Реклама / Ads
9| 7110 |23.08.2018 АКТУАЛНО

Президентът Радев: Криза в държавността - за това говори драмата с ”Олимпик” и ТР

.
Източник: БГНЕС
Проблемите със застрахователната компания ”Олимпик” и Търговския регистър говорят за криза в държавността, смята президентът Румен Радев. Рисковите фактори продължават да стоят пред българските Военновъздушни сили, коментира още Радев, който присъства на честването на 70-ата годишнина на 16-а транспортна авиационна група днес в район на авиобаза ”Враждебна”.
 

"Въпросите с "Олимпик" и Търговския регистър имат много по-дълбоко измерение, отколкото ни се представят", каза Радев, цитиран от агенция "Фокус". По думите му не става въпрос за "технически въпрос, немарливост, некомпетентност на държавни служители и за търсене на решение за компенсация на ужилените, а вече става въпрос за липса на прозрачност и отчетност, без които няма как да има ефективна администрация. Тук става въпрос за абдикация от отговорност, оттам за криза в доверието и в държавността", заяви Радев.

 

Той коментира, че Търговският регистър "гърми в момент, в който българското правителство поема писмени ангажименти пред нашите европейски партньори за ясни условия за подготовка за приемане във валутнообменния механизъм, които касаят засилен контрол на застрахователния и пенсионноосигурителния сектор, засилени мерки за прозрачност и борба с корупцията и мерки за ефективно управление на държавните предприятия".

 

"Имаме скандала по застраховането, което показва, че на практика няма надзор", подчерта Радев.

 

По думите му в същото време има увеличаване на капитала на държавната консолидационна компания с 500 млн. лв. за ремонт на язовирите по непрозрачен начин. Радев попита как е възможно да се има доверие в институциите.

 

"Рисковите фактори продължават да стоят пред българските Военновъздушни сили. Те не са снети. Знаем ги всички", коментира Радев във връзка със зачестилите инциденти в авиацията. Той посочи, че става въпрос за недостатъчно изправна техника, недостатъчно ресурси за подготовка, от което идва ниското количество летателни часове. По думите му това повишава риска от произшествия.

"В държави, в които има равпоставеност, при изпращане на искане за оферти за придобиване на самолет се спират всякакви срещи", това каза Радев, коментирайки визитата на зам.-министър Атанас Запрянов до САЩ.

 

"Разбира се, трябва да се водят всякакви срещи, посещения и това е добре, за да има повече информация. В държавите, в които има равнопоставеност, от момента, в който се изпрати искането за предоставяне на оферти до неговото получаване, спират абсолютно всякакви срещи, посещения и договорки", каза Радев. Той поясни, че пътуването до САЩ е решение на военното ведомство и то не е съгласувано с него.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 20130 |16.08.2018 Октай пред Фрог: Сривът на Търговския регистър е по-голяма криза от КТБ . 8| 7429 |19.07.2018 Президентът пита Борисов: Служебното правителство събра 1,6 млрд. лв., къде са . 23| 69477 |17.07.2018 За пример! Президентът на Хърватия продала президентския самолет, за да пълни държавната хазна . 12| 31548 |05.06.2018 Само във Фрог: Президентът шашнат от отказа на прокуратурата да нищи връзка между Борисов и Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads