Реклама / Ads
37| 13992 |21.04.2023 АКТУАЛНО

Руската статистика разби хвалби на посланик Митрофанова. Защо въобще някой й вярва?

.
Руската посланичка Елеонора Митрофанова дала интервю на Мартин Карбовски. В него изредила данни, които показват Русия като страна на отдавна огрялото слънце. Русия била в Топ 5 по наука, роботика, изкуствен интелект и в Топ 20 по АйТи. Очевидно много й се иска да е така или поне приблизително, но действителността е съмсем различна.
 

В областта на изкуствения интелект Русия е на 17-о място, според Web of Science Core Collection, отчитайки всичмки тематически категории. Петото място е розов сън на Митрофанова…

 

Три пъти е по ниско нивото на внедряване на изкуствения интелект в Русия от средното за света. Данните са от 1 март 2023 г., оповестени от директора на „Цифровая трансформация отраслей“ на Академията на науките Алексей Сидорюк. Предполага се, че той знае повечко от Митрофанова.

 

Сред основните причини за изоставането на Русия в развитието на технологиите за изкуствен интелект (AI) са недостигът на кадри, безпаричието и хаоса в инвестициите в отрасъла. Това сочат резултатите от проучване на Аналитичния център към правителството. Към правителството в Кремъл! Митрофанова не вярва ли на властта в Кремъл?

 

Според учени от Руската академия на науките Русия значително изостава от страните в Г-20 в технологично и научно отношение. Няма класация по „наука“, но се дава пример, че Индия вече изпреварва Русия по изпращане на научни спътници в космоса 5 пъти.

Най-добрият руски университет – МГУ „Ломоносов“ – е в групата между 120-150-о място в Топ 1000 на световната класация за 2022 г. Още два руски ВУЗ-а успяват да се класират около 600-о място.

 

След началото на войната срещу Украйна около 80 000 АйТи специалисти са напуснали Русия. След обявяването на първата мобилизация още над 100 хиляди са заминали в чужбина. Това са данни, обявени официално от Максут Шадаев, ръководител на Минцифры РФ през декември 2022 г.

 

Редица руски експерти смятат, че тези данни са силно занижени, а напусналите са около 800 000.

 

Например в областта на самолетостроенето спадът на научни разработки е над 70%, още повече е той при строителството на нови самолети – военни и пътнически. Оказва се, че над 4000 са високо технологичните компоненти, които се внасят от чужбина и Русия не е в състояние да ги произведе сама.

 

Госпожата посланичка хладнъкръвно посрещна въпрос за руските тролове, като част от пропагандната машина на Кремъл. Няма такова нещо, - усмихва се тя. Нито плащаме на тролове… нито на журналисти… за съжаление.

 

Официалната информация сочи, че руски интернет тролове са базирани в стара фабрика за оръжия в Санкт Петербург. Те таргетират политически световни лидери в социалните мрежи и разпространяват фалшива информация в полза на агресията на Путин в Украйна.

 

Кремъл се опитва да влияе на общественото мнение в онлайн средата и да контролира коментарните секции под новините на някои големи медии.

 

Фабриката се ръководи от Евгений Пригожин, основател на Агенцията за изследване на интернет пространството, който бе обвинен в опит за влияние над президентските избори на САЩ през 2016, спечелени от Доналд Тръмп.

 

В България съществуват офиси, в които тролове разпространяват информации, подавани от структури, свързани с Кремъл. Първоизточник на фалшивите новини е  руската онлайн платформа Фонд за стратегическа култура. Български сайтове публикуват текстове от тази платформа. Това е установено категорично от factcheck.bg.

 

Поведението на руската посланичка е логично: тя работи за и защитава интересите на правителството, което я е изпратило в София.

 

Според пропагандната стратегия на Кремъл манипулациите и фалшивите новини са част от инструментариума за влияние в други страни.

 

Проблемът е благодатната почва в някои български медии за „процъфтяването“ на тази пропаганда.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 10099 |21.03.2023 Гамизов: Руската диктатура ни смля буквално с хибриден преврат . 16| 7379 |16.02.2023 Подводните камъни на проекта Александруполис - Бургас. Лобира ли Радев в полза на руската ”Лукойл”? . 8| 4992 |06.12.2022 Протестиращи блокираха Руската църква, скандират: ”Убийци” и ”Тук не е Москва” . 0| 7974 |13.09.2022 Какво казва руската пропаганда за победите на Украйна?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads