Реклама / Ads
3| 5926 |03.11.2022 АКТУАЛНО

Само във Фрог: Сирените няма да чуят 60% от българите при война и бедствие

.
Сирени
В София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Кърджали, Смолян, Плевен, Пазарджик, Монтана, Козлодуй и населените места в 30 километровата зона за сигурност около АЕЦ „Козлодуй“ има оповестяване. За останарите 60 % от населението няма оповестяване. По-точно технически е невъзможно да се ползват старите руски сирени тип С-40, които са на над 40 години и отдавна не могат да се поддържат технически.
 

Историята на „Новата сиренно-оповестителна система“ започва през 2009 г., когато имаше „Гражданска защита“ като част от Министерството на извънредните ситуации. Тогава е взето решението за изграждане на нова модерна система по аналог на други западноевропейски държави. Целта е системата да се използва не само при война, но и при бедствия и аварии, като дава възможност за излъчване и на гласови напътствия.


След провеждане на обществената поръчка тогава за изпълнител е избран консорциум „Хьорман-СЕН“, който се състои от двама участници -„Сименс Ентърпрайз Комюникейшънс“, българско подразделение на „Сименс“, и немския производител на сирени „Хьорман“. Изградени са 10 областни града, а на по-късен етап друг консорциум „ЗОНА 12-30“ с участници „Ентърпрайз Комюникейшънс Груп“ ООД, „Хьорман“ ГмбХ, „ТЕЛКОМ ИНЖЕНЕРИНГ“ и „ЛИРЕКС БГ“ ООД доизграждат системата в АЕЦ и 30 километровата зона около него. По фонд „Вътрешна сигурност“ през 2019 година са осигурени средства и се доизграждат градовете Стара Загора и Гълъбово. През 2021 г. по програма за Трансгранично сътрудничество България - Турция са покрити гр. Царево, гр. Ахтопол и с. Лозенец. Последните две разширения са изградени от българската фирма „ИТА Инженеринг“ ООД.


Войната в Украйна е причина последното редовно правителство да обяви и пусне спешни поръчки за доставка на акумулаторни батерии необходими за правилното функциониране на сирените, както и поръчка за необходимите части за ремонт на повредените сирени. От своя страна бившият вицепремиер и министър на околната среда и водите Борислав Сандов обяви, че ще се осигурят средствата по програма ОПОС /Оперативна програма „Околна среда“/ 2014-2020г./.


В средата на м.май тази година е проведено заседание на Комитета за наблюдение на оперативна програма Околна среда 2014-2020 г., като е представена и съгласувана индикативна годишна работна програма за 2022 г., в която е планиран проект с предмет „Разширяване на системата за ранно предупреждение и оповестяване /СРПО/ на населението на ниво LAU и модернизация на СРПО на органите на изпълнителната власт“
с бенефициент дирекция “Комуникационни и информационни системи“ на МВР.


Комитетът за наблюдение одобрява изменение на оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, като в същото е включена мярка, свързана с разширяването на системата за оповестяване на населението и бенефициент ресорната дирекция на МВР. Във връзка с процедурата по вземане на решение от Съвета за координация при управлението на средства от Европейския съюз (СКУСЕС) от месец април 2022 г., съветът съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на проект на изменение на ОПОС 2014-2020 г. и Индикативната годишна работна програма за 2022 г.


В средата на м. юни 2022 година вътрешното министерство, обяви в системата ЦАИС на Агенцията за обществени поръчки /АОП/ намеренията си за провеждането на обществена поръчка за „Разширение на системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението на общинско ниво /LAU/“ на стойност 37 млн.лв., като за тази сумар изпълнителят на системата трябва да осигури анализ и проектиране на разширяването на системата на територията на областите: Бургас, Варна, Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Ст. Загора, Ямбол, изграждане на нови центрове във Видин, Перник, Ямбол и доставка, инсталиране, тестване и въвеждане в експлоатация на сирени в минимум 96 общински центъра, като същите се интегрират към действащата национална система.


Същата поръчка е публикувана официално в ЦАИС на АОП на 12 август, малко след встъпването в длъжност на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. До тук всичко звучи нормално, но няколко дни преди предаването и отварянето на офертите на 13 септември, поръчката е едностранно прекратена със заповед на директора на ресорната дирекция Богдан Захариев. Мотив за прекратяването е, че има противоречие
между техническата спецификация и документацията за участие по отношение на условията, предвидени в проекта на договор за възлагане на обществената поръчка. Права върху разработените програми и решения, не могат да останат изцяло за МВР.


Интересното тук е, че по същото време в Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ е регистрирана жалба от фирма „СТУДЕНСКА МРЕЖА“ ООД, която е с аналогични мотиви. Възложителят не изчаква решението на КЗК и прекратява процедурата. Проверка в търговския регистър показва, че въпросната фирма „Студентска мрежа“ е учредена с капитал от 100 лв., и въпреки липсата на каквито и да е активи, прави нелош оборот, но не
отчита почти никакви печалби до 2014 година включително. За същата обаче, няма информация да е изграждала или да има опит в изграждането на горе споменатите системи, каквото е едно от изискванията на процедурата.


На 5 октомври процедурата е „подновена“ с „коригирана“ документация и подписана от вече новия директор на ресорната дирекция Снежана Малинчева. Учудващо само 2 дни по-късно, на 7 октомври, същата процедура е прекратена отново със заповед на Малинчева, като за мотив са посочени установени „нарушения при откриването й, които не могат да бъдат отстранени без промени в условията, при които е обявена процедурата“. Същото решение, видимо от регистъра на КЗК, е обжалвано от старозагорската фирма „ПИСАТ ИНЖЕНЕРИНГ“ ООД, друг добре познат играч в изграждането на сиренно- оповестителни системи, която твърди, че има нужния капацитет и опит, за да изпълни обществената поръчка. Планираният проект трябва да се изпълни до края на 2023 г. Това са фактите, които предизвикват въпроси за разсъждения от рода на това, че
ресорната дирекция на МВР е изградила националната система в 10 областни града, три пъти я разширявала успешно, т.е. има достатъчно опит,но се налага 2 пъти да прекратява обявена поръчка и да прави промени в документацията . Странно! Това забавя изпълнението на поръчката в кратки срокове.


След като не се изгражда нова сиренно-оповестителна система, а се разширява действащата такава, какви са пречките да се изградят нови 96 общински центрове и да се интегрират към съществуващата система, която работи от 2009 г. и три пъти годишно се тества?


„Наредбата за условията и реда за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност , която регламентира изграждането и използването на националната система, при изменението от 2021 г. е допълнена с условията за интегриране на Локалните системи за оповестяване на обекти с висок рисков потенциал. След като няма промени в йерархията и функционалността на системата, в резервираността, приоритетите и реда за задействането й, кое налага промени в техническите параметри на системата вече 3 пъти?Има частни инвеститори, като „НЕОХИМ“ АД, което за своя сметка е изградило покритие на системата в Димитровград, както и в няколко по-малки населени места около
града.


Война се води на 365 км от границата на България и е редно да мислим бързо и аналитично за защитата на хората, за възможността да бъдат оповестени, да им бъдат дадени указания в случай на въздушна опасност, бедствие, авария, пандемия или терористичен акт или целта е свързана с неприемливи практики. Всички видяхме, че преди всяка ракетна атака в Украйна „вият“ сирените и предупреждават хората да се приберат в укрития, убежища, метро станции и други защитени места. Така сирените спасяват човешки животи.


Държавата достатъчно закъсня с доизграждането на тази сиренна система. За 13 години с възможност за оповестяване са само около 40 % от населението на страната, а останалите 60 % от населението трябва да разчитат на стари и неработещи сирени? До сега проблем беше липса на финанси от държавния бюджет. Вече има пари, но... Май свикнахме Европа да ни сочи за корумпирана държава.

 

Калин Софийски

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6329 |18.10.2022 Д-р Гълъбова пред Фрог: Дори леките епилептични пристъпи водят до замъгляване, не е редно да се дават книжки . 5| 6878 |18.10.2022 Ростислав Петров за Фрог: Не сме готови за сериозна кибератака, не може да се проследи откъде е последната . 7| 57805 |05.10.2022 Цветан Василев: Победата на ГЕРБ е пирова. Борисов не само няма да се върне на бял кон, а дори ще катастрофира . 0| 12231 |15.09.2022 С мерцедеси, яхти и самолети да е следващият протест на зърнените шейхове, много ефектно ще е

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads