Реклама / Ads
3| 6097 |13.06.2015 АКТУАЛНО

ПЕС: Трябва глобална стратегия на ЕС за бежанците

.
Лидерът на ПЕС Сергей Станишев
На Конгреса на ПЕС в Будапеща социалистите приеха резолюция, свързана с външната политика на Европейския съюз „Към силна прогресивна световна програма“. В нея те констатират, че конфликтът в Украйна е създал атмосфера на невиждана след Студената война конфронтация.
 

В резолюцията си ПЕС заявяват, че тези събития са показали необходимостта да се видят в нова светлина отношенията на Съюза с източните съседи и Русия. Според левите, трябва да започне задълбочен процес на помирение в рамките на Украйна при пълно спазване на върховенството на закона и с активната подкрепа на международната общност. „Нужно е да се извършат обещаните реформи по отношение на корупцията и децентрализацията“, категорични са социалистите.

„Освен това ЕС се нуждае от глабална стратегия, за да отговори на миграционната криза в Средиземно море и да се бори с трафика на хора“, се казва в декларацията.

В резолюцията социалистите констатират, че мирният процес в Арабския свят е претърпял крах. Светът, според ПЕС е изтръпнал от ужас от жестокостите на Ислямска държава и Боко Харам. Тунис е единствената страна, която е успяла да даде положителен пример със запазване на мира и стабилността.

 

По отношение на израело-палестинския мирен процес, европейските леви отчитат, че не е постигнат нужния успех. ПЕС поддържа подкрепата за изграждане на стабилна Палестинска държава, съгласно резолюциите на ООН, и сигурен и спокоен Израел. Социалистите са категорични, че ЕС трябва да изиграе по-основна роля в Близкия изток.

 

Според европейската левица, 2015 г. е ключова за международното развитие. Според тях държавите-членки трябва да отделят 0,7% от БВП за официална помощ за развитие, за да се стигне до по-справедливо и демократично развитие на света.

Не на последно място, социалистите настояват за спазване на Декларацията за човешките права и премахване на смъртното наказание.

 

На когреса в Будапеща социалистите приеха „Пътна карта на ПЕС до 2019 г.“. В нея те припомнят, че общата лява кампания за европейските избори и подготовката през 18-те месеца преди това са довели до ново ниво на сътрудничество в провеждането на кампании в политическото семейство на ПЕС. „В началото сме на нов европейски политически цикъл. ПЕС отбелязва впечатляващ напредък в своето развитие като силна политическа и обединена партия“.  Социалистите припомнят, че в момента ръководят 11 правителства, но участват в още 6. Въпреки това левите признават, че не са спечелили евроизборите. Но отчитат, че и десните в лицето на ЕНП са загубили 53 евродепутатски места. Изготвен е подробен анализ за резултатите от евровота, според който избирателната активност в Съюза  през 2014 г. е 42,6%, подобна на тази от 2009 г., когато до урните отидоха 43% от европейските граждани. „Въпреки факта, че младите на възраст между 18 и 24 години са най-положително настроени към Европа, само 28% от тях гласуваха“, пише в резолюция.

 

Евролевите са категорични, че за да спечелят изборите през 2019 г., да имат най-голям брой депутати и да излъчат следващия председател на ЕК, трябва да продължат да помагат на националните партии. Те отчитат, че активистите на ПЕС са изиграли особено важна роля в кампанията за общ кандидат за председател на ЕК, както и успешността на кампанията „От врата на врата“.

 

ПЕС ще се стреми и да постигне баланс между броя на мъжете и жените в Еврокомисията през 2019 г. Като приоритетни политики, които си поставят социалиситите са: достойни работни места на европейските граждани, защото 27 милиона са безработни, а 25% от тях са младежи. Други 120 милиона са на прага на бедността. Освен това левите искат пълна заетост, чрез програма за прогресивна икономика, ясни ангажименти в социалната сфера, здравеопазването и околната среда; равенство между половете; реална прогресивна политика за миграцията; и ефективна борба с корупцията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 132| 77274 |24.05.2015 Моника Маковей: Борисов ви лъже за борбата с корупцията, трябва ви непоколебим прокурор . 6| 7418 |09.04.2015 Томалевски: „Ако защитаваш кауза, челото ти трябва да е чисто“... гащите и джобовете също! . 9| 7823 |06.04.2015 Иван Рачев пред Фрог: На Кунева трябва да се забрани да се занимава със съдебна реформа, тя провали всичко . 8| 5950 |01.04.2015 Д-р Б. Миланов за Фрог: Ако защитаваш кауза, челото ти трябва да е чисто

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads