Реклама / Ads
4| 5788 |03.10.2014 АКТУАЛНО

След взрив, качулка! Създават център по утилизация

.
Велизар Шаламанов
Решението с Национален център по утилизация е един от добрите варианти, заяви в Смолян министърът на отбраната Велизар Шаламанов, коментирайки трагедията с взрива в предприятието за боеприпаси в Горни Лом.
 
Военният министър посочи, че такъв тип дейности трябва да бъдат под много по-строг контрол на държавата:
Надявам се, че ще бъдат взети сериозни мерки, защото не можем да си позволим да продължаваме по този начин.
Според Шаламанов решението на проблема не може да се намери веднага, а въпросът дали част от мерките за контрол на такива обекти да са в рамките на Министерството на отбраната, подлежи на обсъждане.

Министърът на отбраната добави, че няма масово напускане на военнослужещи заради пенсионната реформа, досега са постъпили около 50 рапорта. Днес в министерството е проведено съвещание с участието на началника на отбраната, заместник-министрите и експерти за подписване на становището на ведомството по този въпрос. Велизар Шаламанов обясни:

Решението по отношение на механизмите за пенсиониране на военнослужещите трябва да се базират на един добре обсъден модел за развитие на човешките ресурси в отбраната и един добър анализ на финансовите аспекти. Нашият анализ към момента показва, че Министерството на отбраната, военнослужещите от 99-а година към днешна дата са намалели от над 100 000 до 29 000 с провеждане на сериозни реформи и средната продължителност на получаване на пенсии от пенсионирани военни не се различава от средната продължителност на получаване на пенсии на цивилни граждани, така че ранното пенсиониране на военнослужещи едва ли е най-големият проблем на пенсионната система в България. Създаден е експертен съвет по развитие на човешките ресурси в отбраната и въпросите на пенсионирането, за да участваме с компетентно мнение, а не да се разчита на политически решения под един или друг натиск.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 9810 |02.10.2014 Взрив след взрив - Челопечене, Казанлък, "Петолъчката", Костенец... . 17| 6755 |10.09.2014 Само във Фрог: Майката на Емил Шарков иска ново разследване срещу ръководителите на акцията . 27| 6181 |03.09.2014 Цацаров: Разследването на престъпленията в КТБ и БНБ ще стигне до край . 9| 9228 |30.07.2014 МВР разследва медийни публикации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads