Реклама / Ads
11| 3175 |09.02.2024 АКТУАЛНО

Стигна се до споразумение, зърнарите спират протестите /видео/

.
"Имахме поредната среща със зърнопроизводителите, която беше съдържателна и задълбочена. Имаме съгласие по основните точки. В неделя очакваме да редактираме текста на споразумението, така че то да придобие краен вид и в понеделник да го подпишем". Това заяви министър-председателят Николай Денков на съвместен брифинг с министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и представители на зърнопроизводителите в Министерски съвет.
 

"Имаме разбирателство по трите точки, които бяхме поставили предварително. Към момента, това, което е важно е, че спираме ефективните протестни действия от понеделник. Събота и неделя вече бяха отменени. Ще се изготви текст на споразумение, между нас като представители на бранша и премиера, който да бъде разписан от всички", каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.





Той благодари на колегите си, които са участвали в протестите, както и на органите на реда. И още - поднесе извинения си към всички граждани, които са били възпрепятствани и на бизнеса, който е понесъл негатив заради протестите им.

 

"Има разбирателство по първата част – да бъдат постигнати ставките от миналата година. По втората част, законодателната инициатива, трябва да се прегледат законите и да се разпишат", поясни Костадин Костадинов, Българска аграрна камера.

 

"Искам да благодаря на земеделските производители за търпението и интелигентността, но най-много искам да благодаря на премиера затова, че всички наши срещи след това се провеждаха и с него. Може би този метод доведе до такъв добър резултат", каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

 

"Видя се, че никой няма да бъде ощетен, благодарение на екипа на министерството на земеделието, както и на фонд "Земеделие", който днес изплаща 100 млн. лв. към земеделските производители по план", каза още Вътев. 

 

От Браншовата камара "Плодове и зеленчуци" добавиха, че днес са поставени в по-дългосрочен аспект визия за развитие на българското земеделие с разширяване на допълнителни закони, с които ще се гарантира целостта, развитието и възраждането на българското земеделие, за да може то да бъде устойчиво през следващите години. 

 




Премиерът обясни, че спрямо площта, която земеделците имат, най-много ще получават малките, след това средните и най-малко ще получават най-едрите производители. Акад. Денков разясни, че ще има таван на помощта, който ще бъде фиксиран, когато се види общата картина. 

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4880 |09.02.2024 Скандално! "Възраждане изключи трима депутати от парламентарната си група" . 27| 21048 |06.02.2024 Николай Стайков: В "SS Club" се е влизало с клубна карта с чип. Жената на Нотариуса е била на бара . 7| 5002 |05.02.2024 След акцията в ГДБОП: Разследват шпионаж и в ДАНС . 24| 14567 |05.02.2024 Първо във Фрог нюз: Задържаният от ГДБОП е предавал тайни по линия на партньорските служби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads