Реклама / Ads
0| 9924 |22.05.2007 АКТУАЛНО

Прокобата "Президент на Локомотив Пловдив": застреляха и сегашния бос Александър Тасев

.
Александър Тасев, президент на "Локомотив" - Пловдив, бе застрелян тази сутрин към 10,20 ч. в столичния кв. "Бояна". Куршумите го покосили в мерцедеса му, когато тръгвал към центъра на столицата. Тасев наследи убития Георги Илиев и осигури застрахователната компания "Алианц" като спонсор на отбора. За една година разви апетит към стадиона в парка Лаута, италианската в
 
Третият по популярност у нас футболен отбор "Локомотив" (Пловдив) загуби втори президент за по-малко от две години. Александър Тасев - застрелян тази сутрин към 10,20 ч. в столичния кв. "Бояна", наследи на поста застреляния през лятото на 2005 година Георги Илиев. Фактически убитите президенти на "Локомотив" (Пд) са трима, но Николай Попов-Мартеничката - в качеството си на бивш (на 1 март 2005 година осъденият за кредитни измами с фалшиви залози на едни и същи тирове в 7 банки беше застрелян в столичния кв. "Овча купел" и почина на път към "Пирогов").
Убийството на боса на "ВАИ Холдинг" предизвика сътресения в клуба, водещите играчи бяха разпродадени. Няколко месеца "Локо" беше буквално в небитието, без яснота на кого принадлежи и дали изобщо ще просъществува. Тръгнаха слухове, че собственоста на "ВАИ", вкл. отборът, е преминала в ръцете на бизнесмена Таки. Близо половин година дясната ръка на покойния Илиев във футбола - Емил Наков, удържаше положението и в началото на 2006-а представи кюстендилския бизнесмен Тасев като нов собственик.
С идването си на стадиона в парка Лаута през март миналата година Тасев предприе бързи мерки по стабилизиране на клуба. Намери спонсор в лицето на "Алианц", а междувременно бяха заделени финансови средства за привличането на няколко талантливи футболисти и в момента отборът разполага с наистина перспективен състав.
Тасев афишира контактите си в Италия и като доказателство през януари 2007 дори продаде двама играчи на Апенините - млад бразилски защитник в елитния "Фиорентина" и вратаря Стоян Колев във втородивизионния "Тревизо". Междувременно бяха развити добри връзки в Сърбия и най-вече в Македония, откъдето "Локо" се снабдява с талантливи играчи.
Бизнесменът бързо разви апетити за концесиониране и модернизиране на частично рухналия клубен стадион в парка Лаута. Като ключ към инвестиции в базата беше посочена италианската връзка. "Локо" сключи договор за сътрудничество с "Удинезе" и скоро за оглед на базата в Лаута се появиха е представители на италианския клуб. Последва дълго затишие заради законовата неяснота относно формата и условията по отдаване на спортните бази от държавата за ползване от клубовете. През февруари 2007 Тасев предупреди, че ако Община Пловдив продължава да нехае относно поддръжката и спопанисването на базата, той ще премести отбора в Сливен. През април декларира, че ако получи стадиона на концесия, ще остане начело на "Локо" още 35 години. Лично получил уверение от кмета на Пловдив д-р Иван Чомаков, че с 95 процента сигурност ще получи съоръжението.

Изявление на Тасев от миналия месец във в. "Меридиан Мач":

В момента от външни инвеститори в клуба влизат 800 000 лева годишно. Скоро тази сума ще се увеличи и ще остане някой да дава съвсем малко, за да допълва бюджета до 1 200 000 лв., което за българските стандарти мисля, че е нормално. Реалностите са такива, че за повече няма как да се мисли. Подобен бюджет обаче със сигурност обезпечава възможността да се преследват сериозни цели. Още сега "Локомотив" не зависи от никого. След "Левски" и ЦСКА той може би получава най-много пари от външни инвеститори. Аз не съм за клуба това, което е Гриша Ганчев за "Литекс" или Николай Гигов за "Локо" (Сф). Нямам намерение да си тръгвам, но ако го направя, със сигурност ще оставя "Локомотив" в ръцете на външен инвеститор. Най-вероятно от Италия.
Емил Наков е акционер. При това основен, защото след мен има най-много акции в клуба. Той ме заведе в "Локомотив" и ви гарантирам, че никак не му е било леко в тези 3-4 месеца, когато нямаше пари.
Всички договори са на името на Локомотив. Сега и италианската фирма за екипировка „Леджа“ е готова да плати 500 000 евро за 4 години. Така е с договора с „Алианц“, с „Глобул“... Пак ще повторя, че само с външните приходи Локомотив никога няма да изпадне и ще бъде отбор над средното равнище.

Кой е Александър Тасев
(Справка от агенция "Фокус")

Александър Здравков Тасев е на 22.10.1961 г. в Кюстендил. Участва като собственик или в управата на следните фирми: "АЛЕКСАНДЪР ТАСЕВ" ЕТ , "АЛЕКС - Ю" ООД, "ТТ" ООД, "БОЛКАН ЧЕРИ КООП" ООД, СДРУЖЕНИЕ "БЪЛГАРИЯ ГЛАСУВА" , "ГАЗ - МЕТАН" ООД, "МЕТАН" ООД, "ЕКО ТРАНС" ООД, ФОНДАЦИЯ "СПАСЕНИЕ" , "ЕКОМЕТАН ВРАЦА" ООД, "ФУРНИР-СТРОЙ ИНВЕСТ" ООД, "ЛОКОМОТИВ" ООД , "ИНФРА ПЪТ СТРОЙ" ООД, "МАКС 2000 Б И Д" ООД, "ФУРНИР" АД , "МЕТАН ПЪТ СТРОЙ" ООД, "ПРОМИШЛЕНО ГАЗОСНАБДЯВАНЕ - БТ" ООД, "ПРОМИШЛЕНО ГАЗОСНАБДЯВАНЕ" ООД, "ИНФРА - РУЕН - МТВ" ДЗЗД, " ГЕРМАНЕЯ ГАЗ" ООД, "ФУРНИР - СТРОЙ" ООД, "МЕБЕЛ - РЕКОРД" ООД , "МЕТАН" ООД, "ЕФИР - МЕТАН" ДЗЗД, "ЕКОТУР-СЛИВЕН" ООД, " ВИНИТ" ООД, "АМИКА" ООД, "МЕТАН ЕКО" ООД.
Cтана президент на Локомотив (Пд) през пролетта на 2006 година, около шест месеца след убийството на предишния шеф на клуба Георги Илиев. Тасев бе от Кюстендил, където е известен с прякора си Остап. Смятан бе за най-големия изкупвач и износител на череши в цяла България. Неговата продукция от години успешно се пласира на пазарите в Гърция и Италия. Освен това един от най-богатите в Югозападната част на страната има бизнес с петролни продукти. Негова е първата в региона метан-станция. Тя бе открита лично от предишния министър на енергетиката Милко Ковачев и се управлява от волейболната легенда Любо Ганев. На откриването преди няколко години освен министър Ковачев присъстваха народните представители от НДСВ арх. Борислав Владимиров и Ваня Цветкова и областният управител на Кюстендил Любомир Дермански.
Тасев е собственик още на обувен завод, винпром, фабрика за ролетни щори, верига магазини, дискотека.
На парламентарните избори през 1997 г. Александър Тасев е водач на листата на Българския бизнес блок в Кюстендил. Въпреки, че събира 6,58 процента от гласовете Тасев не успява да влезе в парламента. Мандатите от неговия регион са разпределени между ОДС и Демократична левица - БСП и Политически клуб „Екогласност“ . По-късно името на бизнесмена е замесено в скандал с председателя на БББ Жорж Ганчев. Той е един от заявителите на жалба срещу Ганчев, заедно с Цветели Кънчев по обвинение за рекет. На заседанието на Народното събрание от 11 септември 1998 г. независимият депутат Христо Петров в питане до тогавашния вътрешен министър Богомил Бонев разкрива подробности около участието на Тасев в опита Ганчев да бъде уличен в корупция. Според Петров на 4 септември 1997 г. на заседание на Управителния съвет на Фирмени братства към Българския бизнесблок заместник-председателят Цветелин Кънчев е информирал, че Жорж Ганчев упражнявал върху него рекет за сумата от 120 000 долара и дори му отправил заплахи за живота. Управителният съвет взел единодушно решение да информира органите на МВР и в Дирекцията на Националната полиция е внесен необходимият заявителски материал. От ръководството на дирекцията предложили да се предадат на Жорж Ганчев 10 000 щатски долара, сума достатъчна за доказване на рекет в особено големи размери. Петров разказва още, че поради липса на средства в Дирекцията им е било предложено да набавят сумата, с цел банкнотите да бъдат белязани в полицията с радиоактивни изотопи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7284 |23.04.2024 Д-р Александър Симидчиев пред ФрогНюз: Имаме нужда от дозирана и научно базирана реакция спрямо ситуацията с коклюша . 9| 28903 |22.04.2024 Падна плочата с една от най-гoлемите исторически лъжи. Демонтажът на МОЧА продължава . 0| 3111 |20.04.2024 Тежка катастрофа с български автобус в Турция, има 11 ранени . 3| 11055 |19.04.2024 Прокуратурата предлага драконовски мерки срещу пияни и дрогирани шофьори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads