Реклама / Ads
42| 56414 |22.07.2021 АКТУАЛНО

Само във Фрог: Жената до Гешев „заработила“ половин милион лева за 2020 г., той със съмнителна диплома

.
Детелина Ханчева, Иван Гешев
Жената до главния прокурор Иван Гешев – Детелина Ханчева, е „заработила“ над половин милион лева от застрахователно дружество през миналата година. Това научи Фрог нюз от хора, близки до обкръжението на обвинител №1.
 

 Така излиза, че Ханчева се нарежда на едно от първите места по размер на месечен доход в страната. С това може да се обясни защо Гешев поиска данните за имуществото на жената, с която живее, да бъдат заличени от публичната му декларация. Името на въпросната дама „изплува“ в скандални разкрития на различни медии. Изнесените факти обаче и до ден днешен не са опровергани, а Гешев минава с лаконичното: „отказвам да отговарям на лични въпроси“.

 

Днес по искане на шефа на МВР Бойко Рашков, правосъдният министър Янаки Стоилов  ще внесе предложение във ВСС за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев. Очаква се много граждани да подкрепят това искане с протест пред сградата, където съвещават кадровиците на Темида. Едно от основните искания на големите протести преди година бе именно оставката на Иван Гешев. А скандиранията „Гешев е позор! Оставка и затвор“ продължават да се чуват и до днес.






Разследване на Фрог от май 2019 г. показа, че Детелина Ханчева има обща фирма с ортака на основния свидетел по делото „Иванчева“ – строителният предприемач Александър Ваклин. От редица документи от търговския и имотния регистри стана ясно, че Детелина Ханчева и съдружникът й Марио Кръковски имат пряка и косвена връзка с Ваклин.

 

Разбра се също така, че Ханчева, си е купила чисто нов апартамент в София на безбожно ниска цена. Според нотариалния акт, с който Фрог нюз разполага, през декември 2014 г. за близо 86 кв. м. в Зона Б -17, на ул. „Ген. Столетов“ № 8, тя е броила 40 000 лева. Любопитното е, че данъчната оценка на недвижимия имот  е далеч по-висока- 102 183,60 лева. Пазарната към този момент е била около 150 000 лева. Така излиза, че освен по размер на месечно възнаграждение, жената до Гешев „слага в малкия си джоб“ всички играчи, изплували и в скандала  „Апартментгейт“. 

 

Има още един любопитен факт. Освен всички документи за право на собственост, в нотариалния акт е записано, че е приложено и  решение на едноличния собственик на „МС Консулт 2010“ ЕООД от 09.12.2014 г. То е от същият ден, в който е подписан акта. Към този момент това решение следва да е взето от офшорната компания „Трансвю Холдинг Лимитид“, защото от 2012 до 2015 г. тя се води едноличен собственик на капитала. В редица документи се вижда, че офшорката е представлявана от Марио Кръковски - съдружник на Детелина Ханчева в "Отеа".






Разкритията за Детелина Ханчева продължават. Според Bird.bg:“ Фирмата ЕС ТИ КОНСУЛТ 2020, чийто телефон съвпада с адвокатската кантора на Детелина Ханчева, е купила мезонет от 349 кв. м. и ателие 71 кв.м., заедно с гараж и паркоместа, в столичния квартал “Кръстова вада”. Сделката е изповядана на 10 септември 2020 г. за 420 000 лв. Продавач е фирмата МАВ ГРУП БИЛД, собственост на Марио Кръковски, за когото главния прокурор Иван Гешев признава, че са в близки приятелски отношения“.

 

Източници от юридическите среди разказаха пред Фрог, че Детелина Ханчева е работила с Мартин Божанов „Нотариуса“. Той пък стана герой на разследването на АКФ за това как посредници искат от Ивайла Бакалова 100 000 евро, за да пуснат от ареста приятеля й – Веселин Денков, известен още като Весо Брадата. Припомняме ви, че специализираната прокуратурата му повдигна обвинение за ОПГ за лихварство.  Проверка на "Биволъ" пък разкри, че дамата до Гешев е направила впечатляваща кариера от танцьорка на пилон до адвокат, като пътьом е работила за фирма на Ковачки.  

 

Адвокат Минчо Спасов „удари в земята“ всички с разкритието, че главният прокурор не притежава юридически ценз и  около дипломата му има много въпросителни. В „Честно казано“ с Люба Кулезич по Евроком  в сряда Спасов обясни, че дипломата на Гешев е издадена въз основа на Указ №2415 от 1987 г. на председателя на Държавния съвет Тодор Живков. "Този указ, обаче, не действа след 1990 г. Забележете, в самия сайт на академията на МВР в Симеоново е написано, че дипломата е давала юридическа правоспособност само до 1991 г, а дипломата на г-н Гешев е от 1994 г.", уточни Спасов.






Поне засега изглежда, че съдбата на Иван Гешев зависи изцяло от решението на членовете на ВСС. Ами ако се окаже, че някои от тях фигурират в списъка с магистрати, които не са декларирали сметки и имоти в чужбина, както се твърди в средите на юристите?! За въпросния списък пръв заговори служебният министър Бойко Рашков. Той обаче уточни, че цялата информация се държи от прокуратурата, разбирайте при Гешев.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 11144 |15.07.2021 Бойко Рашков пред Фрог: Отдавна не се занимавам с хора като Борисов – нито житейски, нито професионално . 25| 7615 |14.07.2021 Мартин Димитров пред Фрог: Първо трябва съгласие по необходимите реформи преди въобще да се говори за правителство . 28| 24701 |07.07.2021 Росен Миленов пред Фрог: Доган все още реди пасианса с хилядите си орди от хиени. След „Росенец“ се спука само балонът „Борисов“ . 34| 23928 |19.06.2021 Експерти пред Фрог: Митниците пак се дирижират от ”синовете” на Асенов, два пъти уволнявани от системата, трети път излизат на бис

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads