Реклама / Ads
17| 15918 |28.08.2019 АКТУАЛНО

Пламен Георгиев скрил от НС, че има сертификат за владеене на по-добър испански

.
Пламен Георгиев
Появи се нов езиков сертификат на бившия шеф на КПКОНПИ за по-добро владеене на испански език. Документът е издаден от фирма, спечелила обществена поръчка на Комисията.
 

На какво ниво владее испански език току-що назначеният за генерален консул на България във Валенсия Пламен Георгиев - около този проблем се появиха нови въпросителни. Това, че подалият оставка шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) говори испански беше един от мотивите, посочени официално от Министерството на външните работи за неговото назначение.


В автобиографията на Георгиев, публикувана в сайта на парламента, обаче пише, че той има ниво на испански език "А2", показва проверка на bTV.  "А2", според европейските критерии за познания по езици, означава: "Мога да общувам при изпълнението на лесни и обичайни задачи, които изискват само лесен и пряк обмен на информация по познати теми и дейности. Мога да участвам с кратки реплики, дори и да не разбирам достатъчно, за да водя като цяло последователен разговор". А експертите приемат за владеене на език нивата от "В1" нагоре.

 


.

Лично премиерът Бойко Борисов защити назначаването на ексшефа на антикорупционната комисия за консул във Валенсия с думите:  "Пламен Георгиев е с няколко образования, хиляди награди. С милиарди задържани и конфискувани средства. С няколко езика. Има достатъчна езикова подготовка", каза министър-председателят.

 

В "24 часа" бе публикувана друга диплома на Пламен Георгиев - сертификат за владеене на испански език, ниво "В1". От документа става ясно, че той е преминал обучение от 140 часа, за да го придобие. Датата на издаване е 2 март 2017 г. Според  сертификата обаче излиза, че бившият антикорупционен шеф е придобил по-високото ниво година преди Народното събрание да качи на сайта си дипломата му с "А2". Това е станало на 8 февруари 2018 г. Излиза въпросът защо, когато е предложен за председател на КПКОНПИ, Пламен Георгиев е спестил информацията, че владее испански език на задоволително ниво, а вместо това пише, че познанията са му базови, все още не е ясно.


.Школата, издала сертификата на Георгиев за ниво "В1" е "Никанор" ООД. През 2016 г. дружеството изпълнява обществена поръчка за "Провеждане на чуждоезиково обучение по испански език", възложена от тогавашната Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество. Договорът е подписан от Георгиев и главния счетоводител на Комисията Снежина Стефанова.

 

Самият Георгиев, който получи дипломатическия пост само дни, след като беше възстановен на работа в прокуратурата, не е отговорил на телефонните позвънявания на телевизията, за да коментира.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 9429 |15.08.2019 Р. Кънев: Назначението на Пламен Георгиев - гавра с българските граждани . 9| 6207 |31.07.2019 Асен Йорданов за оставката на Георгиев: Някаква искричка справедливост . 11| 11113 |02.04.2019 ПР експерт за Фрог: Охраната на Пламен Георгиев ще го пази от журналистите . 17| 16546 |01.04.2019 Антикорупционен фонд: Проблемът със “забравената” тераса на Пламен Георгиев се усложнява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads