Реклама / Ads
0| 5823 |08.06.2009 АКТУАЛНО

Русия реабилтира членове на императорската фамилия

.
Великият княз Михаил Романов Източник: архив
Генералната прокуратура на Руската федерация реабилитира шест члена на императорското семейство Романови. Това съобщава официалният сайт на прокуратурата.
 
Разследването стигнало до извода, че въпросните високопоставени лица са били арестувани и предадени в ръцете на ЧК без съд и следствие, а репресиите към всички Романови са били политически.

Става дума за Михаил Александрович, Елизавета Фьодоровна, Сергей Михайлович, Йоан Константинович, Канстантин Константинович и Игор Константинович Романови.

Реабилитацията и разследването били поискани с писмена молба от великата княгиня Мария Владимировна през март тази година.

Съгласно архивни документи, които са представени на сегашното проучване, Михаил Романов е бил разстрелян на 13 юни 1918 година, а великата княгиня Елизавета Фьодоровна, великият княз Сергей Михайлович и князете Йоан, Константин и Игор след ареста били откарани и заключени в Наполното училище в селището Алапаевско, след което били хвърлени в шахта на 18 юли 1918 година.

В съобщението на прокуратурата обаче така и не се посочва при какви обстоятелства са загинали членовете на императорската фамилия. Говори се за арести, изселване и малтретиране, но не и за убийството им.

Последният руски император Николай Втори, съпругата му Александра, дъщерите Олга, Татяна, Мария и Анастасия, както и синът му Алексей бяха реабилитирани с решение на Президиума на Върховния съд на Руската федерация на 1 октомври 2008 година. Цялото семейство е било разстреляно през 1918 година от болшевишката власт. Историци твърдят, че вождът на революцията Владимир Илич Ленин е бил против убийството на царското семейство, но служители на ЧК побързали да изпълнят заповедта от Кремъл, която била издадена уж от Революционния комитет.

Някои членове на фамилията се спасили във Франция и други страни, между които и България.

Съществува и версия, че царската дъщеря Анастасия се е спасила по някакъв мистериозен начин, живяла в Румъния, Германия и Франция, но така и не била призната като наследница на трона от останалите фамилии, които искали ясни доказателства за нейния произход.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7588 |14.04.2009 Британската кралска фамилия е ...македонска . 3| 6034 |03.06.2008 "Филос" + "Софос" разката фамилията на доста музиканти . 7| 7563 |25.05.2008 Екссъветски републики изстреляха Русия на върха на Евровизия . 0| 5927 |03.04.2008 Парис Хилтън иска водка и плодови близалки за награждаване в Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads