Реклама / Ads
4| 12209 |06.06.2018 АКТУАЛНО

Само във Фрог: Вижте какви съмнителни консултантски договори се сключват в МВР за мастити суми

.
Валентин Радев Източник: БГНЕС
Военни пенсионери и състуденти на шефа на МВР Валентин Радев от артилерийското училище в Шумен сключват съмнителни консултантски договори. Това става в дирекция Управление на собствеността и социални дейности”, известна като „Тила”.
 

Вчера екипът ни ви информира за странните назначения на над 60-годишни бивши служители на МО на различни възлови позиции във въпросното звено. Любопитното е, че през него минават най-много средства в размер на милиарди от обществени поръчки.

 

Един от договорите на ръководството на „Тила” с фирма „Радикали” хвърля в шок служителите. „В дирекцията има цял сектор, който прави сметка за това какви монтажни работи трябва да се извършват и за колко пари. Тези хора не се използват, а се наема въпросната фирма. В един момент тя се оказва много важна, защото от зададените количествени стойности ще зависи и коя фирма ще спечели обществената поръчка”, обясниха запознати с процедурите. Оказва се, че до тях на по-късен етап е допусната фирма „Унивърсъл билдинг къмпани” ЕООД. Шокът е пълен, когато след справка в информационните масиви се разбира, че тази фирма и „Радикали” имат един и същи собственик, водят се на един адрес и ползват един телефон.

 

През ноември 2017 г. „Тила” сключва договор с друга фирма „Микс Сорсис” ЕООД забележете - за консултантска услуга: „Изготвяне на модел за оптимизиране и устойчиво развитие на администрацията” на стойност 36 000 лв. Фирмата се представлява от Даниела Митова, бивш зам.-шеф на Агенцията по вписванията. През 2007 година в медиите се появиха публикации, че в периода, в който Митова е била в управлението на агенцията, прокуратурата е започнала разследване по данни за злоупотреби.

 

Източниците ни разкриват: „Бяхме изумени, защото съдържанието на предложения „модел” по същество преписва структурата на сегашната дирекция. Нещо повече-в него се съдържат общи препоръки, без да се посочат начините за практическото им приложение. Има и още-предложено е да се направят конкурси за постъпване на държавна служба. А това всъщност не е нещо ново-то е решение на самите началници на звена”, разказаха бивши служители.

 

Оказва се, че ползата от дадените 36 бона е, че служителите вече са задължени за всеки рутинно изготвен документ да го дублират и с докладна. „Заринахме се в бумаги. Пишеш един документ, после копи-пейст и го слагаш в докладната. Едно и също се пише по два пъти-това е!”, уточниха възмутени източниците ни. Те са категорични, че вместо да се облекчи администрацията, сега тя тотално се е затлачила.

 

На служителите направило впечатление, че незнайно защо Митова получила достъп до цялата информация на дирекцията-вид и ниво на снабдяване, планиране на потребностите и т. н. Известно е, че за да може даден човек да получи тези данни, е нужен достъп до класифицирана информация. Източниците ни разкриват и още по-смущаващи неща: „Даниела Митова пред погледа на директора започна да разпорежда задачи, да поставя нереалистични срокове, да дава оценки за изпълнената работа, изисква справки, търси обяснения, не допуска възражения. Така чиновниците започнали да си мислят, че не Шушков , а Митова ги командва. Преди месец, обаче почти ежедневните посещения на консултантката внезапно секнали в сградата на „Тила”. Има подозрения, че това е станало сред политическа намеса на едно от крилата в ГЕРБ.

 

Очаквайте още разкрития във Фрог за начина, по който се провеждат обществените поръчки!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 20733 |05.06.2018 Само във Фрог: Над 60-годишни състуденти на В. Радев разпределят милиони от обществени поръчки в МВР . 12| 31572 |05.06.2018 Само във Фрог: Президентът шашнат от отказа на прокуратурата да нищи връзка между Борисов и Пеевски . 2| 11402 |31.05.2018 Само във Фрог: Столът на Валентин Радев се клати . 4| 15166 |31.05.2018 Само във Фрог: Шефът на МВР бесен на началника на КАТ-София, ще го гони

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads