Реклама / Ads
9| 11131 |13.12.2021 АКТУАЛНО

Проф. Луджев: Нинова в кабинета ”Петков” е политически компромис

.
Димитър Луджев
”Персоналният състав на новия кабинет е добре балансиран и министрите разполагат с необходимите капацитет, желание и амбиция да реализират управленската програма”. Това мнение изказа историкът и политик проф. Димитър Луджев, вицепремиер в правителството на Димитър Попов и министър на отбраната в правителството на Филип Димитров.
 

Според него включването в правителството на лидерката в оставка на БСП Корнелия Нинова е в известен смисъл политически компромис:


"Вижда се умният подход на Кирил Петков да ангажират в правителството ключовите фигури на коалиционните партньори. Като ляв лидер, социалист, тя има експертен опит, натрупан по време на дясното правителство на Иван Костов. Това предполага, че има и способност да се приспособява към политика, която не отговаря напълно на нейните идеологически възгледи".


Проф. Луджев коментира пред БНР като "умен подход от страна на Петков и Василев", създавайки коалиционна структура, която е формално уравновесена, да съсредоточат всички основни фактори в ръцете на съмишлениците си от "Продължаваме промяната":

 

"Това не са само финансови ресурси и оперативни ресурси, това са и контролни механизми. Вземайки в свои ръце контролът върху основните ресурси на държавата, те контролират и останалите министерства и ще ги принудят да партнират в проектите, които те водят".


По думите на бившия вицепремиер съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев са показали политически умения по време на преговорите за съставяне на коалиция:


"Те имат и управленски капацитет - умеят да намират контролните и възлови точки в управлението и да ги поставят в свои ръце".


Той подчерта, че съкращаването на администрацията ще е съпроводено с персонална ревизия и обновяване.


"Най-същественото нещо ще е реформирането и персоналното оздравяване на съдебната система и в частност - прокуратурата. Ще е трудно. Тепърва ще се води тежка борба", коментира проф. Луджев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 20385 |18.11.2021 Проф. Слатински: Политическият интерес е на Борисов, геополитическият на Ердоган, Герджиков-марионетчица . 13| 39968 |28.10.2021 Отдръпват ли назад проф. Герджиков? . 81| 7688 |16.10.2021 Проф. Христова: Пандемията се разраства, да се помисли за маски на открито . 15| 25342 |05.10.2021 Адв. Величков: Когато биеха студенти, олимпийското спокойствие на проф. Герджиков беше ли притеснено?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads