджали, за да поднесат венци на паметника. Сред присъстващите бяха бившият председател на парламента и дипломат Александър Йорданов, лидерът на СДС Мартин Димитров и политическият затворник Фреди Фосколо. Възпоменанието почете специално и посланикът на Франция у нас Филип Отие, който поднесе цветя на мемориала.

Депутатите Мартин Димитров и Иван Иванов бяха единствените представители на Синята коалиция на поклонението

 

Пред Frognews.bg Йорданов изрази искрена надежда това да не е първият и последен венец, който Плевнелиев ще положи в памет на жертвите на комунизма. Фосколо на свой ред коментира, че присъствието на държавния глава е добър знак за демокрацията и сигнал за промяна. „Дано наистина Плевнелиев да промени освен отношението на институцията към репресираните, и политическата посока на България”, коментира политзатворникът. Той припомни, че за пръв път български президент идва на традиционната церемони на 1-ви февруари.

 


Дипломатът Александър Йорданов бе пред параклиса на НДК 30 минути преди официалната церемония

 


Политзатворникът Фреди Фосколо почете жертвите на соца

 

Петър Стоянов също присъстваше през последните години, но не като държавен глава. Днес бившият лидер на сините отсъства заради ангажимент в чужбина. Много от хората, които трябваше да дойдат на церемонията закъсняха, тъй като първоначално бе обявена за 11:30 ч. Заради ангажименти на Плевнелиев обаче организаторите се принудиха да я преместят в 10:30 ч. Освен президента венци пред паметника поднесоха от партиите ГЕРБ и СДС. Заради присъствието на държавния глава, в церемонията участва и официалната гвардейска част. По време на встъпването му като президент, Плевнелиев беше поканен на днешния ден от група интелектуалци, жертви на комунизма и организации.

 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6961 |06.12.2011 Жертвите на организираната престъпност се обединяват в движение „Св. Георги” . 272| 10725 |31.10.2011 Новият български президент е Росен Плевнелиев . 42| 6841 |26.10.2011 Топ 10 на народните желания за кандидат президентите . 32| 11201 |03.10.2011 Вече двама съветници на президента в делото „Килърите”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads