Реклама / Ads
63| 8221 |06.04.2011 АКТУАЛНО

Кр.Първанов: Аз съм бушон, превърнаха ме в престъпник!

.
Красимир Първанов Източник: Монитор
Красимир Първанов, който бе уволнен вчера като шеф на Националната електрическа компания (НЕК) заяви, че подписаният от него меморандум за АЕЦ “Белене” е бил одобрен от финансовия министър Симеон Дянков. Той призна, че не е получавал “да” от министъра на икономиката Трайчо Трайков, но също така не му е била налагана и забрана.
 

Той е катекоричен: Аз съм бушон - подписах, за да спася НЕК!

Крайният вариант е съгласуван с Дянков. Имам неговото “да”. Що се отнася до министър Трайков – информирал съм за всяко едно движение на процеса. От започване до приключване на преговорите. Той и съветът на директорите на НЕК са известявани за всяка дума. Вчера беше казано, че не ми е даван мандат. Аз от Трайков “не” нямам. Освен това питам – Къде е писменият мандат на министъра, който да посочи ясната цел какво очаква да извършим на тези преговори? Никой не е определял писмено какви цели да бъдат преследвани”, категоричен бе Красимир Първанов на пресконференцията днес.

Той се възмути как в рамките на денонощие специалист с 22-годишен стаж на високо ниво може да бъде превърнат в един от най-големите престъпници в държавата, визирайки себе си.

“В думите на Трайчо Трайков няма грам истина. Подписаното не обвързва с нищо по-различно от предварително заложеното. Първият документ е меморандум за разбирателство. Това е ангажимент за преглед на безопасността на проекта във връзка със случилото се в Япония и изискванията на Европейския съюз. В рамките на 3 месеца трябва да извършим пълна проверка, която да приравни АЕЦ "Белене" към очакваните нови критерии на ЕС. Вторият документ не е договор, както се говори, а споразумение. Вижте го - само една страничка всичко на всичко. В него няма нищо ново. То е петото подред продължение на постоянния договор от 2006 година”, защитава се Първанов.

"Силно съм притеснен какво щеше да се случи, ако не бях подписал споразумението. Първанов пак щеше да бъде уволнен. Първанов просто беше бушонът. Защо НЕК остана сам при преговорите? Къде са експертите от министерството, къде са заместник-министрите? Защо Трайков не отговори какво щеше да се случи с НЕК и с държавата, ако в момента го нямаше подписаното допълнително споразумение? Към компанията е предявен иск за 600 млн. евро. Какво щеше да се случи, ако бяхме стигнали до арбитраж?",. попита Красимир Първанов в опит да отхвърли съмненията, че е подписал меморандума с користни цели.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 13000 |31.03.2011 Даваш 5 бона - ставаш рейнджър . 0| 6169 |31.03.2011 7 българи се евакуираха от Либия с руски самолет . 69| 12805 |30.03.2011 Мишо Бирата - мъртъв в Правец; камериерката в шок . 7| 7161 |29.03.2011 Тайната на японския стоицизъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads