Реклама / Ads
8| 3546 |19.04.2023 АКТУАЛНО

Народното събрание си избира председател с обиди и взаимни обвинения/видео/

.
От парламентарната трибуна Десислава Атанасова обясни за договореността между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на ротационен принцип за първи председател на Народното събрание да бъде избран Росен Желязков.
 

След няколко дни на разговори между двете най-големи парламентарни групи - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, бе постигнато разбирателство за това кой да застане начело на парламента.След три месеца обаче той може да бъде сменен от представител на ПП-ДБ в случай, че Народното събрание продължава работа. Това е било и едно от условията на преговорите.

 

Правната комисия пък ще оглави депутат от ПП-ДБ, но все още от коалицията не са излъчили номинация. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха и за законодателната програма. В нея се включват проектозаконите за Плана за възстановяване, присъединяването към Еврозоната, Шенген, правосъдната реформа, както и закон против домашното насилие.

 

В началото Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС отново предложи кандидатурата на Желязков, когото тя представи като добър юрист и администратор.

 

От "Възраждане" отново номинираха адв. Петър Петров за председател на парламента, като обясниха, че с това предложение "просто изразяват позиция".

"Важен момент, за да може да стартира работата на Народното събрание. Чухме вносителите, че решението за ротационен принцип не може да бъде взето от НС, защото е противоконституционно, Интересно защо е три месеца и с какво е обвързан този срок. Честито на Никола Минчев, ще бъде председател през лятната ваканция. Това е пореден удар върху авторитета на Народното събрание. Сложността не означава да заобикаляте Конституцията, за да наместите интересите си.Чия е тази програма? Част от тези закони са предложени от служебния кабинет, част от тях са от кабинета на Кирил Петков - недовършени, зад тази законодателна програма застава коалицията на джентълмените с една ръка. Колеги, изчислили ли сте финансовия аспект на тази законодателна програма? Не знаете колко струва тази законодателна програма? Как заставате зад нея без бюджет?", посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на разискванията.

 


"По вашите събития се виждат повече руски от български знамена. Вие сте против Шенген, Еврозоната и европейския път на БЪлгария. Това, за което се борите, означава в България да се установи режим на управление, подобен на този в Русия. По-голяма корупция и като цяло една държава, от която българските граждани бягат и емигрират в Европа. Няма как да подкрепим председател, който ще води държавата в тази посока. Г-жо Нинова, предишният парламент се занимаваше повече от месец и половина с промени в ИК, които доведоха до изборите с най-съмнителни резултати в последните 25 години. Тези промени в ИК бяха наложени от едно мнозинство, което се формира за избор на председател и избра председател на ГЕРБ за целия живот на предишния парламент. Гласувахме против кандидатурата на г-н Желязков, стигнахме до същата ситуация и казахме: "Колеги, дайте идеи". ПРедложихме работещата формула за ротация. Това дойде с ясна програма какви закони ще се разглеждат, за да не излезе пак някой ИК. Няма как да включим бю'джета в законодателната си програма, защото няма как да бъде внесен. Ако не бъде внесен бюджет, каквото и да напишем в законодателната си програма, няма как да го разглеждаме. Опитваме се да свършим някаква работа с избор на председател и тази законодателна програма. Даже този парламент да не излъчи правителство, ще помогне на България да се придвижи напред. Най-важното за нас е тези закони да бъдат приети", каза Асен Василев.

 

"53 закона сме приели, г-н Петков, защото чух, че по телевизията казвате друго. Опитах се да бъда председател на целия български парламент. Г-н Василев, съжалявам, ако не сте бил щастлив, но останалите бяха", обърна се към съпредседателите на ПП председателстващият заседанието Вежди Рашидов.

 

"Г-н Василев, изрекохте няколко лъжи от тази трибуна. Или сте бил подведен, или недостатъчно добре запознат. Кога някой от "Възраждане" е казал, че сме прокремълска партия. Въпросът за нашия референдум е за подкрепа на българския лев. В тази подписка за референдум са се подписали страшно много ваши избиратели: честни и почтени българи, каквото не можем да кажем за избраниците. Съветвам ви да проявите повече уважение към вашите и другите избиратели. Не лъжете, не бъдете като Кирил Петков", заяви от парламентарната трибуна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

 

Георги Свиленски пък изпрати президента да реже и двете си ръце.

 


"Г-н Костадинов, никой не си позволява да ме нарича лъжец, за което ще си говорим извън тази зала. Върнете си записа на "Лице в лице" и внимателно чуйте отговора на това "Прокремълска партия ли сте", отвърна Асен Василев на лидера на "Възраждане".


Явор Божанков от ПП-ДБ, който доскоро бе от редиците на БСП, пък обясни, че не знае дали има 50 пола, но Корнелия Нинова има "50 нюанса на морала". Георги Свиленски го обвини, че след като е бил изключен от ПГ на БСП е трябвало да напусне парламента, но вместо това е останал за "още една заплатка". И добави, че Божанков няма и един нюанс морал. "Добре, че изквича, за да те видя къде си седнал", добави Свиленски.


"Питаха ме дали ще бъда пак председател, но - не, този път не си нося спасителния пояс", заяви Вежди Рашидов.


"От ИТН не си въртим мнението ротационно и ще гласуваме по същия начин. Това е противоконституционно. Не очаквайте от нас подкрепа в тази посока. Ротационно означава да има председател от всички парламентарни групи на някакъв периодВсички сме наясно, че ПП като цяло не спазват Конституцията", каза Тошко Йорданов, обръщайки се към Кирил Петков.

 

"От ДПС не участваме в преоформилото се мнозинство в Народното събрание. Съвсем естественото ни място е да сме негова опозиция. ГЕРБ, плюс "Промяната", е равно на подмяна. Последните две години и повече слушаме за модели, промяна на модели, но виждаме опита за подмяната. Днешното заседание и мнозинство е съвсем естествено, защото ако погледнем, битието им е еднакво. Един и същи създател ги създаде по един и същи модел - чрез лъжа. В нарушение на Конституцията на Република България и законите на страната. За да породължават да нарушават Конституцията и законите на страната, да послъгват, да рушат демокрацията, държавността и държавата. Всичко това зад мантрата "върховенство на закона" и "подмяна на модела". А целта е ясна - да продължават модела на създателя си и за три месеца да се приклщчи с държавата, държавността, демокрацията", заяви Мустфа Карадайъ.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5052 |15.07.2021 ЦИК обяви имената на новите депутати в 46-ото Народно събрание . 2| 3688 |22.04.2021 Иван Ченчев: Мораториумът на БСП е конкретен, точен и ясен - спиране на цялата дейност на правителството до избиране на ново . 17| 17610 |20.04.2021 Писателят Кирил Кадийски съветва новата председателка на Народното събрание . 46| 12744 |15.12.2020 Класация „Тиква на годината“ - избират читателите, а не се спуска отгоре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads