Реклама / Ads
0| 7934 |08.07.2007 АКТУАЛНО

Светът осъмна с нови 7 чудеса, французи, гърци и руснаци обидени

.
Светът вече не е същият. Нови седем чудеса рисуват неговия облик. Великата китайска стена, Колизеумът в Рим, индийският мавзолей Тадж Махал, статуята на Христос в Рио де Жайнеро, древният град Петра в Йордания, пирамидата в Чичен Ица в Мексико и светилището Мачу Пикчу в Перу са новите 7 чудеса на света, предадоха световните агенции.
 
Те бяха избрани след гласуване по интернет и чрез SMS-и. Включиха се над 100 милиона души от всички краища на планетата. Шест месеца те имаха възможност да си кажат мнението.

Резултатите от гласуването бяха съобщени на стадион „Луж" в Лисабон по време на пищна церемония, напомняща церемониите по откриването и закриването на Олимпийските игри. Тя беше предавана по телевизиите в 170 държави по света и гледана от 1,6 милиарда жители на планетата.

На невижданото шоу присъстваха бившият американски астронавт Нийл Армстронг, певицата Дженифър Лопес, бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан, йорданската кралица Рания и португалският премиер Жозе Сократиш, чиято страна сега е председател на ЕС. Водещи бяха американските актьори Бен Кингсли и Хилари Суонк.

40 000 зрители на стадиона се кефиха на невероятното шоу, което започна с отварянето върху голямата сцена с площ от 6500 квадратни метра на огромна златна книга, върху която бяха представени древните седем чудеса на света. После книгата беше заменена от гигантски компютър, символ на вота за новите 7 чудеса на света.

Новите 7 чудеса на света бяха избрани след надпревара, в която участваха 21 обекта, които пък бяха предварително селекционирани още през януари 2006 г. от общо 77 предложения. Селекцията тогава бе извършена от жури, съставено от изтъкнати архитекти и от бившия генерален секретар на ЮНЕСКО Федерико Майор.

Освен новоизбраните 7 чудеса на света, сред 21-те финалисти бяха и Акрополът в Атина, църквата "Света София" в Истанбул, Кремъл и храмът „Св. Василий Блажени" в Москва, замъкът „Нойшванщайн" в Германия, Айфеловата кула в Париж, мегалитите Стоунхендж във Великобритания, храмовете Ангкор Ват в Камбоджа, дворецът Алхамбра в Гранада, храмът „Киомизу" в Япония, Статуята на свободата в Ню Йорк, операта в Сидни, древният град Тимбукту и каменните статуи на остров Пасха в Чили. Още преди дни медиите в Русия, Гърция, САЩ и някои други страни изразиха разочарованието си, че техните предложения не са сред новите седем чудеса. Имаше и спорове около регламента, защото се считаше, че много от гласувалите 100 млн. души са направили това по внушение, а не са виждали с очите си обектите, за които са дали своя глас.

hristos-rio.jpgВ първата част на церемония пък домакините обявиха португалските седем чудеса. Това е някаква компенсация, че страната нямаше свой обект сред номинираните 21. Кампанията за обявяване на 7-те нови чудеса на света бе лансирана от швейцарския ненаситен турист и режисьор Бернар Вебер, след като през 2001 г. талибаните разрушиха двете гигантски статуи на Буда в долината Бамиян в Афганистан. „Идеята е да се стимулира културният диалог и взаимният културен респект между народите", обясни Тиа Виеринг, говорител на фондацията „Новите 7 чудеса" със седалище в Цюрих, Швейцария, организатор на гласуването.

Сянка върху начинанието хвърли още и фактът, че ЮНЕСКО отказа да подкрепи кампанията. Мотивите не бяха съвсем ясни, но се смята, че световната организация е против идея, която в крайна сметка преследва печалби.

Древните 7 чудеса на света са съществували преди повече от 2000 години и всички са били в региона на Средиземно море. От тях само пирамидите в Гиза са се запазили и до днес. "ФН"

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6252 |06.07.2007 Сексът пак ще е в града, а градът отново ще е Ню Йорк . 0| 5198 |05.07.2007 Този уикенд може да се насладим на поредния open-air festival . 4| 5628 |05.07.2007 Президентът разговаря с НСО за скандалните разкрития . 0| 7910 |05.07.2007 Рисунки на Васил Стоилов излагат в галерия "Лоранъ"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads