Реклама / Ads
10| 8167 |12.01.2021 АКТУАЛНО

Проф. Момеков: Получихме шамар с COVID-19, станахме арогантни

.
Проф. Георги Момеков
”Получихме хубав шамар и за човечеството ще има ползи, защото станахме арогантни. Но няма как моделът на Швеция за овладяване на коронавируса да бъде приложен в Белгия, където гъстотата на населението е много по-голяма”. Това заяви председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков.
 

В момента това, което виждаме, е в резултат на мерките. Ако не искаме да бъдем блокирани, трябва да бъдем разумни в поведението си. Ако продължим да се държим разумно с предпазните средства, ще намалее натискът върху здравната система и няма да се налагат мерки, обясни професорът.


"Хората имат изобилие от информация, която не могат да осмислят, но скептицизмът е нещо полезно. Трябва по един много внимателен начин да се прави информирана кампания, защото тя трябва да е съобразена и с народопсихологията", посочи проф. Момеков.


Той отбеляза, че отлагането на втората доза от ваксината срещу COVID-19 не крие особени рискове за здравето, но ако искаме максимална ефективност, трябва да спазваме изискванията на производителя.


"Ако имаме покритие на хората, които са рискови с професиите си, хората с хронични заболявания, ще имаме успех", коментира още той за имунизирането в България.


"Има значение колко хиляди теста са направени на милион популация. Със сигурност у нас ще се сблъскат с вируса много хора, но не можем да кажем колко точно без епидемиологично проучване. Във Великобритания и Япония се правят изследвания, защото има наука, но аз се притеснявам какво се случва в Африка", подчерта проф. Момеков пред Bulgaria ON AIR.


И обясни, че ако хората започнат да си купуват медикаменти за болнично лечение и да ги прилагат, това може да повлияе сериозно на здравето им.


"В еволюционен план патогенът се изменя така, че да не убива гостоприемника си, аз съм оптимистично настроен. Трябва да пречупим ситуацията и ще започнем да се връщаме в новото нормално", смята проф. Момеков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6944 |03.12.2020 Проф. Н. Слатински: Няма сила, която да накара властта да си отвори очите за COVID 19 . 21| 10194 |18.11.2020 Проф. Ивайло Дичев: Реагираме като амеби на псувни, агресия и викове . 5| 7981 |11.11.2020 Проф. Иво Петров съветва как да действаме при зараза с коронавирус . 8| 9740 |10.11.2020 Проф. Чалъков за COVID-19: Резултатът е най-плачевен в страните, в които се носят маски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads