Реклама / Ads
5| 11600 |23.11.2011 АКТУАЛНО

Режат ухото на шефа на АЕЦ

.
Александър Николов
Двама с качулки пребиха Александър Николов заради неспазени обещания
 
Неизпълнени обещания към частни фирми от обкръжението на  голям енергиен бос за увеличаване на производството на електроенергия за свободния пазар е в дъното на побоя над изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” Александър Николов. Това разказаха осведомени източници от атомната централа пред „Торнадо”. Според обещанията на Николов това трябвало да се случи до края на годината, но изненадващо в интервю през миналата седмица той заявява, че това ще се стане до средата на следващата година.

„От средата на 2012 г. централата най-вероятно ще започне да продава директно електроенергията на свободния пазар, тъй като по този начин ще бъдат прескочени търговците, което значително ще увеличи приходите на АЕЦ-а”. Това казва Николов само 2 дни, след като на 18 ноември в. „Сега” публикува информация, че икономическият министър Трайчо Трайков натиска ядрената електроцентрала да продава произведения ток единствено на Националната електрическа компания, което на практика ще фалира енергийните посредници. В момента АЕЦ произвежда 90 на сто от тока, който се търгува на свободния пазар.

Под кръстосания огън между Трайков и дадените обещания, които вероятно са подплатени с тлъсти суми под масата, опровержението на Александър Николов (виж в карето) идва с 3 дни закъснение. В 16,45 часа в сайта kozloduy-bg.info излиза съобщението, че АЕЦ не се оттегля от свободния пазар, но няма да може да произведе допълнителни количества извън договорените вече обеми. Съобщението е толкова подробно, че все едно е писано за определен потребител и подсказва, че към този момент  върху Александър Николов са упражнени заплахи Независимо от това поръчката вече е дадена и около 19 ч. е изпълнена – шефът на АЕЦ е пребит от двама маскирани с бухалки. Те го удрят от дясната страна на лицето и разкъсват ухото му. Главата му била покрита с хематоми от побоя. Николов веднага е откаран в болница в София с полицейски ескорт, независимо че раните по лицето му не предполагат толкова височайше внимание.

„Очевидно се касае за нов играч, комуто е било обещано да стъпи на пазара до Нова година. Това обаче не се случва, а напротив - публикувани са твърдения, приписвани на икономическия министър Трайчо Трайков, че спира далаверата със свободния пазар, който е либерализиран през 2004 г.”, заявиха наши източници от АЕЦ „Козлодуй”. Александър Николов отдавна е част от статуквото в АЕЦ

Той работи там от 1985 г. Той преминава през длъжностите оператор, дежурен инженер на блок, главен технолог на V и VІ реактор, шеф на производството и на експлоатацията. Николов е и един от четиримата съдружници в скандалната фирма „ИКАР-В”, която е препирала парите от подмененото ядрено гориво от рециклиран уран, за който алармира преди време ядреният физик Георги Котев. Създаването на „ИКАР-В”, чието име е абревиатура от имената на бивши босове от централата, съвпада точно с внедряването на горивото от ново поколение от Русия.

„Централата под ръководство на Александър Николов поддържа най-високия възможен индекс на злоупотреби смята председателят на Гражданска лига за България Стефан Гамизов. „Николов е активен съучастник не в десетки, а в стотици схеми за източване на АЕЦ и всяка една от тях би могла да бъде повод да му бъде поръчана такава наказателна акция. Правоохранителните власти в страната много добре знаят за тези негови престъпления, но не са направили нищо. Неслучайно от снощи досега няма нито една изява по темата от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов или ресорния министър на енергетиката Трайчо Трайков.

Мълчат все едно покушението е срещу Айше от Факултето а не срещу изпълнителния директор на единствената ядрена централа в България”, коментира кървавото събитие Котев. Самото решение дали „Козлодуй“ да продава повече ток на свободния пазар не е в правомощията на шефа на АЕЦ-а, а се взема от Български енергиен холдинг или от енергийния министър, категоричен е той. „На 19 октомври в интервю за американския електронен вестник Евро Чикаго Николов ме заплашва със съд. Формално властите могат да използват случая да ме обвинят в поръчителство на това посегателство”, опасява се Котев. Между другото Николов е третият изпълнителен директор на „Козлодуй“ в рамките на това правителство. След заварения Иван Генов дойде Димитър Ангелов, чието име беше лично съобщено от премиера Бойко Борисов. След 1 година махнаха Ангелов и дойде Костадин Димитров, който пък бе анонсиран лично от Трайчо Трайков.

Зад назначението на пребития Николов нито Трайков, нито Борисов застанаха с името си, а сложиха удобния и безличен БЕХ. Това означава, че никой не иска да поеме отговорността за назначаването на този човек, допълни Котев.  По неофициална информация неговото назначение е искано от Синята коалиция. Към редакционното приключване на броя полицията във Враца задържа двама заподозрени за похищението.

Опровержението от „Козлодуй“
От 2004 г., когато стартира либерализацията на енергийния пазар в страната, досега “АЕЦ Козлодуй” ЕАД оперира едновременно на регулирания и на свободния пазар, се казва в съобщение на атомната електроцентрала. Доставките за регулирания пазар са задължителни за изпълнение и се осъществяват в рамките на определените с решение на ДКЕВР квоти.
Съгласно Решение № ТЕ-020 от 29.06.2011 г. квотата на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД за второто полугодие на 2011 г. е в размер на 4 476 958 MWh. По отчетни данни за периода юли – октомври 2011 г. на регулирания пазар са доставени 2 544 136 MWh. Паралелно с това централата изпълнява и сключените си шестмесечни договори на свободния пазар. АЕЦ “Козлодуй” не се оттегля от свободния пазар. Към момента повече от 90% от енергията, предназначена за излезлите на свободния пазар потребители, се осигурява директно и индиректно от АЕЦ “Козлодуй”. До края на годината при текущия режим на работа на ядрените блокове ще бъдат изпълнени коректно както задълженията по квотата за регулирания пазар, така и сключените договори на свободния пазар, но няма да има възможност за обезпечаване на допълнителни количества извън договорените обеми, приключват в официалното си съобщение от централата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 7381 |22.11.2011 Побоят над Николов е спасителен пояс за енергийната мафия . 53| 9766 |21.11.2011 За "българските съюзници на Дарко Митревски" . 48| 9115 |20.11.2011 Фарс, сътворен от "тъпанари", било званието на Стоичков . 8| 6977 |19.11.2011 Лондон: Търсете връзка между убийствата на прокурора Колев и ямболската адвокатка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads