Реклама / Ads
5| 3503 |03.08.2023 АКТУАЛНО

“Нито една повече”: Правна комисия обсъжда промените в НК на фона на протест пред парламента

.
Точно в 11 ч. е обявено началото на заседанието на правна комисия, която се събира извънредно, за да обсъжда промени в Наказателния кодекс след бруталния случай на насилие над 18-годишно момиче в Стара Загора, обезобразено с макетно ножче от приятеля си Георги Николаев.
 

Пред Народното събрание се провежда протест, организиран от “Феминистки мобилизации” с искания за незабавни промени в НК.

 

Очаква се в понеделник да се проведе извънредно заседание и на парламента.

 

Дневният ред на комисията е от три точки:

 

1. Обсъждане за първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, № 49-354-01-86, внесен от Бойко Методиев Борисов, Делян Славчев Пеевски, Кирил Петков Петков и група народни представители на 1.08.2023 г.


2. Обсъждане за първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие, № 49-354-01-87, внесен от Кирил Петков Петков, Бойко Методиев Борисов, Делян Славчев Пеевски и група народни представители на 1.08.2023 г.


3. Обсъждане на Указ № 147 на Президента на Република България, постъпил на 1.08.2023 г., за връщане за ново обсъждане на Закона за допълнение на Закона за съдебната власт, приет от Народното събрание на 21 юли 2023 г. и мотивите към указа.

 

Два са внесените законопроекти, внесени за промени в НК. Първият бе представен от Надежда Йорданова от ПП-ДБ. Промените касаят това доколко са адекватни предвидените наказания при случаите на насилие. Вторият законопроект за промени в НК е внесен от “Възраждане”. 

 

Постави се въпросът доколко са адекватни наказанията при случаи на средни и леки телесни повреди, заяви Йорданова.

 

Предлага се да бъде увеличена горната граница в случаите на средна телесна повреда и отпадане на “пробация” при лека телесна повреда. Йорданова изрази надежда да се подхожда систематично по отношение на НК, а не “кръпка върху кръпка”.

 

Разликата в предложението на “Възраждане” касае обстоятелството, че в основният състав на лека телесна повреда се предлага да се сложи минимум от три месеца лишаване от свобода. 

 

“Когато за едно престъпление е предвидено наказание лишаване от свобода без долен праг, тогава съдът е задължен да приложи разпоредбата, която казва, че когато в закона не е предвиден минимум на наказанието, то се променя на пробация. Не е достатъчно да се премахне възможността на съда да налага пробация и да оставим това престъпление да се наказва без приложен минимум”, посочи Цвета Рангелова.

 

“Даваме възможност на единствения орган да прецени дали наказанието да бъде глоба, пробация, условно наказание или при наличните за това предпоставки да наложи ефективно лишаване от свобода”, обясни още Рангелова и призова да не се стесняват възможностите на съда да се “чуди” какво да приложи в конкретния казус.

 

Според правосъдния министър Атанас Славов институциите са закъснели с реакцията си. Той се надява да се спре с “истериите”, свързани с джендърската идеология и зад димната завеса да се видят реалните проблеми.

 

Считам за важно промените да не останат само на законодателно ниво. С него се създават само условия за решаване на проблема, допълни Славов.

 

“Щяхме ли да сме тук, ако съдийката Гьонева бе направила правилна квалификация? Всеки юрист ще разбере, че това е средна телесна повреда. Трябва ли всички от системата да се крият зад заключенията на съдебния медик? Грешката не е в закона, а в прилагането му”, категоричен беше Хамид Хамид от ДПС.

 

Той обаче заяви, че ще подкрепи предложените текстове, за да не “гледаме как съдии като Гьонева се гаврят със закона”.

 

Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, е записано в поправките в Закона за защита от домашното насилие.

 

Гроздан Караджов от ИТН заяви, че текстовете са писани на коляно и трябва да бъдат прецезирани. Между първо и второ четене ще бъдат внесени предложения.

 

“Това, което променяме, не касае случая в Стара Загора и следващ подобен случай няма да попадне в обхвата му”, предупреди Караджов.

 

Трябва да бъде променен НК като се разшири обвхвата на правната норма, допълни още Караджов.

 

Радостин Василев вкара в дневния ред на заседанието “джендърската идеология” и заяви, че не се предлага нищо комплексно за решаването на проблемите.

 

Следете развитието на живо тук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 11993 |29.07.2023 Георги Николаев за момичето, което обезобрази: Тя е една наркоманка, която ревнува . 6| 3594 |11.07.2023 Мъчение по руски: Навални е принуждаван да слуша една и съща реч на Путин в продължение на 100 дни . 19| 35052 |03.03.2023 Свирепи юмруци след разкритията по „Асфалтгейт“. Прикрива ли прокуратурата побой в една от фирмите изпълнителки? . 2| 40526 |22.11.2022 Георги Зяпков: Напусна ни поредната жертва на прокуратурата по делото КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads