Реклама / Ads
7| 7443 |12.02.2022 АКТУАЛНО

Проф. Даниел Вълчев: Няма как да заобиколим прокуратурата, тя не е само гл. прокурор

.
Даниел Вълчев Източник: БГНЕС
”Колкото и органа да направим, няма как да заобиколим прокуратурата. Ако това е идеята, няма да се получи”. Това заяви проф. Даниел Вълчев, декан на юридическия факултет в СУ ”Св. Климент Охридски”, бивш вицепремиер и министър на образованието.
 

Според него по отношение на обмисляната реформа на КПКОНПИ трябва да се направи дебат дали да има такъв орган, "който е с квази репресивни възможности, макар и контролиран от съда", или искаме да го направим в полза на гражданите - "ще остане лицето Х с необяснимото си имущество, ще го обложим, но в замяна на това няма да има опасност някой от нас да пострада от това нещо".


По думите му пред БНР в България има достатъчно структури с разследващи функции - полиция, данъчни, митнически, ДАНС.

 

Никой в момента не дебатира по въпроса дали е хубаво да има специализирано правосъдие, посочи юристът и обясни: "Коя от двете злини ние ще трябва да изберем - то да е свръхцентрализирано, каквото е в момента, и показва недостатъци. Другата е - когато го разхвърляш по окръжните съдилища - опасността е прокурорът, съдията и престъпникът да си говорят. Това беше и една от големите критики тогава към България и се реагира по този начин. Т.е. ние се връщаме горе-долу преди 8-9 години, без отново да направим по същество дебати".


Проф. Вълчев коментира като очаквано решението на Конституционния съд, че правосъдният министър може да прави номинации за главен прокурор и председатели на двете върховни съдилища, следователно може - при наличие на законови основания за това - да иска и тяхното отстраняване.


"За мен не е имало съмнение, че министърът на правосъдието би могъл да прави това. Доколко ВСС би откликнал на такова искане - това е съвсем друг въпрос. И едното е добре, и другото е добре. Защото идеята за разделение на властите е не да има някакви органи, които да са напълно независими едни от други, а е тъкмо обратното".
Той цитира изтъкнатия юрист проф. Стефан Баламезов, според когото властта е една, тя е единна и принципът не води към идеята за разделение, а по скоро за разграничение и взаимен контрол между властите.


"Няма нищо лошо в това изпълнителната власт да поставя проблеми, включително свързани с персонални назначения в съдебната власт, както няма и нищо лошо съдебната власт - в лицето ва ВАС - да отменя актове на правителството. Въпросът е да не се бъркат една с друга, когато става дума за конкретни решения", коментира още проф. Вълчев.

По думите му прокуратурата не е главният прокурор: "Най-важното е да се види мястото на обвинението в наказателния процес. ... Не може МВР и прокуратурата да не си говорят, това е институционално недопустимо".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 16141 |31.12.2021 Проф. Петрова: Пандемията приключва през март 2022 година . 9| 11085 |13.12.2021 Проф. Луджев: Нинова в кабинета ”Петков” е политически компромис . 15| 20325 |18.11.2021 Проф. Слатински: Политическият интерес е на Борисов, геополитическият на Ердоган, Герджиков-марионетчица . 13| 39933 |28.10.2021 Отдръпват ли назад проф. Герджиков?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads