Четвъртък, 23 Ноември 2017, 09:17
Frognews
0| 3945 |08.01.2017

Отчитат замърсен въздух в „Хиподрума“, „Младост”, „Надежда”, „Дружба”

.
2017 г. започна с два дни на високо замърсяване на въздуха. На 2 и 3 януари допустимите норми бяха превишени близо 5 пъти, а най-високи стойности бяха измерени в столичния квартал „Хиподрума”. Високи концентрации бяха измерен във всички станции, които контролират фините прахови частици – в районите „Младост”, „Надежда”, „Дружба”.

„Това са нормални явения за района на София. Тъй като софийската котловина е затворена и зимните месеци – обикновено ноември, декември и януари месец има периоди на дни с мъгли, с температурна инверсия, безветрие”, коментира Валери Серафимов, директор Дирекция „Мониторинг и оценка на околната среда”. В Европейското и национално законодателство е казано, че нормата за фини прахови частици се определя един път за 24 часа и един път в годишен аспект. Ако имаме 35 дни в година с превишаване на нормата за 24 часа, тогава имаме проблем с качеството на въздуха. Друг проблем се явява и отразяването на данни. Те се измерват за период от 24 часа и излизат с ден закъснение.

 

Дали сме дишали силно замърсен въздух можем да разберем единствено като свършен факт на следващия ден. Според експертите обаче спрямо минали години качеството на въздуха в столицата е значително се е подобрило благодарения на мерките предприети от общините катомиене на улиците и преминаване към горива, които са по-екологични. Но въпреки мерките проблемите през отоплителния сезон остават и тези данни важат не само за столицата, но и за малките населени места. Основният замърсител в София е транспортът, обяви в предаването „Тази сутрин” по бТВ Георги Стефанов, специалист "Политики и климатични промени" в световната природозащитна организация WWF. По думите му Столичната община отново купува автобуси, които са с газови уредби, коментира още Стефанов.

 

Една от мерките срещу замърсяването са енергийно ефективните сгради, обяви екологът. Според алергологът д-р Тихомир Мустков изолацията на жилищата обаче води до по-мръсен въздух в домовете ни, защото изолацията задържа вредните емисии и влагата. Неговият съвет е да се проветрява по-често. Проблем при децата пък е фактът, че в детските градини и училищата подовете в градините и училищата се мият сутрин, преди децата да влязат в сградите, и те дишат цял ден изпаренията, каза още алергологът.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Делян Пеевски слага Красимир Гергов за шеф в бТВ 8| 11657 |22.11.2017 . Чехия: Да благодарим на СССР за 1968 г? Това е извращение! 10| 9251 |22.11.2017 . Само във Фрог: Учредява се нова политическа формация „За теб, България” 17| 10126 |21.11.2017 . „Спаси София“ организира протест #Данчеслез 5| 6781 |21.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах