Реклама / Ads
20| 6174 |16.01.2015 АКТУАЛНО

Радева за Фрог: Западът е нарцистично упоен от собствените си представи

.
Социологът Мира Радева
„Демокрацията е в сърцата на гражданите. В моменти, когато са атакувани изконните ни ценности, на практика тогава се разбираме какви сме.” Това са думи, които никога няма да забравя. Те са на американски професор, чиято лекция слушах във връзка със събитията от 11 септември. Тогава бях в Калифорния. Първоначално беше шокът. Въпреки уплахата обаче реших, че все пак трябва да отида в университета в Бъркли, за да чуя коментарите на колегите, коментира пред Фрог нюз социологът Мира Радева. Тя още си спомня колко от душа говорил въпросният професор, чието име заради шока не си спомня.
 
По мнение на социолога, покрай атентатите в Париж паралелно вървят два дебата, които неправилно се смесват. Единият е този за тероризма. Тъй като животът е висша ценност, няма човек, който може да застане на страната на бруталното убийство. Разбира се, обаче, че ние хората от западния свят трябва да отстояваме нашите най-висши ценности – любовта и свободата. Ако ги загубим, нямаме нищо, коментира Мира Радева.

Според мен западният свят е твърде често нарцистично упоен от собствената си представа за света и не разбира на колко много хора въобще не им е до свобода на словото. Те не могат да мислят в тези категории. Самият факт, че деца се взривяват и деца убиват – това означава, че ние западните хора, които уж като някакъв елит на света се опитваме да наложим правила на хуманност, на честност, на почтеност, ние всъщност сме слепци.

Това, което Маркс наричаше класово разделение, вече е разделение между държави, между континенти и сблъсъкът е неизбежен. Гигантски суперсили седят зад това. Проблемите за човешкото развитие като цяло продължават да висят със същата сила, каквато и през предходните векове. Аз не смятам, че сме станали по-цивилизовани, коментира социологът.

Доколкото за България и свободата на словото тук, аз смятам, че е наложително да се въведе закон, с който да бъде ясно кой зад коя медия стои. Всичкото, което го изживяхме последната година и половина, е грозна картина, както и опитите отново да се замажат наболелите ни проблеми. Не се ли случи законът, за който обеща Борисов, ще продължим да имаме една фасадна демокрация. Дали това ще стане, зависи от нас.

На въпрос дали й се струват резонни слуховете, че Борисов се готви за президентски мандат, Радева коментира: Много мразя подобни инсинуации. Според мен трябва да оставим хората спокойно да вземат решенията, такива каквито са. Ако иска да става президент, това зависи и от хората. Според мен Бойко Борисов е човек на действието. В този смисъл мястото му е за премиер. От друга страна вероятно Борисов е много уморен от всичко, което се случи – и атаките, и непочтената игра, и т.н. Не мога обаче да вляза в неговата кожа. Не ми е приятел Борисов да ми сподели каквото и да е било. Много ме дразнят хора като Андрей Райчев и др., които знаят какво иска да стане Борисов. Да не би да са му в главата. Такъв тип спекулация ми се вижда непочтена.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6575 |15.01.2015 М. Андреев пред Фрог: Писанчев и Лазаров са ветропоказатели, абсурдно е да останат . 7| 7833 |14.01.2015 Юрист пред Фрог: Пропуски на БНБ стряскат съдии по дело на КТБ . 17| 10826 |13.01.2015 Посланик Л. Шопов за Фрог: Отношенията ГЕРБ - ДПС – мираж върху подвижни пясъци . 9| 6500 |07.01.2015 Българи в Париж пред Фрог: Терористите крещели на френски, че са от Ал-Кайда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads