Реклама / Ads
13| 11627 |03.09.2008 АКТУАЛНО

Руски сайтове: Пенсионери, преселвайте се в България, там е рай!

.
Нова мода завладява умовете на руски пенсионери: да се преселят в България. Явлението е подобно на това в САЩ, където възрастни хора се местят да живеят в Калифорния заради мекия климат.
 
Същото можете да постигнете в България, твърдят руски сайтове. Някои отиват още по-далеч и направо заявяват: забравете хладния климат и студените зими - заминете за слънчева България, страната на вкусните плодове и зеленчуци, страната на минералните води и курортите.

Текстовете са изпълнени с примери, които превръщат страната ни в магнит за хората от третата възраст.

България и прекрасен вариант за руските и украинските пенсионери. Тя е топла страна. Член е на Европейския съюз. В много селища на страната все още можете да купите жилище или къщичка на сравнително ниски цени. Особено в райони, където не са концентрирани туристически обекти. Езикова бариера на практика не съществува.

pensioneri.jpg

Вариантът е особено подходящ за хора, които са живяли в големи центрове като Москва, Санкт Петербург и др. Като продадат своя дом и изущество, те си гарантират сума, с която могат да купят съвсем приличен имот в България.

Идеята се родила преди две години у група пенсионери, които мечтаели да се преместят от северните части на Русия в Централните черноземни райони или в Краснодарския край. Те даже си направили програма и изчислили какъв ресурс ще им е нужен за реализация на плана. Тогава синът на един от тях, който се бил върнал от почивка в България,  им предложил да обсъдят варианта за преселване у нас. Направените набързо сметки разбили на пух и прах всички скептични забележки. Оказало се, че за подобна акция са необходими от 6 до 9 месеца. През това време трябвало да се продаде имуществото в Русия, да се намери подходящ дом в България и да се оформят съответните документи.

На всичкото отгоре се оказало, че младите - деца и внуци, приветстват подобна „екзотична" акция, тъй като ще им е изгодно да гостуват на своите родители/баба и дядо и при тях да изкарат прекрасен курорт, пътувайки из България, но разчитайки на постоянна база.

pensi.jpgНай-важният проблем бил законовото решение на проблема. Оказало се, че според българския Закон за чужденците, преселването е напълно възможно. Необходимо е само да се изпълнят определени изисквания, за да се получи имиграционна виза „Д", която дава право на продължителнопребиваване в България. Всеки чужденец, прибягнал до тази точка от закона трябва периодично да удължава срока си на престой в продължение на пет години, след което получава разрешение за пребиваване в продължение на срока на годност на личния паспорт. Трябва да е ясно обаче, че не става дума за получаване на гражданство. Това е по-сложен процес, който засяга само тези руснаци, които могат да докажат свои роднински връзки или потекло, свързано с България.

България е страна, в която на квадратен метър растат най-много билки, в сравнение с целия останал свят. Практически с българските билки може да се лекуват всички заболявания. Освен това в страната има много курорти и бази с минеларни води, балнеолечение и физиотерапия. В България е развита и народната медицина, както в никоя друга европейска страна.

Не е сложно прехвърлянето на медицинското обслужване от Русия в България. Посредством таксата в Здравната каса можеш да си осигуриш личен лекар и медицински грижи. Медицинската осигуровка и по джоба на руския и украинския пенсионер. Освен това след пет години дадения пенсионер ще получи и статут на постоянно пребиваващ, което още повече облекчава нещата.

В Закона за чужденците, в статия 24, са описани 10 пункта, които позволяват получаването на даден вид жителство в страната. Всичко това би се улеснило и ако руските пенсионери си прехвърлят сметките в българска банка. Това е вид гаранция, която българските власти зачитат. За да получите лични документи в България е достатъчно да докажете наличност в сметките си на 1000 - 3000 евро. Сметките показват, че ако притежавате 25-30 хил. евро, това ви гарантира дълъг и нормален престой в България.

В България в момента живеят около 35 000 руски граждани. Към тях българите се отнасят много добре, а и те се чувстват уютно в страната.

Сайтовете съветват възрастните да се насочват към малки градове в Стара планина, Родопите, както и крайдунавските райони - Плевен, Свищов, Белене, Никопол, Силистра, Тутракан, Видин. Там наемите и цените на имотите са сравнително ниски и достъпни. Освен това е гарантирано спокойствието и възможността за отглеждане на плодове и зеленчуци в личната си градина.

rodopite.jpg  снимки Вяра Йовева

Хората са гостоприемни и учтиви. Особено популярни напоследък били Ботевград, село Шипка, Правец. Изборът е голям - последната дума е ваша, пишат сайтовете. В някои от тях има сравнителни таблици на цените на хранителните стоки, на имотите, на лекарствата, дрехите, транспорта, електричеството и водата. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5286 |11.07.2008 За Бога, пенсионери, не пътувайте!!! . 0| 6920 |29.04.2008 Градчето Куршевел оплете в скандали и руски олигарси . 0| 5396 |13.01.2008 Племенник на Елизабет II продава бизнеса си на руски олигарх . 2| 7679 |07.11.2007 Рускинята Наталия Водянова е най-добре облеченият модел в света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads