Реклама / Ads
15| 4079 |27.04.2023 АКТУАЛНО

Новият посланик на САЩ в София за инвеститорите, енергийната независимост, еврозоната и стратегическото партньорство

.
Кенет Мертен
Инвеститорите търсят нови бизнес възможности там, където върховенството на закона и институциите са силни, страни, които предлагат равни възможности за компаниите. Това заяви посланикът на САЩ в България Н. Пр. Кенет Мертен по време на организирана от Американската търговска камара в България (АТК) бизнес-закуска.
 

По думите на Мертен инвеститорите искат предвидимост, ясни закони, бързо и справедливо правосъдие, а Американската търговска камара в България е в челните редици на подкрепата за реформата във върховенството на закона.


Аз мога да ви подкрепя за тази ваша визия и да подчертая, че целта е създаване на по-привлекателна среда за международни инвестиции, ние сме ангажираме да работим с вас и с българското правителство в подкрепа на силния бизнес, който привлича инвестиции, заяви той.


Посланикът изтъкна, че трябва да се въведат всеобхватни механизми за проверки, да се защити критичната инфраструктура на България от враждебно влияние и това е друга област на сътрудничество.


Той допълни, че моментът е ключов за региона, виждат се огромни възможности за енергийна независимост, икономически ръст и ново сътрудничество със Запада.


Изрази увереност, че търговските взаимоотношение в следващите години ще се засилят и заедно българските и американските инвеститори ще усвоят този огромен потенциал в региона.


Енергийната независимост

 

За енергетиката посланикът изказа висока оценка за "впечатляващата работа" на България в период, в който трябваше да се адаптира на фона на съществените сътресения на международния енергиен пазар заради руската инвазия и на обвързването на газовите доставки с военни интереси. Той изтъкна, че България се е фокусирала върху диверсификацията на енергийните източници и е изградила стабилен енергиен пазар, който играе значителна роля за енергийната сигурност на целия регион.


По думите му, ако продължава да се развива така, в обозримо бъдеще България ще е в позиция, в която ще ѝ се налага да се договаря с Русия за нула молекули газ и ще може да се откъсне от тези, които използват енергийните доставки за оръжие - впечатляващ обрат, постигнат за кратко време.


Енергийната независимост на България допринася и за енергийната независимост на региона, каза още посланикът.


Коментира, че България се е ангажирала да продължи да играе лидерска роля по отношение на генерирането на електричество в региона като планира много нови проекти, включително и за възобновяеми източници.


Еврозоната


По думите му ще има и още много други възможности, свързани с влизането в еврозоната и по-нататъшната интеграция в европейските пазари.


Американската търговска камара е казала, че приемането на еврото е естествен и логичен процес, заяви Мертен.


Допълни, че то ще направи лесна съпоставимостта на цените, ще подкрепи конкурентоспособността и ще е полезно за потребителите, ще се намалят лихвените проценти, ще подкрепи ценовата стабилност, ще е по-лесно и евтино за бизнеса да купува и продава в еврозоната, пазарите ще са още по-ефективни.


Даде за пример Хърватия, която посочи като история на успеха - там вече прогнозите са за по-силна икономика и по-висока икономическа стабилност.


Каза още, че включването на съседите на България в ЕС ще допринесе за по-голяма сигурност в региона, ще им донесе достъп до еврофондовете, ще освободи икономически потенциал, а ползите вече се усещат в енергийния сектор, както и в ръста на туризма.


Има и други сектори на икономиката, в които възможностите за растеж са свързани със сътрудничество, ние инвестираме във филмовата индустрия и високотехнологичните сектори, търговски екип на посолството подкрепя университетите, допълни посланикът.


Стратегически партньор


Кенет Мертен каза, че последно е бил посланик на Балканите в Хърватия в периода 2012-2015 г. и след този период значимостта на региона се увеличава съществено, не само заради стратегическото местоположение, на Източния фланг на НАТО, но и защото са се повишили стабилните икономически основи, възможностите за разрастване и по-голямо сътрудничество със САЩ.


Мертен припомни за себе си, че много дълго е работил в американки търговски камари по въпросите на инвестициите, например в Париж например, в Загреб и в Брюксел.


България е стратегически партньор и съюзник на САЩ, нашите държави работят ръка за ръка по множество въпроси, които касаят двустранното и регионалното сътрудничество и които са от глобално значение в области като сигурността, енергийната диверсификация и регионалната интеграция и поддържане на световните демократични норми, посочи посланикът.
Изрази задоволство от по-големия двустранен ангажимент към засилването на взаимоотношенията между хората в двете държави в рамките на програми за обмен.


Нашите силни и растящи търговски връзки са от ключово значение за българо-американското стратегическо партньорство. Имаме много силен интерес към засилване на търговските отношения, каза още Мертен, като изтъкна, че търговският обмен през миналата година се е засилил значително. В моя мандат бих желал да засилим допълнително това икономическо партньорство и да го стимулираме, за да се разраства, допълни посланикът.


В югоизточния регион България продължава да повишава износа, което свидетелства за силно развиващата се българска икономика, допълни той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 13974 |21.04.2023 Руската статистика разби хвалби на посланик Митрофанова. Защо въобще някой й вярва? . 9| 6137 |03.04.2023 В София гласовете за ГЕРБ са почти наполовина по-малко от тези на ПП-ДБ . 4| 42309 |18.01.2023 Нови правила: Валидираш си картата в градския транспорт в София - ползваш безплатен паркинг . 2| 4757 |11.01.2023 Потърпевша майка пред Фрог: В детските болници в София няма места още от 31-ви, няма и лекарства в аптеките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads