Реклама / Ads
48| 44765 |07.06.2012 АКТУАЛНО

Скандал! П. Сертов и М. Червеняков срещу БОР-КОР и Станишев на маса

.
Петко Сертов
10 юни 2011 г. Топлата вечер събира в малко крайморско ресторантче на вкусна скара и сачове трима души, който през следващия близо час ще разкажат неща, които ако не се чуят от устата им, ще звучат като синтезирани от нечия много богата фантазия.
 

Внимателният, информиран и непредубеден прочит ще заключи, че в България, както и на други места по света, публичните решения са често само формалния край на поредица от непублични срещи, интереси, действия, договаряния. Как го беше казал в речта си в Шуменския университет през 2002 г.най-видният хидроинженер на републиката, когато го направиха д-р хонорис кауза: ”Политиката е като айсберг, по-голямата част от нея е невидима за околните”.

Точно така, но аз ще добавя и нещо от Бисмарк: „Тези, които обичат политиката и колбасите не трябва да виждат как се првят”. А дали е така и днес, ще разберем като  дадем думата на действащите лица в тази много искрена, понякога ведра, понякога водеща до скръбни помисли среща. Петко Сертов е първият и много важен персонаж в тоз иразговор. Човек с доста противоречива житейска и професионална одисея, но както ще се разбере по-нататък в този разговор, влиятелни хора от най-разнообразен порядък са играли ключова роля в живота и позициите му – от космополитното детство и юношество, през леглото на дъщерята на главния адютант на генералния секретар на НАТО Йозеф Лунс, в Държавна сигруност, през специализираните западни школи до изключително могъщата позиция на директор на Държавната агенция за национална сигурност през 2008-2009.

Петко Сертов се вихри и като някакъв политически Гаргантюа разрушава клишетата за това, което с лекота в България бива наричано „конспиративни теории”. Вторият главен персонаж в тази сага е Младен Червеняков, дълги години работил в Главна прокуратура на НРБ, депутат от БСП в няколко Народни събрания, бивш министър на правосъдието в правителството на Жан Виденов 1995-96 г., човек със сериозни лобистки възможности в съдебната власт на страната.

Намесването на сервитьорката с репликата: „Кюфтенцатата” и репликите на демонстриращите неизтощим апетит господа: „Ей тоя сач, можеш да го вземеш” са „умилителни”. Идея за гоблен (може и предизборен клип) – двама леви функционери, които, както ще се похвалят сами по-нататък, никак не им се работи, опустошават толкова храна, колкото е вечерята на малък пионерски лагер. Червеняков почти господарски разпорежда към третия човек на масата: „Това е твоето парче месо”. Петко Сертов се опитва да направи дженк от чревоугодничеството им: „Ние с Младен изядохме големите ( парчета месо в сачовете, бел. ред.) като пълни егоисти. Младен Червеняков – отново към странникът на масата: „Той не бива да пълнее, той е млад”.

 


Младен Червеняков

 

В шеги и закачки разговорът започва с лобистки вметки на Червеняков за уреждане на близки нему хора в структурата на БОР-КОР, продължава с обсъждане на значението и дали изобщо е нужна БОР-КОР. После Червеняков вметва, че Галина Маринска, която днес е главен секретар на Министерския съвет, е човек на Алексей Петров (Трактора) и е доведена от него там. Галина Маринска е създател и съдружник с Даниел Вълчев в основаната през 1992 г. юридическата кантора „А и В консултинг” ООД. „А и В консултинг” ООД участва през годините в над десет фирми, като голяма част от тях са били свързани с убития 2003 г. Емил Кюлев.

Казано накратко, „А и В консултинг” ООД е вършила цялата юридическа част от работата на Емил Кюлев. При тройната коалиция Галина Маринска е директор на дирекция „Правна” в Министерския съвет.
Младен Червеняков се оказва много любопитен и опитен в това да разговори за съкровенни тайни самия бивш шеф на ДАНС. В един момент подхваща старата лисица Сертов и го кара да направи „най-важното признание”, както се пееше в песента:


Петко Сертов: В Брюксел на адютанта на Генералния секретар на НАТО, дъщеря му ми беше гадже!!! Ти си нямаш представа какви разправии имах заради нея с баща ми. Сещаш се, нали?! Аз я водех в къщи, нали, ходехме си навсякъде заедно....абе, какво да ти разправям”.

За да се разбере важността на самопризнанието на Петко Сертов трябва да се профилира кой е тогавашният генерален секретар на НАТО. Става дума за Йозеф Лунс, който оглавява НАТО през периода 1971 – 1984 , цели 13 години. Силно консервативен, десен холандски политик, бивш външен министър на Холандия  през периода 1952-71 г., най-дълго пребивавалия на този пост холандски политик. Определян е като „ястреб” заради настояването си Холандия да разположи крилати ракети на своя територия през 80-те.

Един от доскоро неизвестните факти в биграфията на Йозеф Лунс е, че в периода 1933-36 г. бъдещият генерален секретар на НАТО е таен член на Холандската националсоциалистическа партия, както показва изследователят A.E.Kersten в книгата си „Luns. A political biography”, Amsterdam 2010, p.42-44. А сега внимание: Йозеф Лунс е един от най-влиятелните членове на Билдербергския клуб! През 1984 г. е награден от Роналд Рейгън с медал на свободата, почива на 90 години през 2002 г. в Брюксел, където остава да живее след пенсионирането си.

Та с дъщерята на адютанта на този свръхвлиятелен човек, нашенски Сертов имал любовен романс. Петко Сертов е от онзи наднационален елит, който рядко се появява на светло, но движи всичко... важно на този свят. Сертов се познава с Антонио Лопес, генералният секретар на Европейската народна партия, още от 91-92. Разбира се, тогава едва ли  са предполагали какви ще станат след 15 години, но така или иначе, както казва Петко Сертов: Това са много трайни неща! Алооо, десните, ето ви един от възможните отговори защо Борисов го назначи зам.-шеф на БОР-КОР, въпреки публично заявеното си мнение по отношение на него в качеството му на директор на ДАНС по време на тройната коалиция.

Сертов е бил през една стая във френската полицейска академия и с Ален Бауер - главния съветник по сигурността на доскорошния президент на Франция Никола Саркози!

Нека сумираме: от всичко, което научихме дотук може да се заключи, че Петко Сертов по някаква странна прокоба е попаднал в „лявото” – та той дотук един ляв покровител не е споменал. От адютанта на ултраконсервативния и крайнодесен шеф на НАТО Йозеф Лунс, та през Антонио Лопес и до съветника на Саркози Ален Бауер, са все от „здравите” десни на Запада. Изглежда Сертов ще да е много законспириран десняк, който успешно е изпълнил задачата да се внедри в българското ляво – от ДС през 1985, през съветник на Първанов - Гоце, съветник в политическия кабинет на левия премиер Сергей Станишев, то до шеф на ДАНС, назначен по времето на тройната коалиция.

 

Седянката, както биха казали Орешарски и Даниел Вълчев, в един момент отива към своя край. Мисля, Емил Чоран беше писал някъде за това, че паметта е условието и основата на моралния живот!

 

Антон Тодоров, политолог

 

***

 

По повод (не)тайната вечеря


За първи път новината за записа от крайморската вечеря и разговор между Петко Сертов и Младен Червеняков е обявена от политолога Антон Тодоров в тв предаване на журналиста Велизар Енчев по СКАТ. Пуснат е и кратък откъс от разговора между двамата видни представители на политическия елит.

Само преди десетина дни Младен Червеняков стана герой в друг един „филм”. Важен свидетел по делото „Килърите” в Шумен - Боян Джамалов разкри, че Червеняков и друга важна фигура в БСП – Кирил Добрев, са поддържали топли връзки със сръбския мафиотски бос Сретен Йосич. Джамалов описва, че Йосич дори финансирал младежката структура на социалистите.


Известният юрист Червеняков категорично отрече да е познавал сръбския бандит. Нещо повече, съзря в замесването на името му таен заговор срещу столетницата, задействан от платени журналисти, политолози и шефове от МВР.


Сега се появява крайморски разговор, който дава представа за задкулисните интриги, кадрувания и намерения.

 

Как е направен записът – не знам. Той обаче стигна до нас, знаем кой ни го е предал и като всяка нормална медия го публикуваме. Разбира се мненията ще се разделят, ще има спорове и предположения. Едни ще смятат, че наистина някой се опитва да дискредитира участниците в разговора и съответно чрез тях – БСП. Записът очевидно е любителски, а не с професионална техника от набора на СРС. Кой би могъл да го направи и защо?


Една от версиите, която ще пласират опозиционни среди би могла да бъде, че е дело на управляващата ГЕРБ. Ако е така, защо ще го изважда сега, а не по време на изборите, отминалите или бъдещите, да речем. Или по време на дебатите по някой от вотовете на недоверие, които инициира БСП в парламента. Би било логично. Освен това Червеняков едва ли е толкова важен за управляващите, че да пуснат подире му службите.


Втора версия: следен и подслушван е Сертов, на който управляващите нямат доверие. А нямат, защото се знае какви каши се забъркаха в ДАНС, докато той командваше парада в агенцията. Освен това премиерът Борисов може да освободи Сертов от поста в БОР-КОР по всяко време. Направи го с ген. Румен Миланов, с министри и заместник министри. Така че би било пълна лудост управляващите да си вкарат „таралеж в гащите” с подобна „акция”.


Въпреки това, ще има обвинения, че в страната се шири полицейщина и нарушаване на човешките права.


Точно на тези дежурни „обвинители” бих препоръчал да прочутат и чуят много внимателно разговора на морския бряг, за да бъдат наистина наясно какво означава милиционерщина, лобиране, безпринципно кадруване и интригантсване.


Записът би могъл да е дело на кръгове от самата БСП. В разговора проличава отношението на Червеняков към партийния лидер Сергей Станишев и негови решения. В навечерието на 48-я конкрес на БСП той не скре антипатиите си към Станишев и симпатиите си към Георги Първанов. Вътрешните интриги на „Позитано” 20 винаги са били по-резултатни, отколкото външните такива.


За обществото обаче е важно нещо съвсем друго: съдържанието на разговора. То показва в целия им „блясък” манталитета на разговарящите и модела, по който представители на политическите среди, са свикнали да уреждат проблемите си. Това е, което трябва да предизвика най-сетне дискусия в българското общество. Задкулисният живот на елита, който е толкова далеч от действителния живот на нацията.

Елит и нация – две противоположности.

 

Огнян Стефанов

 

* * *

 

РАЗГОВОР Петко Сертов – Младен Червеняков, 10 юни 2011, около 21:00 ч., някъде край морето

 

00:05 Червеняков: Дай Ники да го уредим!

 

00:16  Сертов: Ники Спасов / става дума за Николай Спасов, бивш директор на дирекция “Инспекторат” на МВР по време на тройната коалиция, уволнен от Цветанов на 18 август 2009 г. заради слаби резултати, бел. ред. / ще се върне на следващ етап....Нали го познавам, знам му и работата, знам за какво става въпрос. Той ми се обажда няколко пъти вече. Точно в тази позиция, в която съм в момента – не мога да го задвижа. В момента тези 5 дирекции са кухи. БОР-КОР има една администрация от 40 човека, обща администрация и 2 специализирани дирекции. Той не е за обща администрация (става дума за Николай Спасов), на секретарка ли ще стане, к’во ще стане? Аз мисля за него по отношение – въпреки, че зависи – все пак имай предвид, че БОР-КОР има консултативен съвет, чиито председател е Цветан Цветанов. Значи гледай сега – има, както е пирамидата на Боркор – има администрация, има специализирани дирекции. Аз го визирам него (Николай Спасов, бел. ред.), само че пак ти казвам – има консултативен съвет, който се председателства от Цветанов. Тези специализирани дирекции, вероятно Румен (Румен Миланов – шеф на БОРКОР тогава, бел. ред.) ще съгласува с Цветанов.

 

01:53  Сертов: Слушай, самия аз не знам колко време ще остана там. Трябва да ти кажа, че ако не бяха германците, този проект никога нямаше да се развие, никога...никога – нито има воля, така...страст да направиш нещо. Така че какво да ти кажа – аз също съм на този пангар в момента. Румен сега обяви пред всички нали........

 

02:20   Червеняков: Викни го Байчо Панев и си поговори с него / Байчо Панев е професор по криминология в Юридическия факултет на Бургаския свободен университет, бел. ред. /

 

02:23    Сертов: Вика, мойта дясна ръка ще бъде Петко Сертов. Добре, аз ще ти бъда дясна ръка.......

 

02:29    Червеняков:  Викни го Байчо Панев.

 

02:32    Сертов: Дай ми телефона му.

 

02:33   Червеняков: Ще ти го дам. Той вече е доста възрастен човек. Единственият професор по криминология, който се е занимавал и с корупцията.

 

02:45   Сертов:  Той идва при нас и се среща със съветника, немския, щото той е немски възпитаник.

 

02:55  Червеняков: Байчо ми е бил шеф в продължение на 10 години. Байчо е изключителен....

 

03:00   Сертов : И аз го срещам с......как се казва, Ролф Шлотерер / германски съветник в МВР на Цветан Цветанов, „баща” на БОР-КОР/ и ги оставих двамата насаме да си говорят. Какво да направим и как да го правим.

 

03:10   Червеняков: Байчо може да ти бъде много полезен. Той разработва програми за цялата държава

 

03:15   Сертов: Слушай, аз няма да изкарам там дълго, няма защо да се заблуждаваме. Не знам дали е въпрос на седмици, месеци или година, но аз няма да изкарам дълго там.

 

03:31  Червеняков: Разбери, Байчо може да ти е много полезен в тая посока

            

Сервитьор: Кюфтенцатата!

 

03:36  Червеняков Ей тоя сач можеш да го вземеш.

 

03:43   Сертов: Хубаво, формулата е немска, но аз не мисля, че тя е работеща. Казвам ти го на тебе, откровено едно към едно. Но те моля да си остане само между нас..., нали....защотооо!

 

03:53  Червеняков: За мене тази структура, оставаща само с аналитични, информационни и така нататък функции, е абсолютно безполезна.

 

04:01   Сертов: Тя няма какво да прави. Иначе гледай сега, разсъждаваме така. Когато имаме корупционен натиск – това е назад. Там се занимава МВР, ДАНС и т.н. Да създаваме, да променяме средата. Хубаво, обаче това не зависи от един орган, зависи от парламента, от изпълнителната власт.

 

04:30 Червеняков: Имай предвид, че на Байчо превенцията на корупцията му е делото на живота.

      

Сервитьор: Още биричка?

 

Червеняков: Даааа!

 

04:50   Сертов: И всички са на длъжност в Министерския съвет или са бивши колеги, с които съм работил. Дори една Галя Маринска (става дума за Галина Маринска – главен секретар на Министерски съвет при Симеон Сакскобурготски,  Сергей Станишев и запазила този пост в правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов. Галина Маринска е съдружник в началото на 90-те в юридическата кантора „А и В консултинг” с Даниел Вълчев), знаеш ли колко е смачкана.

 

05:03   Червенков: Галя мисля, че я доведе Трактора. Нещо такова чух.

 

05:05   Сертов: Аааа, не, аз не съм чувал такова нещо.

 

05:10    Сертов:  Галя е толкова смачкана, чеее...!

 

05:16   Сертов: Всички, с които съм се прегръщал и целувал ми са........но пак ти казвам – аз няма да остана дълго време там. Въпрос е на седмици, месеци и това е.

 

05:32    Червеняков: Както казват португалците-- инш аллах!

 

05:38    Сертов: Да са живи и здрави

 

05:44    Червеняков: Не казвай хоп преди да си скочил. Но тая служба иначе погледнато като служба си е, чисто погледнато, криминологична служба. Тя трябва да анализира и да разработва основни мерки с общосоциален, превантивен ефект. Единственият човек, който през целия си живот съзнателно се е занимавал с това, е Байчо Панев. Просто, ей така от време на време да го питаш: Байчо, какво трябва да се прави? – е напълно достатъчно. Той е адски почтен човек.

 

06:54   Сертов: Имах една среща с Маргарита Попова. Аз онемях, да ти кажа. Бяхме заедно с Румен Миланов.

 

07:14    Червеняков: Елеонора (Николова) как реагира, ми е интересно.

 

07:18    Сертов: Виж, ние с нея се разбираме.

 

07:20   Червеняков: Не бе, нормално е, нали затова те питам, че тя е умен човек, плюс това е вътре в нещата, била е и съдия, това – онова, има някакъв юридически опит, затова ми е интересно......

 

07:36    Сертов: Виж, реакцията на Елеонора беше, че ние преди още да е създадено, нали, трябва да почнем с някаква работа, нали, защото всичко гледа в нас, нали.......Или правиш нещо от А до Я или от А до Б и след това да отидеш пак на пангара.

 

08:06   Червеняков: Ама хванете един екип да работи, например в тесните места на държавната администрация. Тука това Байчо може да ти го проучи и да ти го покаже, да ти го организира.

 

08:22   Сертов: Ами това е чудесна идея!

 

08:26   Червеняков: И изпрасквате един доклад, в който казвате – т’ва е положението. Значи, Байчо може да ти направи методиката, а вие организацията на самото проучване.

 

08:52   Сертов: Елеонора се държи много принципно. С нея...какво да ти кажа...нямаме никакви проблеми.

 

08:57   Червеняков: Тя не е глупава жена, бее...., Елеонора е готина.

 

09:04   Сертов: А е и относително почтен човек.

 

09:18   Червеняков: Като каза относително - никога няма да забравя разговора с един от твоите заместници в ДАНС. Един .... / не се разбира името / - по някаква причина ми беше станал симпатичен. И си говорим един ден... Трябва да помогнем на това дете .....(не се рабира) Останах с леки симпатии към този човек. Използвам неговата формулировка – относително почтен.

 

10:21   Сертов: Аз на него му се молих да не напуска Дирекция „Финансово разузнаване”, но при тая заплата, която му предложиха в Булбанк.....

 

11:50  Сертов: Сега в Министерския съвет вървят едни безумия....

 

13:10  Червеняков: Ако решим след 10 часа отиваме и ловим попчета. Аз съм извадил 1 купа скариди – на скариди няма начин да не кълве.

 

13:42   Сертов: Въпреки, че аз не съм голям фен на попчетата, да ти кажа, като тебе мисля.

 

14:18 Червеняков: Тая риба, за да я ядеш, има малко подготовка. Има хора, които много я харесват.

 

15:11  Червеняков към третия човек на масата / верооятно зет му / : Това е твоето парче месо.

 

15:15  Сертов: Ние с Младен изядохме големите като пълни егоисти.

 

15:20  Червеняков: Той не бива да пълнее, той е млад.

 

15:35   Червеняков: Нямам го тоя хъс, който го имах на времето.

 

15:40  Сертов: И аз вече го изгубих хъса.

 

15:45  Червеняков: Вече да спечелиш някаква игра, да спечелиш някакви пари не ми носи това удовлетворение, както преди. Помня, през 97 година беше, бяха ме свалили като министър, събрали сме се с едни комшии и се разправяме как върви живота, какво-що и му казвам на комшията – Ей сега да имам 10хил. долара (аз съм бил вече министър) – за мене 97 година 10 хил долара беше някаква колосална сума. Май месец същата година вече ги бях изкарал. Да не говорим че до края на 97 година вече бях стъпил изключително здраво на краката си, което ми позволи, разбира се да взема офис, да взема Сашо, да взема Минчо, да взема Стоян. Сашо е много интересен човек / вероятно става дума за дългогодшният представител на БСП в квотата в ЦИК, бивш шеф на кабинета на Румен Петков като вътрешен министър, забъркан в скандала с вагоните за БДЖ като член на борда на БДЖ, бел. ред /.

 

17:20  Сертов: Той какво прави сега?

 

17:22  Червеняков: Пари!

 

17:24  Сертов: Ще ходи ли в ЦИК?

 

17:26  Червeняков: Не. Отстреляха го. Страда. Между другото аз също отказах. Направих му два скандала на Сергей – щот той не слуша. Вкара някакъв човек на Мишо ( става дума за бившия вътрешен министър Михаил Миков и сегашен шеф на парламентарната група на БСП, бел.ред ) в неговия кабинет

 

17:44   Сертов: Много се обвързва Сергей с Мишо, но трябва да ти кажа, че там тая работа....

 

17:48  Червеняков: С една много странна мотивировка - че тоя път на изборите щяло да има международни наблюдатели. Питам го Сергей: На кои избори не е имало международни наблодатели? Така де, на нас в ЦИК ни трябват хора, които да знаят езици. Викам му: Сергей, първо няма международен наблюдател, който да контактува директно с ЦИК. Те ходят по секциите и проверяват там. В ЦИК международен наблюдател не стъпва, питай ме мене, аз съм ходещата история на ЦИК в България. В ЦИК международен наблюдател не е влизал. Няма и да влезе.И той казва: Да, но тоя човек на Мишо знае езици. Ето затова трябва да бъде там.

 

18:31 Сертов: И кой е тоя човек на Мишо?

 

18:33 Червеняков:  Бе, някакъв! Де да го знам......И Станишев така стои и ме гледа с очилцата. Събрали ги в началото още преди аз да се появя. Ралица Негенцова им обяснява кое какво е, защото тя има най-много опит. Нейните обяснения, 2/3 от тях минали в цитати на това какво аз съм казал, което се приема вече като нещо като абсолютна истина. И аз като се появих – това момченце (на Михаил Миков) ме гледаше така, като живата легенда на изборите в България. Аз го погледнах строго и викам: Вие нищо не сте направили до сега. Въобще не искам да ви слушам.

 

19:25  Сертов: Не знам Мишо с какво му влиза под кожата на Сергей!

 

19:28  Червеняков: На Сергей му трябва такъв човек беее, който да е по-слаб от него. По слаб характер му трябва от него. Кой може да направи – Ангел, Мишо?... Тези соларните лампи навън не работят май добре....

 

20:01   Сертов: Абе, нещо премигват.

 

20:07   Червен: Бях с голяма надежда за тях, ама не са качествени.

 

20:09   Сертов: Абе, китайска работа – работят една седмица и изгарят.

 

20:45   Червеняков: Кво ми прави внучката бе, обещахте ми снимка..., голяма бройка.....

 

20:52   Трети човек: Страшна е. Обаче има два зъба вече.

 

20:58   Сертов: Два зъба ли има?

 

21:15   Червеняков: Адски спокойно дете. Тя не може да почувства нервността и напрегнатостта на живота.

 

21:23   Сертов: Явно ще е следващият юрист в семейството

 

21:40  Червеняков: Ти арабски учил ли си?

 

21:45  Сертов: Първия език, който съм научил, това е арабския. През 1959 г. баща ми заминава, заминаваме всички заедно, цялото семейство в Александрия. Значи това е било 59-та,  някъде, септември месец.

 

22:29 !Червеняков: 59-та на колко години си бил?

 

22:31 Сертов: Ами 56-та съм роден, смятай.

 

22:36 Червеняков: 59 си бил на 3 години бе, едно парче месо, как ги помниш тия неща?!

 

22:40  Сертов: Разказвали са ми бе, разказвали са ми. 1960 година по спомените на майка ми, решават, че е хубаво да започна някакво обучение и понеже другаде е скъпичко, мене ме пращат в една египетска детска градина, забавачница. Първия език, който проговарям е арабски. И до момента го помня – включвам, разделям думите, мога да броя, от време на време и разговор мога да водя, но до тук.

 

23:20  Червеняков: Колко време сте изкарали в Александрия?

 

23:22   Сертов: До 62 година – 4 години. След това ме прехвърлиха в една детска градина, нали...., която е френска. От там започнах да уча френски. Връщаме се 1963 година, дори с кораб се връщаме, с колата, която баща ми си купи в Египет и така нататъка....Връщаме се и 64 година заминаваме за Гърция.

 

23:50 Червеняков: Айде па гръцки.

 

23:52  Сертов: Айде па гръцки.... Там брат ми го записаха във френски лицей, а за мен нямаше достатъчно средства и ме записаха в руското училище. След 3 месеца ме записаха в едно гръцко училище. След 3 месеца вече отпуснаха там средства, бяха приели........

 

24:07   Червеняков: Росице, дай малко разфасовани дръвчета.

 

24:11   Сертов: Кви дръвчета бе?

 

24:12   Сервитьорка: За?

 

24:17    Сертов: Аааааааа, клечки за зъби, хахаха.

 

24:24   Сервитьорката: Какви са те?

 

24:25   Червеняков: Одолдоглифида!

 

24:26   Сервитьорка: Аз не мога да го кажа това, камо ли да го знам какво е.

 

24:30   Трети човек: Клечки за зъби.

 

24:31   Сервитьорка: Аааааа, добре, ей сега.

 

24:33   Сертов: Иии, 64-та ме записват към френското посолство в Гърция до 69 година. 72-ра баща ми заминава за Белгия.

 

25:24  Червеняков: Явно че са ти ясни спомените от твоето детство, защото през годините, когато сме си говорили за твоето детство, говориш едно и също.

 

25:45  Сертов: В Брюксел на адютанта на Генералния секретар на НАТО ( става дума за Йозеф Лунс, генерален секретар на НАТО през периода 1971 – 1984 , цели 13 години. Силно консервативен, десен холандски политик, бивш външен министър на Холандия  през периода 1952-71 г., определян като „ястреб” заради настояването си Холандия да разположи крилати ракети на своята територия през 80-те, най-дълго пребивавалия на този пост холандски политик. Един от многото интересни факти в биографията му е, че в периода 1933-36 г. Йозеф Лунс е таен член на Холандската националсоциалистическа партия, както доказва изследователят A.E.Kersten в книгата си „Luns. A political biography”, Amsterdam 2010, p.42-44. Йозеф Лунс е един от най-влиятелните членове на Билдербергския клуб, през 1984 г. награден от Роналд Рейгън с медал на свободата, почива на 90 години през 2002 г. в Брюксел, където остава да живее след пенсионирането си ),

дъщеря му ми беше гадже!!!
Ти си нямаш представа какви разправии заради нея с баща ми. Сещаш се, нали?! Аз я водех в къщи, нали, ходехме си навсякъде заедно....абе, какво да ти кажа. Баща ми, лека му пръст, той почина много отдавна........

 

26:15   Червеняков: НАТО са наш’те врагове. Където се видят, първо трябва да ги изтребиш!

 

26:21   Сертов: И другото, което ми остана – това е школата във Франция.

 

26:28   Червеняков: Е, не е школа!

 

26:30 Сертов: Там еее......, там действително придобиваш......връзки....ами аз Антонио Лопес оттам го познавам (Антонио Лопес, ген.сек. на Европейската народна партия, бел на ред. ). Разбираш ли, това са много трайни неща!
Ще видиш, че аз ще почерпя в крайна сметка (спорят кой ще плати сметката, бел.ред ). Ще видиш, че и той си е забравил портфейла.

 

27:18  Трети човек: Нека аз да платя, че откога не съм....

 

27:24  Червеняков: Абе аз познавам няколко души, завършили Екол нормал.

 

27:29   Сертов: Не това е много сериозна школа, да знаеш. Това е школа за висши ръководни кадри на френското министерство на вътрешните работи в Лион. Самият факт, че заминах в чужбина 1959 г. и се прибрах 1979 г. в България.....ще ти покажа снимки от там, от Лион, ако не ми вярваш.

 

28:06  Червеняков: Ти да не си станал тюлен там, бе?

 

28:12  Сертов: Абе всичко станах....ама там е нон стоп, нали, от сутрин до вечер тренировки, нон стоп!

 

28:18  Червеняков: И това колко време?

 

28:19  Сертов: Една година. Аз бях станал катоо.....подариха ми една ракета за тениси на първенството на академията по тенис. Каквото искаш разбираш ли, това нямаа– от сутрин до вечер. Включително бързо каране с автомобили, нали там....то е... Академията е точно до едно предградие на Лио и там са баири, колкото искаш. Отцепват един район и тренирахме с едно Пежо 205. Ти нямаш време да мигнеш там, нямаш време за нищо извън учене и тренировки, нон стоп всичко ти е подредено.

 

29:10   Червеняков: Ти си изкарал втора казарма!

 

29:14  Сертов: Абсолютно – втора казарама, освен това, това са хората, които в крайна сметка след това са 43 випуск, това са хората, които стават комисари във Франция. След като си завършил това училище започваш от комисар и растеш само нагоре.

 

29:37  Червеняков: Голяма част от управленския състав на Франция, ти ги познаваш?

 

29:43   Сертов: Ами да, като бяхме със Сергей при Саркози, като ме видя, нали той ми е колега и му е съветник на Саркози, на мен ми се хвърли на врата....та се прегръщахме, че ние бяхме през една стая / става дума за главният съветник на тогавашния президент на Франция Никола Саркози. Казва се Ален Бауер, изключително влиятелен десен политик и висш администратор, проф. По криминалистика в Сорбоната /. Ами Антонио Лопес дойде за 2 седмици стаж, така се запознахме с него и това създаде една много силна дружба, разбираш ли?! Ние играем футбол, нали, тенис, бориме се заедно. Щото специални тренировъчни хватки,  борби и така нататък.... Ние сме непрекъснато заедно, разбираш ли? От сутрин до сутрин....

 

30:33   Червеняков: Да, това е много сериозна школа.

 

30:37   Сертов: Ма тя се води за най-сериозната във Франция, бе! Говоря ти по отношение на Министерството на вътрешните работи. Всеки, който чуеш, че е комисар, дали е в Париж, дали е в друг голям град или е някъде по службите във Франция, е от там. И Саркози му го каза това на Сергей като бяхме във Франция.

 

30:55  Червеняков: Значи това е нещо като школата на КГБ в Москва?

 

30:56  Сертов: Саркози му казва на Сергей - Да знам, че сте завършили... / не се разбира, бел. ред. /.

 

31:05 Червеняков: / смее се, бел. ред./

 

31:16  Сертов: Тогава трябваше да се спазва благоприличието!

 

31:17 Червеняков: А Сергей как е със съветския?

 

31:18  Сертов: Аааа, много е зле, нищо не знае. Полски знае много добре, в интерес на истината, английският му е добър.

 

31:34   Червеняков: Английския му е добър, аз съм бил с него няколко пъти, когато е говорил – добре е.

 

31:36  Червеняков: Аз трябва да ти кажа, че много възстанових езика в Брюксел.

 

31:40   Сертов: Ами да, виж сега, в такава среда си бил и в крайна сметка, минал си през.... / не се разбира, бел. ред./ Аз като заминах за Лион в крайна сметка съм минал през....и френския ми беше чудесен. Аз разбирах от това, което преподаваха, разбирах 90%, защото все пак цялата терминология ми беше неизвестна, все пак това беше 91-ва година. Обаче като се върнах вече, нещата бяха съвсем други....

Айде да пушим по една цигара с тебе и да тръгваме. Ако ме оставиш да си ходя пеша, няма да мога да се ориентирам.

 

34:25   Червеняков: И трябва да започнем да правим вечери навънка, стига само вътре.

 

34:35   Сертов: Аз трябва да се прибера в София, да се прибера около обед, да поспя малко и да работя нещо

 

34:32   Червеняков: Щом ти се работи – работи. Мен не ми се работи.

 

34:50    Сертов: За съжаление така е, ама няма начин.

 

34:54   Червеняков: Мене ми се строи. Е, примерно тоя хотел ми се прави.

 

35:03   Сертов: Виж, аз имам много сериозен проблем, все пак трябва да изуча сина. Той ми е сериозния проблем.

 

35:12   Червеняков: Че не си ли го изучил – той 2 години взел човека, остават му още 2.

 

35:20  Сертов: От там нататъка вече, завалията, аз съм му казал да се оправя. Да почва да се подготвя и  да се оправя в тоя живот, защото не знаеш какво може да се случи в бъдеще.

 

35:30  Червеняков: Всъщност, дай да видим колко имаме възможности и да го уредим някъде по европейските институции – да се не връща тука, въобще да се не връща тука. Там имай предвид, че веднъж попаднеш ли, влизаш в някакво състезание, в което не те пускат.

 

35:45   Сертов: Ами аз съм го уредил, ти сигурно го познаваш, щото си бил евродепутат сигурно с него (не се чува името на евродепутата, при който е на стаж сина на Петко Сертов ).

 

35:54   Червеняков: Еба ли му майката кой беше тоя?!

 

35:56   Сертов: Той е от консервативната партия.

 

35:57   Червеняков: Хубаво, де....

 

35:58   Сертов: Той ни изнасяше една лекция там (в Лион, когато е бил съвсем млад 91-ва година, бел. ред. )и се сприятелихме с него и оттогава поддържаме връзка. Маркос / това изглежда е едно от имената на евродепутата, при който стажува сина на Петко Сертов тогава, бел. ред. / пристига в петък в София, ще го посрещна със сина ми, да видим как може да стане там – първоначално стаж да изкара.

 

36:30   Червеняков: Влезе ли веднъж в тези институции, него амбицията няма да гто пусне. То е едно безумно състезание.

 

36:40   Сертов: Кажи ми как да се преборя с него като иска да се върне в тая кочина тук?!

 

36:43  Червеняков: Какво иска да прави тук като се върне?

 

36:46  Сертов: Е, а кажи ми? Той иска да си открие фирма и да почне да си работи в България – той икономика и финанси е завършил.

 

36:50  Червеняков: Е, и кво ще прави с тая фирма?!

 

36:52   Сертов: Е, кажи ми и аз като не мога да ти обясня. Иска да си открие фирма, нали, и да почне бизнес, финанси и да играе на борсата.

 

37:06   Червеняков: Играе ли на борсата в момента?

 

37:09 Сертов: Не бе, пари аз му осигурявам в момента.

 

37:17  Червеняков: Щото, гледай го сега например, Калин. Ирина е цял ден заета. Той става, нали, закусват нещо и, както си е по пижама, сяда пред компютъра и започват и казва: Гледам в един момент, гледам часа е станал 4:30, а той по пижама.

 

37:50   Сертов: Дай да ти го пратя при тебе моя син!

 

37:53   Червеняков: Ами прати ми го за 1 месец.

 

38:02  Сертов: Имай предвид, че английския му е по-добър от българския. Английският му е перфектен, знае испански. Той на български понякога допуска грешки, докато на английски няма ни една грешка. Друго поколение бе, това са друго поколение. Това е непрекъснато в интернет, непрекъснато комуникации.

 

38:46  Червеняков: Мене ей тия ме вбесяват – вечерно време аз се прибера, сложим една маса и аз чакам, нали, да кажем някоя приказка, да пием по една ракия, а те всеки извадил лаптопа на коленете си и чъка-чъка-чъка..

 

39:44  Сертов: Айде, другарю Червеняков.

Скандал! П. Сертов и М. Червеняков срещу БОР-КОР и Станишев на маса
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8695 |05.06.2012 Мафията ФИФА . 22| 15734 |03.06.2012 Ревизоро: Крахът на Гриша Ганчев беше предизвестен . 6| 9706 |31.05.2012 Земетресението в Перник било феноменално в световен мащаб . 7| 6574 |29.05.2012 Т.Младенов: До дни плащаме на пострадалите от земетресението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads