Реклама / Ads
2| 5859 |31.07.2007 АКТУАЛНО

Островче на българщината в сърцето на Америка

.
Единственият по рода си в САЩ Български учебен център „Знание” ще празнува втор си рожден ден тази есен. Това ще стане по времето, когато в България се води битка за местната власт.
 

Симеон Гаспаров, Чикаго

Българският учебен център „Знание” съществува от 2005 г. Постоянно на работа в него са 7 души. "Създаването му се наложи заради нарастването и разширяването на нуждите на българската общност в Чикаго от образование, култура и изкуство, ориентирани към изконните български корени и традиции", разказа директорката на центъра Лили Паслиева за Frognews.bg.

lili_paslieva.jpgТя съобщи, че по случай 24 май – празника на българската писменост и култура програма „Христо Ботев” на БНР е осъществила две директни трансатлантически предавания, свързани с дейността на Българският учебен център ”Знание” (www.bgznanie.com) край Чикаго. „Много е приятно да знаеш, че в България мислят за нас, интересуват се за нас и не са ни забравили”, каза г-жа Паслиева. Според нея особено мило е желанието на хората от България да помогнат на центъра. „Питат как да ни помогнат, изпращат ни материали от България, помагат ни с каквото могат, за да пазим и съхраняваме българщината далече от родината и ние сме им много благодарни”, подчерта директорката на БУЦ „Знание”.

Към центъра съществуват училище “Родна реч”, а така също и няколко клуба по интереси – литературен клуб ,,Алеко Константинов”, „Университет за родители”, който помага на майките и татковците да преодоляват затрудненията в общуването със собствените им деца, „Инвеститорски клуб”.

„В училище ”Родна реч” децата започват да идват на три години и остават с нас до 8-и клас”, обясни Лили Паслиева. „Децата, които учат в училището ни и следват българската образователна програма, получават свидетелства за завършен клас, подписани лично от посланика на Република България в САЩ”, посочи тя. Освен за удобствата на децата, от Българския учебен център “Знание” са помислили и за родителите им, като предлагат също и домашно училище, което дава възможност за индивидуално обучение. „В центровете по извънучилищни дейности децата развиват талантите си с преподаватели професионалисти по рисуване, свирене на музикални инструменти, народни и модерни танци, мода”, разказва още директорката.

В Българския учебен център “Знание” има и специален клас за американци, учещи български език. И макар съществуването на този клас за мнозина да е изненада, той е факт. Хората, които се обучават в него, са предимно от смесени бракове, но много скоро с популяризирането на България в Чикаго към него могат да се присъединят и още желаещи, които нямат българска кръв, надява се г-жа Паслиева.chikago-2.jpg

И все пак как гледа към бъдещето Българският учебен център край Чикаго? От какво най-много се нуждае?

„Най-важната и най-голямата нужда на БУЦ ”Знание” е собствена сграда”, призна Лили Паслиева. Според нея българската общност е млада и има нужда от подкрепа и обединение, затова един български образователен и културен център е крайно необходим. „Искам да използвам трибуната на Frognew.bg и да апелирам към всички родолюбиви българи, които могат да помогнат финансово – нека го направят сега, за да запазим българските си корени и да ги предадем на децата днес. Утре може да е късно!”, допълни г-жа Паслиева.

За желаещите да контактуват с нея и с Българския учебен център „Знание” тя остави своя е-мейл: lilipaslieva@bgznanie.com .

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6408 |31.07.2007 Ексшпионка от ЦРУ пише книга за медиците ни . 1| 5725 |31.07.2007 Киното загуби и Микеланджело Антониони . 2| 6063 |31.07.2007 Какво е общото между Никола Саркози, Дейвид Бекъм, Брад Пит и Лени Кравиц? . 0| 6706 |30.07.2007 Великият Ингмар Бергман почина на 89 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads