Реклама / Ads
16| 7219 |11.03.2009 АКТУАЛНО

Последната дума за атентата срещу Йоан- Павел II е на Агджа

.
Документалната книга на Румяна Угърчинска разкрива многобройни факти и документи, които виждат бял свят за първи път. За премиерата утре пристига съдия- следовател Розарио Приоре.
 

"Истината за атентата срещу Йоан- Павел II" на Румяна Угърчинска е амбициозна книга. За да придобие "плът и кръв" нейното твоерие тя е провела много срещи с хора, които са преки участници в събитията, случващи се след като проехтяват изстрелите от пистолета на Али Агджа на площад "Свети Петър" във Ватикана. Книгата започва с една мисъл на самия папа Йоан- Павел II - "Човекът на създава истината, по- скоро истината се разкрива пред него само когато упорито я търси." Определено в съвремието има много хора, които се упражняват по популярни теми за да станат самите те известни. Румяна Угърчинска определено не е сред тях и прави чест на родното издателство "Милениум", че издава книгата на български език. Едни от основните посоки, в които върви документалното повествование са свързани с това, кой дава идеята и организира покушението срещу Светия отец, кой оказва логистичната подкрепа на Али Агджа. Пред Frognews.bg Румяна Угърчинска заяви, че се е добрала до документи и факти, които са били почти публично достояние, но просто не са били публикувани. За нея Сергей Антонов е жертвата, която можеше да има друга съдба, ако не бе изоставен на произвола на съдбата.

kniga_papa_1.jpg  снимки Вяра Йовева

Пред нея президента Желю Желев заявява, че въпреки своя антикомунизъм, когато се е запознал с всички документи по делото, е останал с впечатление, че преди 1989 година българската държава е направила каквото е могла за да отхвърли изцяло така наречената "българска следа". Встрани от чудесния повод, по който се връща в родината си, тя смята, че у нас наистина има много силна организирана престъпност и корупция днес. Но има и надежди, че всичко това може да остане само лош спомен, ако тези от които зависи си вършат работата. С присъщата си изящност и елегантен стил Румяна Угърчинска ще представи  утре своята книга пред родната публика, а специално за събитието тази вечер пристига съдията- следовател от Италия Розарио Приоре, който дълги години се е занимавал с делото за атентата срещу папа Йоан- Павел II. В края на блестящото си документално повествование Угърчинска признава, че въпреки многото истини, за които пише за първи път всъщност последната дума за истината за атентата срещу Йоан- Павел II е на стрелялия по него Мехмед Али Агджа. Творбата на преподавателката в Парижкия институт по криминология с основание предизвиква особен интерес у всички, които не са различни към една от най- големите загадки на ХХ век, в която са преплетени политика, религия и непримиримост на идеологиите по времето на Студената война.

Очаквайте утре във Frognews.bg интервю с Румяна Угърчинска. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 11493 |26.12.2008 Анонимка в македонски вестник пак плюе срещу България . 2| 6268 |21.12.2008 В Ирак започна трети процес срещу Али Химика . 16| 11629 |17.12.2008 САЩ пускат зелени карти срещу покупка на имот . 1| 6998 |03.07.2008 Протест на две колела срещу безобразнията върху природата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads