Реклама / Ads
0| 8217 |28.05.2007 АКТУАЛНО

Немският режисьор Фолкер Шльондорф разказва една от най-шокиращите истории за католическата църква

.
Известният режисьор снима филм за единствената жена, възкачила се на Светия престол - папеса Йоанна, част от снимачния период ще премине в катедралния храм-паметник "Св. Александър Невски"
 

Историята, разказана на филмова лента вече веднъж скандализира католиците- филма на Майк Андерс от 1972 година с Лив Улман в главната роля, освен това друг творец, този път писател – гръкът Емануелис Роидес, който е написал роман за папесата е бил отлъчен от Ватикана и анатемосан. Този път, това едвав ли ще се случи , защото от две десетилетия католическата църква има напълно либерално отношение спрямо историите и легедите за единствената жена папа.

Източници, които съобщават за живота на папеса Йоана, проследяват нейния живот от малка, до самата и смърт. В тези истории се преплитат реални факти с художествена измислица, вероятно повлияна от неочакваните и странни обрати в нейната съдба. Рожденното име на бъдещата папеса и до ден днешен е спорно – Ута, Джилберта или Агнес. Още от малка тя проявява доста таланти, говори езици, получава отлично образование от своите родители – британски мисионери.

Вече поотраснала Агнес или Джилберта,е била принудена да прикрива своите момински прелести и се е предрешавала като младеж. В продължение на седем години е в манастир, където се отдава на най-ексремни еротични преживявания със своя любовник – пак според хрониките, извънредно надарения монах Фрументиус. Двамата отиват в Атина и стават членове на една от най-престижните през девети век книжовни школи в гръцката столица.

Под прикритието на мъжки дрехи, изкествена брада и други маскировки, бъдещата папа-жена се отдава на любовни ласки с двама видни епископи. В затвореното общесто зрее скандал заради разгулния живот и тя бяга от Атина в Рим, където Йоана се превръща в много известен млад учен. На проповедите на младия професор по теология започват да се стичат стотици вярващи християни.

Преоблечената къто мъж Йоана веднага привлича вниманието на тогавашния папа Лъв IV . Според някой сведения дори папата делял постелята си със своя любимец, прикривайки старателно неговия истински пол.

Като награда за своето старание и в леглото, и в дебрите на теологията, Йоан Англикус, както е бил известен тогава, получава от Светия отец кардиналско звание. Независимо от главозамайващото катерене по йерархическата стълба, Йоана не остава доволна от своето моментно положение и започва да сплетничи зад гърба на папата и да желае страстно неговата по-бърза смърт.

Развръзката на събитията не закъснява- папата умира скоро и на негово място се възкачва папа Йоан VIII, който всъщност е Йоана. Астролози и гадатели намират лоше предзнаменования при възкачването на новия папа, в Рим завалява сняг посред лято, а опустошително земетресение разтърсва Германия.

Следващите две години от властването на папсата са тихи и спокойни. През периода 853 до 855 година от аналите се чете, че са организирани невиждано количество църковни диспути, последвани от щедри пирове.Постепенно нагона в папата – жена се събужда с неустоима сила и тя започва да кани все по-често в спалнята си високопоставени сановници, а кардинал Флорус се превръща в нейн фаворит. След тези приключения обаче, папесата забремениява  и става все по-трудно мъжките одежди да скриват това, а и самата Йоана е искала да роди дете на всяка цена. Според легендите синът на папесата се ражда по време на тържественно църковно шествие, настъпва пълен смут и объркване...

Грешницата, която се е подиграла с църквата , е наказана жестоко – вързана е за конска опашка и е влачена по улиците на Свещения град, докато вбесените жители я пребиват с камъни. Но синът и оцелява,и , съдейки по хроники от архива на Ватикана, след години става едни от най-известните и уважавани кардинали.

През средновековието, въпреки първоначалния шок и наложеното табу за папата – жена, няколко италиански скулптори правят статуи на папесата, като особено поулярна става „Папесата с детето”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 13258 |17.04.2024 Кой стои зад ремонта на бул. "Патриарх Евтимий"? Авторите не са "Спаси София", нито Васил Терзиев . 10| 73974 |15.04.2024 Техеран: Ще превърнем в прах Тел Авив и Йерусалим. Израел: Можем да сринем Иран за десет часа. Засега е тихо . 3| 3199 |14.04.2024 Иран атакува пряко Израел. Какво знаем? . 14| 3074 |13.04.2024 ISW: С ударите по украинската енергетика Путин иска да унищожи военния потенциал на Киев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads