Реклама / Ads
1| 4058 |04.06.2024 АКТУАЛНО

Осъществи се първият полет на спасителната въздушна линейка у нас. Транспортираха жена в тежко състояние от Шумен

.
Източник: БГНЕС
Екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха реализира първата си мисия днес, т.нар. hospital to hospital. Пациент, който е в тежко състояние, е транспортиран от МБАЛ Шумен до болничното вертолетно летище на УМБАЛ „Света Екатерина“. От там е поет от реанимационен екип и бива транспортиран до Военномедицинска академия.
 

След поредица от тренировъчни полети, медицинският екип – д-р Вера Иванова и медицинска сестра Георги Радоев, са изпратени по сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха. Сигналът е подаден  към Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ) в 7.30 ч . Хеликоптерът е излетял в 8.02. В 8.45 спира за презареждане в гр. Горна Оряховица, откъдето излита отново в 9.17 ч. В 9:42 ч хеликоптерът каца в МБАЛ Шумен, за да транспортира пациента до гр. София.

 

 

Припомняме ви, че Министерството на здравеопазването е изпълнило всички необходими протоколи за стартиране на дейностите по оказване на Спешна медицинска помощ по въздуха.

 

 

Още през изминалата година сто медицински специалисти бяха сертифицирани, след като преминаха през физически, медицински прегледи и обучение в базата на Военномедицинската академия – София.

 

 

След това беше извършен подбор на кадри и бяха сформирани шест медицински екипа. На 29 май 2024 г. приключи допълнителното обучение на медицинските екипи от „Леонардо“ за работа с медицинската апаратура на борда на хеликоптера. След всички необходими подготвителни и обучителни мероприятия, медицинският състав бе в абсолютна готовност да изпълнява мисии и бяха създадени дежурства на екипите за работа в ЦСМПВ. Днес дежурният екип получи първия си реален сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха.

 

 

По отношение на Системата 112, Ви напомняме, че през 2023 г. бе създаден Център за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ). В него е разположена Координационната централа, която поема сигналите за случаите, изискващи оказване на спешна медицинска помощ по въздух. Централата е оборудвана и кадрово обезпечена и също е в абсолютна готовност за работа. Извършена е и необходимата интеграция със Системата 112, както и тестови сесии по подаден сигнал.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 9447 |03.06.2024 Горан Благоев: Не вярвайте на никакви клетви – „Аз няма да съм патриарх“ . 4| 3909 |03.06.2024 Новият президент на Мексико е потомка на български евреи . 11| 16972 |01.06.2024 След баталните сцени снощи - БФС готви исторически санкции за ЦСКА . 22| 7983 |31.05.2024 Изгоря резиденция на Путин в Алтай, струваща 33 млн. долара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads