Реклама / Ads
40| 14078 |20.02.2023 АКТУАЛНО

”Процъфтяваща” Русия: Путин се къпе в злато в Кремъл, руснаците тънат в мизерия

.
Жител на село до Красноярск: Ние, руснаците, сме търпеливи, много търпеливи... Източник: Фейсбук
Изказвания на Путин все по-често са най-силното оръжие срещу Путинската пропаганда. Особено, когато твърденията му се сравнят с фактите. Преди дни официалният кремълски сайт публикува изявление на руския диктатор, което трябваше да повдигне духа на руските граждани.
 

Ето част: „Динамиката на руската икономика през 2022 г. се оказа „по-добра от много експертни прогнози“, казва Путин. „Според Министерството на икономическото развитие колегите пак ще кажат, че брутният вътрешен продукт на Русия през януари-ноември 2022 г. е намалял, но само с 2,1%, докато те прогнозираха, не забравяйте, дори някои от нашите експерти, не говоря за чуждестранните, 10-15 и дори 20% спад. Няма такова нещо. Икономиката ни е в подем, руските граждани живеят все по-добре.

 

Оптимизъм, оптимизъм и пак оптимизъм.

 

Фактите

 

Средната работна заплата в Русия за 2022 г. е около 500 долара. В България е около $950 долара. В Дания средната заплата е $6240. В любимата на Путин Беларус е 640 долара. В Казахстан – 670 долара. По този показател Русия е сравнима с Ботсвана, Косово, Молдова, Перу, Еквадор…


.
Диктаторът се изживява като император, тънещ в разкош, докато страната тъне в мизерия...

 

С 47% е спадът на приходите към държавния бюджет. Статистиката е на Националната руска банка. Това означава НЕ приходи в размер на около 1 трилион...

До експертна прогноза на Международния валутен фонд брутния вътрешен продукт на Русия за 2022 година е 2,133 трилиона щатски долара. БВП на Германия за същото време е достигнал 4,6 трилиона долара. На Южна Корея – 2,4 трилиона. На Индия – 3,4 трилиона. На Китай – около 19 трилиона (все още няма точни данни). На САЩ – 24,9 трилиона.

 

Нещо подобно се получава и със следното официално твърдение на кремълския сайт: „Европа замръзва, не може да се справи с потока от бежанци, морално е в упадък и вече е на път да признае основната си грешка, а именно подкрепата за Украйна“.

Да се разплаче човек пред перспективата да загине заедно със загиващата Европа и нейната топяща се подкрепа за Украйна.

 

Действителността е мноооого по-различна

 

За икономическите показатели, които са смазващи спрямо тези за руската икономика, вече споменахме. Достатъчно е да се каже, че очакванията как европейските държави ще закъсат без руски газ и нефтопродукти не само не се сбъднаха, но и раздялата с руските ресурси се оказа печеливш ход. Цените и на газа, и на петролните продукти паднаха.


.
Путин: "Руските граждани живеят все по-добре". Село Томская, Тюменска област, 2022 г. 

 

Въпреки енергийната криза, инфлацията и общата умора на европейските общества от войната, до края на януари 2023 г. жителите на Европейския съюз продължават да подкрепят Украйна и помощта за Киев. Според Евробарометър през декември 2022 г. средният процент на подкрепа на ЕС е бил 74%. Най-големи цифри са регистрирани в Швеция (97%), Финландия (95%) и Холандия (93%). Обществената подкрепа в тези страни е най-стабилна и не се отбелязват колебания. Най-ниски са тези в страните от Южна и Източна Европа - на първо място в Словакия (49%), Гърция (48%) и България (48%). Но дори и тук почти половината от населението демонстрира подкрепа и солидарност към Украйна. Това дава възможност на европейските и местните политици да продължат както в реториката, така и чрез действията си да демонстрират подкрепа за Киев в усилията да отблъсне агресора Русия от собствената си територия.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 8768 |15.02.2023 Разследване: Путин пътува с брониран влак по тайна жп мрежа . 4| 5007 |14.02.2023 Собственикът на ”Вагнер” или ”готвачът” на Путин призна, че е създателят на ”ферма за тролове” . 27| 17614 |12.01.2023 Евгений Дайнов: Не съм ги урочасал руснаците, когато написах, че Русия няма да надживее Путин… . 31| 9549 |02.01.2023 Рецепта за руска пропаганда: Как едни и същи хора “обожават” Путин?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads