Реклама / Ads
18| 6671 |04.12.2011 АКТУАЛНО

Д-р Райчинов: Каквато е държавата, такива са и лекарите

.
Д-р Цветан Райчинов
В ефира на TV7 председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов заяви: „Каквато е държавата, такива са ни болниците, такива са ни и лекарите!”
 

 

Това не е война, а кампания, но тя е подклаждана. Откакто се води, никой от органите, които управляват здравеопазването – министерството, Здравната каса и комисията в Парламента – не е излязъл да каже какво става със системата и колко пари се отделят за здраве в тази държава, коментира още той напрежението между лекари и пациенти при Люба Кулезич.

 

С него в студиото бяха бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски и пациентите Марат Михайлов, който преди два месеца загуби съпругата си Деяна, и Ангелина Бонева, която осъди Министерството на здравеопазването за отказа му да й достави лекарства за онкозаболяване на щитовидната жлеза.

 

Въпреки че първоначално те си размениха остри реплики,  постепенно се обединиха около позицията, че коренът на проблема е в съсипаната здравна система.

 

Има много добри лекари в България, но има и хора с купени дипломи. Те защо практикуват, попита Марат и подчерта, че е безспорен факт, че системата не работи.

 

 Д-р Райчинов отбеляза, че потвърждението на тази теза е в репортажите, които бяха излъчени по телевизиите – тежките битови условия в болниците, разкарването на пациентите, реденето на опашки. Това говори, че в системата има много сериозна и тежка грешка, а лекарите, за съжаление, са зависими от системата.

 

Каквато е държавата, такива са ни болниците, такива са ни и лекарите, изтъкна той.

 

Повечето случаи на лекарски грешки попадат директно в разследващите органи, а те изземват документацията и после отказват достъп до нея на Етичната комисия на БЛС, посочи като много сериозен проблем д-р Цветан Райчинов. При последния случай в "Шейново" на аутопсията не е бил допуснат патологът на болницата и само един лекар я е правил и е дал заключение, каза с изумление той. Райчинов каза, че в повечето случаи гилдията може да анализира грешките впоследствие, но това служи само на лекарите.

 

Той каза, че през последните години са отнети правата на петима лекари за срок от три месеца до пет години. Ангелина Бонева обаче контрира, че това не е достатъчно и болниците трябва да се застраховат за такъв риск и да покриват щетата при смърт или увреждане на пациент.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 7930 |03.12.2011 Българите мислят за секс 20 пъти на ден . 57| 6197 |02.12.2011 М. Радева: 71% не искат сваляне на кабинета . 41| 11266 |30.11.2011 Майки: „Българската Коледа” е провал за Плевнелиев . 47| 14998 |28.11.2011 Михнева свила апартамент на любовник, обявила го за мъртвец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads