Реклама / Ads
6| 2549 |12.10.2024 АКТУАЛНО

Ники Кънчев: Кирил Маричков е от хората, които отвориха прозорците на свободата в тази страна

.
Кирил Маричков Източник: БГНЕС
„Голяма загуба за цялото общество, българската музика и за българския свободен дух, който Кирил Маричков олицетворяваше. Той е от хората, които отвориха прозорците на свободата в тази страна. Беше много, много трудно за всички, много тягостно и единствено музиката, филмите и спорта ни даваха някаква надежда. В моите очи вчера си тръгна един от патриарсите на българската рок музика. Загубата е непрежалима. Трябва да сме щастливи, че сме били заедно с този човек“.
 

Това каза в предаването „Тази събота“ телевизионният водещ и близък приятел на Кирил Маричков Ники Кънчев.







Българският певец, музикант и композитор Кирил Маричков почина вчера. Трагедията се е случила при инцидент във врачанското село Селановци. Трябвало е Кирил Маричков да има концерт с „Фондацията“, но при качване на сцената за проби на звука той се е спънал и е паднал.

 
„Той плуваше някак си между всички брегове и граници. Искам да цитирам част от текста на последната песен в албума „75“ – „Тъмен вятър“ – „В мен будува тревога необяснима и нощта извънземна ме тегли навън, засега съществувам, все още ме има, след това ще изчезна зад близкия хълм”. „Тъмен вятър“ е много философска песен, тя е точно като на прощаване. Той усеща, че тръгва, че времето изтича и че ще изчезне там зад хълма“, каза Ники Кънчев.

 

„Като духовен баща, той е човек от когото съм се учил много. Живеем в един район горе-долу, виждахме се, гостуваше ми често в „Дарик“. Той беше наясно с всичко, което се случва в държавата. Оценката му я даде живота, както и книгата му. Книгата „На прага на времето“ е учебник по история. Тялото го няма, но песните и уроците остават за всички“, допълни Ники Кънчев.

 

 Справедливост - този урок научава телевизионният водещ от великия музикант Кирил Маричков. 

 

„Искаше всичко да е точно, подредено, да бъде така както той го вижда. За звука беше безкомпромисен. Истински професионалист. Инстинкт за точност и справедливост. Виждал съм го да командори, да реже момчетата от „Фондацията“, той беше от старото поколение, но в същото време абсолютно „на ти“ с всичко, което се случва в България и с новото време“, разказа още Ники Кънчев. 

 

„Загубихме голям човек. Кирил Маричков е свързан с мен от малък. Неговият вуйчо беше най-добър приятел на баща ми. Душата ми се къса, но никой не беше до него на сцената, за да предотврати този ужасен инцидент“. Това каза музикантът Иван Лечев, който е бил с Маричков в деня на смъртта му.







„Никой не беше достатъчно близо, за да предотврати това ужасно падане. Той е продължил до другия край на сцената и е паднал от метър и половина височина на лицето си. Никой не би могъл да оцелее при такъв инцидент. Душата ми се къса. Аз го видях, когато вече лежеше на земята“, каза Лечев пред bTV.

 
„Аз още не мога да го асимилирам, трябва задължително нещо да направим, за да почетем този голям човек. Той през последната година имаше няколко такива инциденти, говорихме, че вече е време да слезе от сцената. Но той казваше, че не иска, защото е негово призвание. За съжаление той си отиде именно там“, обясни Лечев.

 

Той добави и че Маричков не е искал много да се говори за концерта по случай юбилея му.

 

„За нещастие се оказа прав. Мисля, че страната ни има нужда от човек като Кирил Маричков“, каза още Иван Лечев.

 

Кирил Маричков си отиде 19 дни преди да отпразнува своя 80-годишен юбилей на 30 октомври 2024 г.







„Загубихме част от нас. Стана пред очите ни. Стана за секунда. Затова трудно се говори. Това трудно се забравя“, написа музикантът Дони във Фейсбук по повод инцидента.

 

„11 години буквално живяхме заедно. Обиколихме света с концерти. Смяхме се, спорихме, обичахме се. Той е приятел. Той е учител“, сподели Дони, който е бил с Кирил Маричков във вечерта на смъртта му.

 

„Ние бяхме семейство. Ние сме семейство. Ние ще останем семейство. Той е неделима част от всеки от нас. И така ще бъде до нашата последна секунда. Благодаря, Кирчо! Чакай ни“, написа още Дони в профила си във Фейсбук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5515 |09.10.2024 Боян Радойков: Иран играе ва-банк, Израел ще удари, САЩ чакат избори, Китай и Русия действат в сянка, Европа я няма в конфликта . 6| 2907 |08.10.2024 Новият британски посланик у нас: България е ценен съюзник в НАТО. Ако Путин победи в Украйна, ще има сериозни последствия за Европа . 11| 11079 |07.10.2024 Яир Навот: Русия напада Израел и е все по-зависима от Иран . 8| 4664 |05.10.2024 Тома Томов: Ако Израел и САЩ заедно ударят, Иран няма да издържи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads