Реклама / Ads
24| 6617 |08.02.2012 АКТУАЛНО

Негативен доклад за България идва от Брюксел

.
В документа има и серия негативни констатации за реформата в съдебната система и назначенията там, както и за контрола на доходите и имотите на висшата администрация.
 

Европейската комисия ще обяви Междинните доклади по Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. Очаква се докладите да бъдат обявени в 11,30 часа българско време. Февруарските доклади дават техническа оценка на напредъка на двете страни в областта на правосъдието и вътрешния ред през последните шест месеца в отговор на препоръките, направени от Брюксел през юли 2011 г. По предварителни данни документът за страната ни ще бъде по-скоро критичен.

Докладът ще отчете, че санкциите срещу корупцията на високо ниво, срещу измамите с еврофондове и срещу организираната престъпност не са достатъчни.

Еврокомисията ще поиска от България по-убедителни действия за изпълнение на дадените с юлския доклад от 2011 година препоръки в редица области, съобщи кореспондентът на БНР от Брюксел. Не е направен задълбочен анализ на слабостите в съдебната и следствена практика по важни дела за корупция по върховете и за организирана престъпност. Не са постигнати достатъчно обективност и прозрачност при съдебните назначения. Борбата с корупцията в съдебната система дава смесени резултати, смятат в Европейската комисия. Оттам очакват от България фундаментална реформа в съдебната система и промени в начина на избиране на Висшия съдебен съвет, за който в доклада е отбелязано, че доверието към него в последните месеци е било поставено под въпрос.

Необходимо е по-силно законодателство за конфискация на незаконно придобито имущество. B новия проектозакон не са били взети предвид препоръките на Брюксел специализираната комисия да може да удостоверява и произхода на доходи и имоти на политици и високопоставени държавни служители, подчертава още Еврокомисията. Според нея, няма развитие и по проблема с контрола на имотните декларации и установяването и преследването на необяснимо богатство.

Даренията за МВР все още поставят въпроси за отчетността и финансовата прозрачност, както и рискове за заобикаляне на правилата за обществени поръчки, пише още в доклада. За пореден път след местните избори през 2007 година и тези за национален и Европейски парламент през 2009 г., е засегнат въпросът за евентуални изборни измами. За трети път се повтарят и препоръките за възпиращи санкции за търговия с гласове и за прозрачност на партийното финансиране.
Както във всеки технически доклад досега, и в този има само изброяване на факти, без никакви квалификации и без оценки за наличие или не на политическа воля за реформи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 63| 7825 |06.02.2012 България и европейската памет . 102| 9084 |30.01.2012 ДС е истинският октопод в България . 127| 48903 |12.01.2012 Война с циганите превръща България в Косово II . 130| 34499 |25.09.2011 Цар Киро плаши приятел на Ангел със смърт, а България – с Косово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads