Реклама / Ads
7| 18524 |31.08.2017 АКТУАЛНО

Оферта към министъра на икономиката: Национализирайте ”Нефтохим”, досега така и не е излязъл на печалба

.
След като министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че ”държавата не е лош стопанин” експерти от бизнеса предлагат това да бъде приложено, освен към ”Дунарит” и към други частни, приватизирани или подарени компании и така да се постигне цъфтеж на родната икономика.
 
На първо място в такъв списък за национализация би трябвало да е "Лукойл Нефтохим", предприятие, продадено на голяма чуждестранна компания, което така и не може да излезе на печалба през последните десетина години.

Според данни на гражданско сдружение "Справедливи цени на горивата" от 2008 до 2016 включително рафинерията „Лукойл Нефтохим” в Бургас е отчела общо 55 милиарда лева приходи. А не е декларирана дори една стотинка печалба.

Веригата бензиностанции "Лукойл България" има 16 млрд. лв. приходи за последните 4 години и отново нито една отчетена стотинка печалба.

Ето благоприятен случай за министъра да национализира рафинерията и да я изкара, с държавно управление, на печалба.С Валентин Златев преговорите може да води и премиера |Борисов, който е добър приятел с човека на "Лукойл" в България.

Има и други подобни случаи в родната икономика. например БМФ, който попадна в полезрението на вицепремиера Валери Симеонов. "Имам информация, че в дружеството Български морски флот няма нито един кораб - прехвърлени са в дъщерни офшорни компании на Маршалите", написа Симеонов в "Туитър" преди няма и месец.

Симеонов предупреди, че се подготвя фалит на дружеството. Така че и тук Караниколов може да действа-поема дълговете на братя Домусчиеви и национализира флота.

Така министър Караниколов има шанс да стане българският Балцерович, като с няколко решения извади българската икономика от последното място в ЕС и я запрати в първата тройка. Преди това обаче, той трябва да седне и да реши проблема със съществуващите в момента държавни компании-с 50% и повече държавно участие.

Тяхното финансово състояние се влошава през 2014 и 2015 г. спрямо базисната 2013 г. От общо 158 на брой държавни предприятия (за които МФ е публикувал отчети) броят на губещите нараства до 72 през 2014 г. и въпреки че леко спада до 62 през 2015 г., остава над нивото от 55 през 2013.

Общият финансов резултат сериозно се влошава от 493 млн. лв. нетна печалба през 2013 г. до 266 млн. лв. загуба през 2014 г. През 2015 г. ситуацията се подобрява и отново е отчетена нетна печалба, но този път от само 85 млн. лв. Задълженията на предприятията - особено на най-големите, растат и през 2014 г. темпото на натрупване на дългове дори изпреварва ръста на БВП. Това показват данните от анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ) за финансовото състояние на държавните предприятия.

Ако не може да направи нищо по тези въпроси, добре е министър Караниколов да престане да бъде министър и да се насочи към поприще, където ще е по-успешен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6965 |19.04.2024 Прокуратурата предлага драконовски мерки срещу пияни и дрогирани шофьори . 4| 3382 |18.04.2024 ГЕРБ се опитват да скрият доклада по "Боташ" с констатирана тежка корупция . 2| 14192 |17.04.2024 Кой стои зад ремонта на бул. "Патриарх Евтимий"? Авторите не са "Спаси София", нито Васил Терзиев . 10| 74873 |15.04.2024 Техеран: Ще превърнем в прах Тел Авив и Йерусалим. Израел: Можем да сринем Иран за десет часа. Засега е тихо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads